Navigation
11
Ιούλ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
25 Ιαν 2016

Η «κατρακύλα» του ΧΑΑ και τα ανείσπρακτα πρόστιμα

Χρηματιστήριο Χρηματιστήριο

Σε ελεύθερη πτώση η λεωφόρος Αθηνών, σε επίπεδα «τσιχλόφουσκας» πολλές μετοχές

της Μαρίας Ακριβού

Χωρίς πυξίδα κινείται τα τελευταία χρόνια το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται εάν μια κατακερματισμένη κεφαλαιαγορά, όπως η ελληνική, έχει ακόμη λόγο ύπαρξης, όταν ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 600 μονάδες και οι αποτιμήσεις των μετοχών αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδα… τσιχλόφουσκας.

Την ίδια ώρα, η δίνη στην οποία έχουν περιέλθει τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, μπροστά στον απόηχο της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, φαίνεται να δίνει τη χαριστική βολή στο ΧΑΑ. Μόνο την Τετάρτη, η αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά 2,4 δισ. ευρώ, σημάδι που προμηνύει ότι και το 2016 θα είναι μια αβέβαιη χρηματιστηριακή χρονιά. Από τις 300 εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ, μόλις οι 210 βρίσκονται εν ενεργεία, ενώ περί τις 60 είναι σε αναστολή.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος του Δεκεμβρίουανήλθε στο 60,3%, παρουσιάζοντας αύξηση συγκριτικά με το ποσοστό που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 997,58 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές πραγματοποίησαν εκροές κεφαλαίων ύψους 997,11 εκατ. ευρώ.

 

«Δεν αποκλείεται να δούμε το “φαινόμενο του ελατηρίου”»

Για συνάρτηση της πορείας του ΧΑ με την εκείνη της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, τονίζοντας πως τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εξέλιξη την οποία περιμένουν οι βασικοί παίκτες της αγοράς, που δεν είναι άλλοι από τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τους συλλογικούς φορείς. «Δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα το “φαινόμενο του ελατηρίου”. Η ελληνική οικονομία έχει συμπιεστεί όλο αυτό το διάστημα και θα υπάρξουν αντιδράσεις. Άλλωστε, οι επιχειρήσεις έχουν θετικές προσδοκίες».

Ο ίδιος αναφέρει στο «Π» πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ καταστρώνουν το σχέδιο της επόμενης ημέρας, έτσι ώστεμετά το κλείσιμο της συμφωνίας να είναι έτοιμοι να προσφέρουν στους πελάτες τους νέα προϊόντα και αγορές. «Επικεντρωνόμαστε στην προώθηση καινούργιων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι τα ETF’s, τα αμοιβαία κεφάλαια, και το crowdfunding, το οποίο αφορά κυρίωςνέες επιχειρήσεις και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. Παρά τις δυσκολίες για την τραπεζική χρηματοδότηση, οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να αυξήσουν τον τραπεζικό δανεισμό τους και στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης».

 

5 εκατ. ευρώ οφειλές από ξένα funds

Σε ό,τι αφορά τα ανείσπρακτα πρόστιμα, τα οποία έχουν επιβληθεί κατά καιρούς σεξένα fundsγια αθέμιτες πρακτικές και παραβίαση των κανόνων του ΧΑΑ, ο κ. Γκότσης τονίζει πως το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί μέχρι σήμερα να τα εισπράξει επειδή, άκουσον άκουσον,δεν υπάρχει λογαριασμός με ελληνικό ΑΦΜ, όπως προβλέπει ο νόμος. «Είμαστε πολύ κοντά με τον κ. Αλεξιάδη στην εξεύρεση λύσης. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, η δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού δεν ήταν εύκολη διαδικασία νομικά.Οι ανείσπρακτες οφειλές μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έπονται και άλλα πρόστιμα, καθώς βρισκόμαστε στη μέση των ελέγχων».

 

Το ΧΑΑ ως χρηματοδοτικό εργαλείο

Το 2015 επιβεβαιώνει ότι οι ξένοι επενδυτές ήταν κοντά στο 60% στον ημερήσιο τζίρο και στην κεφαλαιοποίηση, με τη συμμετοχή τους να παραμένει αναλλοίωτη. Σε αυτό συνέβαλαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ανάλυσης Αγορών της ΕΧΑΕ,κ. Παντελή Λάμπρου, και τα Roadshows που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ως είθισται, σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, αλλά και οι μεμονωμένες παρουσιάσεις που έκαναν οι εισηγμένες. «Από τη στιγμή που το 60% των επενδυτών είναι ξένοι, οφείλουμε ως θεσμός να δηλώνουμε συστηματικά την παρουσία μας στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα. Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο για το εάν μια εταιρεία ή το ΧΑΑ πηγαίνουν χάλια, όσο για το αν το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα, αν δηλαδή υπάρχει προοπτική κέρδους. Μια χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή δεν είναι απαραίτητα κακή. Σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ανέβει».

Παράλληλα, ο κ. Λάμπρου υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του ΧΑΑ να ευθυγραμμιστεί με τις κανονιστικές οδηγίες της Ευρώπης, καθώς και τον ρόλο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, που εξυπηρετεί την ευκολότερη κίνηση κεφαλαίων στην Ευρώπη και την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ΜμΕ. «Το ΧΑΑ αποτελεί ένα “γήπεδο” όπου παίζεται το “ματς” μεταξύ της αγοράς και της πώλησης. Στόχος μας είναι να είμαστε ουδέτεροι ως προς το αποτέλεσμα και να διασφαλίζουμε ότι το “παιχνίδι” παίζεται σωστά και με καθαρές γραμμές». Προσθέτει, δε, πως τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο η χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση των τοπικών οικονομιών και επιχειρήσεων, διότι οι τράπεζες αδυνατούν πλέον να το κάνουν. «Στο παρελθόν, μια επιχείρηση ενίσχυε τη ρευστότητά της μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι καιροί έχουν αλλάξει και το ΧΑΑ θα πρέπει να ειδωθεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο».

 

Οι προσδοκίες που έγιναν προβληματισμός

Από την πλευρά, του ο οικονομολόγος της Solidus ΑΕΠΕΥ, Γιάννης Χριστόπουλος, τονίζει πως η γρήγορη μεταστροφή των προσδοκιών σε προβληματισμό και η αγωνία για την πορεία του χρηματιστηρίου και της οικονομίας είναι ενδεικτικές των πρώτων ημερών του 2016, επισημαίνοντας πως η θετική παρακαταθήκη της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να αποτιμηθεί από την αγορά. «Δέσμια των πολιτικών, κυρίως,και, δευτερεύοντως, των οικονομικών εξελίξεων, η αγορά μετοχών και ομολόγωνστα παρόντα επίπεδα αποτιμά αρνητικά τις μελλοντικές εξελίξεις. Το διεθνές περιβάλλον βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, ελπίζουμε όχι ύφεσης, η οποία θα βαρύνει τις όποιες θετικές προσδοκίες για την ελληνική αγορά. Παράγοντες διαφοροποίησης θα μπορούσαν να είναι μια θετική εξέλιξη για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ,γρήγορη αξιολόγηση, αφομοίωση και πρακτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

 

Πολιτική αστάθεια – Υψηλό ρίσκο

Για πολύ δύσκολη και απρόβλεπτη χρηματιστηριακή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο κάνει λόγο ο Τάκης Ζαμάνης, πιστοποιημένος διαχειριστής Χαρτοφυλακίου της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ. Όπως επισημαίνει, το πολιτικό – οικονομικό περιβάλλον της χώρας παραμένει ασταθές, γεγονός που έχει ανεβάσει το ρίσκο σε υψηλά επίπεδα. «Είναι προφανές ότι η μεταβλητότητα στο ΧΑΑ αναμένεται να είναι πολύ έντονη και για τον λόγο αυτόν,μπαίνοντας στη θέση του επενδυτή,θα φρόντιζα να έχω περισσότερα μετρητά στο χαρτοφυλάκιό μου και θα προσπαθούσα να εκμεταλλεύομαι βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες, χρησιμοποιώντας πολύ αυστηρά το εργαλείο του stoploss. Θα διάλεγα μετοχές μέσα από τον 25αρη και όταν θα ήθελα να ανεβάσω το ρίσκο μου θα αγόραζα τουλάχιστον μία τράπεζα. Πιστεύω ότι όταν αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, με το καλό σενάριο,το ΧΑΑ θα τα αποτυπώσει πολύ γρήγορα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η ταλαιπωρία θα είναι μακρά και επώδυνη».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της FastFinance AEΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, χαρακτηρίζει το 2016 ως μία από τις πιο κομβικές χρονιές της οικονομίας και, παράλληλα, και του χρηματιστηρίου. Θα μπορούσε, όπως λέει, να είναι μία αντιγραφήτου 2013, όταν η οικονομία κατάφερε να γυρίσει σε ανάπτυξη και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα βγαίνοντας, παράλληλα, και στις αγορές, αλλά και η απαρχή της ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια. Αυτό προϋποθέτει λήξη του ζητήματος της αξιολόγησης, μια και αμέσως μετά θα έρθουν αναβαθμίσεις από τους οίκους, θα έχουμε συμμετοχή στο QE,ενώ η ΕΚΤ θα δέχεται τα ομόλογα των τραπεζών. Επιπρόσθετα, το ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθήσει την τελματωμένη οικονομία να πάρει την ανιούσα. Τον Μάρτη,επίσης, αναμένεται η μετάταξη στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που θα φέρει νέες εισροές. «Τίτλοι όπως η ΕΧΑΕ (αύξηση τζίρου),η ΜΕΤΚΑ , η ΑΡΑΙΓ (αύξηση τουρισμού), ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και το ΚΡΙ ΚΡΙ θεωρούνται συντηρητικές επιλογές που μπορούν, παράλληλα, να δώσουν σημαντικές αποδόσεις, αν η οικονομία καταφέρει να αλλάξει ρότα. Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ,επίσης, είναι μία περίπτωση ενός turnaroundstory μετά το μεγάλο νοικοκύρεμα του ομίλου. Στο τεχνικό κομμάτι, που είναι και το μόνο σε τέτοιες περιόδους που βοηθάει ο ΓΔ, αλλάζει την τάση σε μεσοπρόθεσμα ανοδική, αν καταφέρει και κατοχυρώσει τις 670 μονάδες».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ