Navigation
22
Φεβ
location
Αθήνα
9oC
Βροχή
17 Νοέ 2015

Η ιστορική ανατροπή στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Ευρώ Δολάριο Αγορές | Κόσμος

Με το ευρώ να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015, η Wall Street άρχισε να πιστεύει ότι η εντελώς διαφορετική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής ΗΠΑ και Ευρωζώνης θα οδηγήσει σε κάτι που έχει να συμβεί από το 2002: απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου.

Η καθυστέρηση στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων καθυστέρησε το επονομαζόμενο «parity» μεταξύ των δύο νομισμάτων, ενώ οι ασκούντες τη νομισματική πολιτική προειδοποίησαν ότι η ενίσχυση του δολαρίου αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη. Όμως κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, οι δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων σε ΗΠΑ και Ευρώπη επανέφεραν στο προσκήνιο την εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των δύο περιοχών, με αποτέλεσμα να επανακάμπτουν και οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει απόλυτη ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων.

«Οι συνθήκες για απόλυτη ισοτιμία ίσως καταφθάνουν», υποστήριξε ο Jens Nordvig, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αναφορικά με τις αγορές συναλλάγματος της Nomura Securities. Αν και η Nomura διατηρεί αρνητική στάση έναντι του ευρώ, από το β’ εξάμηνο του 2014, όταν ξεκίνησε το ράλι του δολαρίου, ο εν λόγω αναλυτής πρόσφατα ξεκίνησε να εξετάζει την ιδέα της απόλυτης ισοτιμίας.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις στο ευρώ είναι «λιγότερο επιθετικές» σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν στις αρχές του 2015, με τους επενδυτές να έχουν λιγότερες short τοποθετήσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Εξαιτίας αυτού μειώνεται η τάση του ευρώ να αντιδρά υπερβολικά είτε στις ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεδομένων είτε στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Επιπρόσθετα ο Nordvig υποστηρίζει ότι τα αρνητικά επιτόκια ορισμένων ευρωπαϊκών, κρατικών ομολόγων θα μειώσουν τη διάθεση για να υπάρξουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ροές.

Ο Nordvig προβλέπει ότι η ΕΚΤ δεν θα ασκήσει επιθετική πολιτική αναφορικά με το διατραπεζικό επιτόκιο, το οποίο βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο. Όμως η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο ευρώ. Αναφορικά με τη Fed, ο αναλυτής της Nomura εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων έως τα μέσα του 2016.
«Το κατά πόσο οι ΕΚΤ και Fed μπορούν να εκπλήξουν (σ.σ.: τις αγορές) σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγήσουν σημαντικά χαμηλότερα το ευρώ τον Δεκέμβριο είναι μία δύσκολη και επικίνδυνο ερώτηση», τόνισε ο αναλυτής της Nomura.

Στις 12 Νοεμβρίου ο κ. Nordvig υποστήριζε ότι η απόλυτη ισοτιμία μπορεί να καταφθάσει εντός του 2016, αλλά οι πρόσφατες κινήσεις στις συναλλαγματικές αγορές πιθανώς να φέρνουν αυτό το ενδεχόμενο πιο κοντά.

Άλλωστε το ευρώ έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως νόμισμα για carry trade – την επενδυτική τακτική βάσει της οποίας ένας trader των αγορών συναλλάγματος δανείζεται σε ευρώ για να πραγματοποιήσει μία long τοποθέτηση σε ένα νόμισμα με υψηλότερη απόδοση. Αυτή η τακτική, όμως, τείνει να μειώνεται ότι υποχωρεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές, κάτι που συμβαίνει για παράδειγμα όταν οι μετοχές υποχωρούν.

Κατά τον κ. Nordvig η εικόνα του ευρώ ως ασφαλέστερο νόμισμα σε σύγκριση με το δολάριο έχει υποχωρήσει, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το πρόσφατο selloff στον S&P 500 δεν κατόρθωσε να στηρίξει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Επίσης ο αναλυτής της Nomura εκτιμά ότι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων στην Ευρώπη από τις αναδυόμενες αγορές, ο οποίος ήταν ισχυρός τόσο στο β’ όσο και στο γ’ τρίμηνο, έχει αρχίσει να υποχωρεί.

«Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τελικώς καταφθάνουμε κοντά στην απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου εντός των επόμενων μηνών», σημειώνει ο κ. Nordvig και προσθέτει «εάν η επενδυτική τάση της αποφυγής ρίσκου δεν μπορεί να στηρίξει το ευρώ, έστω και παροδικά, μπορεί να φθάσουμε (σ.σ.: στην απόλυτη ισοτιμία) εκεί ακόμη πιο σύντομα».

Ανάλογες απόψεις με αυτές του κ. Nordvig έχουν εκφράσει και αναλυτές των Goldman Sachs και Societe Generale.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress