Navigation
4
Μαρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
30 Απρ 2018

Η… καθαρή έξοδος και οι καθαρές αλήθειες!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ακούγοντας κάποιος τα περί “καθαρής εξόδου” της Ελλάδας στις αγορές και απαλλαγής από τα μνημόνια, μόνο τα γέλια μπορεί να βάλει. Η σημερινή συγκυβέρνηση προσπαθεί πίσω από ένα παντελώς ανεδαφικό αφήγημα, να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία το 2015 και την οποία θα πληρώνουμε για πολλές δεκαετίες. Η σκληρή επιτροπεία των επόμενων ετών είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πολιτικής, η οποία βασίστηκε στη… μαγκιά, τα ψέματα, τον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό. Και βεβαίως, τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά και αντικατοπτρίζονται στον πρόσθετο δανεισμό, στα εξαιρετικά μεγάλης έντασης μέτρα, στην εξαύλωση σχεδόν 40 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην απώλεια ΑΕΠ και θέσεων εργασίας, στον αποκλεισμό από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ά.

Η σημερινή συγκυβέρνηση αφού κατάλαβε το 2015, ότι δεν έχει περιθώρια για… ανοησίες, προσπάθησε στη συνέχεια να σαμποτάρει στην πράξη τα μέτρα πολιτικής που υπέγραψε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Όμως διαπίστωσε πολύ γρήγορα ότι τέτοιου είδους… κουτοπονηριές θα τις βρει μπροστά της, καθώς οι δανειστές απέδειξαν ότι δεν… παίζουν! Στη συνέχεια μίλησε για αντίμετρα για “δίκαιη ανάπτυξη”, για “κοινωνικοποίηση της ανάπτυξης” και άλλα παρόμοια που κινούνται στη σφαίρα της φαιδρότητας. Τώρα, καλείται να υλοποιήσει τα πιο σκληρά προαπαιτούμενα, εάν θέλει να καθίσει στο τραπέζι για να ακούσει από τους δανειστές ως… ακροατής, το μοντέλο ρύθμισης του χρέους. Ή, να φορτώσει όλα τα εγκλήματα της στους επόμενους! Καμιά προσπάθεια για αποκομματικοποίηση του κράτους, καμιά απόδειξη για αποκρατικοποίηση του κόμματος, καμιά ένδειξη ουσιαστικής ενθάρρυνσης του επιχειρείν, καμιά προθυμία για διαμόρφωση υγιούς φορολογικού πλαισίου, κανένα ίχνος υπευθυνότητας για την πάταξη του κρατισμού, καμιά συστολή έναντι της πολιτικάντικης τακτικής των διορισμών.

Η σημερινή συγκυβέρνηση επιμένει σε ένα αδιέξοδο και ψεύτικο αφήγημα, το οποίο βεβαίως δεν στοχεύει στις αγορές (αυτές ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι συμβαίνει…), αλλά στη δεξαμενή των…  αφελών που θα πιστέψουν ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια! Κι ας έχει εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, υπερφορολόγηση, κρατισμό, αθρόες προσλήψεις, θεσμικές… κακοποιήσεις και πρακτικές που παραπέμπουν αλλού. Η σημερινή συγκυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η αφήγηση του χρεοκοπημένου αφηγήματος της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η… καθαρή αλήθεια για μια καθαρή έξοδο στις αγορές και απαλλαγή από τον σφιχτό εναγκαλισμό με τους δανειστές βρίσκεται στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Δηλαδή στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων, στη μείωση των φόρων, στην αντιμετώπιση της φαυλότητας στον δημόσιο τομέα δια των διορισμών ημετέρων και στο τέλος των κουτοπόνηρων πρακτικών που στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ενός εκτρωματικού μοντέλου κρατικής διοίκησης. Η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά λεπτή φάση λαμβάνοντας υπόψιν και τις απειλές κατά της εθνικής μας ασφάλειας. Οι περισσότεροι έχουν γίνει σοφότεροι μετά την τραγωδία του 2015! Ας ελπίσουμε ότι όταν έρθει η ώρα της κάλπης, τότε θα είναι σε θέση να κατανοήσουν την… καθαρή αλήθεια, κόντρα στα… καθαρά ψέματα και την υποκρισία!

Λουκάς Γεωργιάδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ