Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
17 Σεπ 2015

Η JP Morgan βγάζει κυβέρνηση στην Ελλάδα

JP Morgan Οικονομία

Πριν εμφανιστούν τα πρώτα exit polls και φυσικά τα επίσημα αποτελέσματα, η επενδυτική JP Morgan προβαίνει στις δικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει στην ανάλυση που δημοσίευσε την Πέμπτη, αναμένεται να υπάρξει συμμαχία ενός εκ των μικρότερων κεντρώων κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές είναι πιθανό να χρειαστεί να την υποστήριξη από μικρότερα κεντρώα κόμματα που τάσσονται υπέρ του ευρώ (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων).

Για το ντέρμπι των εκλογών, η JP Morgan αναφέρει πως οι δημοσκοπήσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως να έχει ένα οριακό προβάδισμα. Λαμβάνοντας υπόψη το δυνητικό σφάλμα σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ακόμη αβέβαιο.
Οι προβλέψεις τείνουν να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περίπου 135 έδρες, η Νέα Δημοκρατία περί τις 80 έδρες, ενώ τα τρία μικρότερα κεντρώα κόμματα μαζί θα εξασφαλίσουν περίπου 40 έδρες.

Τα σενάρια

Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, τότε, κατά την JP Morgan, ανοίγεται αυτομάτως η τράπουλα των σεναρίων. Και αυτά είναι συγκεκριμένα, με τη μόνη διαφορά ότι άλλα μπορούν να προχωρήσουν και άλλα «καίγονται» αυτομάτως.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως είναι απίθανο να υπάρξει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Λαϊκής Ενότητας λόγω της διαφοράς που έχουν στα προγράμματά τους. Όπως σημειώνει, η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί, επίσης, να είναι δεδομένη, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3%.

Ο Τσίπρας έχει, στο μεταξύ, προτείνει ότι σε περίπτωση που αυτός αποτύχει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα βασίζεται στην υποστήριξη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αν και αυτά τα μικρότερα κόμματα έχουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αισθάνονται πίεση από το εθνικό συμφέρον για να το πράξουν.

Πρέπει να προκύψει η Νέα Δημοκρατία ως το μεγαλύτερο κόμμα, ώστε να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο, ο Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι οι πολιτικές διαφορές τους είναι πολύ μεγάλες για μια τέτοια συμμαχία. Ως εκ τούτου, μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία είναι επίσης πιθανό να εξαρτάται από την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές

Από τη στιγμή που θα σχηματιστεί η κυβέρνηση, αμέσως θα ανακύψουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με το τρέχον πρόγραμμα. Κατά την JP Morgan, η προθεσμία του Οκτωβρίου για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος θα είναι δύσκολο να τηρηθεί, αλλά αναμένεται να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2016.

Στο μεταξύ, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα υποχρεώσει έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεχθεί ένα τρίτο πρόγραμμα ή τον πιθανό συνασπισμό υπό τη ΝΔ να είναι σαφώς πιο συνεργάσιμος με τους πιστωτές.

Όποιος αναλάβει την κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα έχει το άμεσο και επείγον καθήκον της έγκρισης της νομοθεσίας για να διευκολυνθεί η θετική αναθεώρηση του προγράμματος, το οποίο με τη σειρά του θα ξεκλειδώσει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού είναι δύσκολες, υπάρχει ευρεία αναγνώριση μεταξύ των πολιτικών ότι υπάρχει λίγος χρόνος για παρατεταμένες διαπραγματεύσεις. Τα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής είναι σε μεγάλο βαθμό εμπροσθοβαρές, με την πρώτη αξιολόγηση να έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Η προθεσμία του Οκτωβρίου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αντικατοπτρίζει την επιθυμία των πιστωτών για ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες μεταρρύθμισης, παράλληλα με τον ελληνικό ενθουσιασμό να υπάρξει η αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν είναι σαφές αν η καθυστέρηση πέρα από τον Οκτώβριο θα είναι ιδιαίτερα προβληματική, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της θα παραμείνουν εποικοδομητικές.  Ωστόσο, μια πιο σταθερή προθεσμία έχει οριστεί για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το τέλος του έτους.

Η Ελλάδα έχει περάσει τη νομοθεσία για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος εξυγίανσης των τραπεζών. Για να αποφευχθεί η ανάγκη για κούρεμα των καταθέσεων, όμως, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του 2015.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά ομολόγων, η JP Morgan έκλεισε τις θέσεις long στα 4ετή ομόλογα, γυρνώντας σε ουδετερότητα, λόγω απροθυμίας ανάληψης κινδύνων γύρω από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα.

Ομως, παραμένει θετική στη μεσοπρόθεσμη προοπτική των ελληνικών τίτλων, καθώς τα περισσότερα από τα εκλογικά σενάρια που συζητήθηκαν παραπάνω θα οδηγήσουν σε κάποια κεντρώα κυβέρνηση, η οποία θα ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης που τελικά οδηγεί στην επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ