Navigation
15
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αρκετά σύννεφα
11 Ιαν 2016

Η γεωγραφία της οικονομίας έως το 2030

Αγορές Οικονομία

Σημαντικά νέα στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Center for Economic
and Business Research (CEBR) σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης που πρόκειται να ακολουθήσουν οι οικονομίες των «μεγάλων» του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, με ορίζοντα το 2030.

Η εταιρεία προέβη σε μια ενδελεχή μελέτη, στην οποία γίνονται σημαντικές αναθεωρήσεις για το πώς οι μεγάλες οικονομίες θα πορευτούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στον πλανήτη. Δεν προκύπτει από την έρευνα αυτή ότι οι παγκόσμιες οικονομίες μεγάλου μεγέθους, όπως της Κίνας ή των ΗΠΑ, θα μπουν σε παρατεταμένη ύφεση, ούτε προβλέπεται κάποια καταστροφή. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα επιφυλάσσει μεγάλες ανατροπές.

Όπως διαπιστώνεται, ο κινεζικός «γίγαντας», παρά την κάμψη που θα παρουσιάσει μετά την πρόσφατη μικρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσει τις ΗΠΑ σε ρυθμούς ανάπτυξης, αντί για το 2025, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν τα πρωτεία στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή, αφού, σύμφωνα με
τη CEBR, ο τομέας της τεχνολογίας παραμένει κυρίαρχος παγκοσμίως, τόσο λόγω της υψηλής «τεχνολογίας του λογισμικού» όσο και για την ανταγωνιστικότητα που παρουσιάζουν τα αμερικανικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει την εκρηκτική της ανάπτυξη, ξεπερνώντας την Κίνα μετά το 2050.

Όσο για την Ιαπωνία, η μελέτη προβλέπει πως μέχρι το 2030 οι Βρετανοί και οι Γερμανοί θα την έχουν ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τη γερμανική οικονομία, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο που λέει ότι στο μέλλον θα επιβιώσει χάρη στα κύματα μεταναστών –ήδη έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο– που φτάνουν από τη Συρία, οι οποίοι προσφέρουν μια νέα δεξαμενή φθηνών εργατικών χεριών για τη βιομηχανία.
Η Γερμανία θα προηγείται σε ανάπτυξη της Βρετανίας μέχρι το 2030, ωστόσο, η γενικότερη εξασθένηση της ΕΕ θα
δώσει μια ανάσα στη βρετανική οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη Δυτική Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας, που εστιάζεται στη Βρετανία, θεωρεί πως οι καλές οικονομικές της επιδόσεις δεν οφείλονται μόνο στις συγκυρίες αλλά και στην «πολιτισμική διαφοροποίηση». Στην τελευταία έκδοση του πίνακα κατάταξης της εταιρείας, με βάση το ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το 2030 η Κίνα προβλέπεται να είναι πρώτη σε ανάπτυξη με 34.338 δισ. δολάρια, δεύτερες οι ΗΠΑ με 32.996 και τρίτη η Ινδία με 10.133.
Η Γαλλία και η Ιταλία
Τα «νέα» δεν είναι καλά για τις άλλες δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Γαλλία και Ιταλία δείχνουν σημάδια
πτώσης, σε σημείο που ίσως διακινδυνεύσουν τη θέση τους στο κλαμπ των ισχυρών, φτάνοντας μέχρι τον εκτοπισμό τους από τους G8 και τους G20.

Καλά δεν είναι τα νέα ούτε για τη Ρωσία,που, παρόλη την οικονομική της άνοδοτην τελευταία 15ετία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Συρία, καθώς και το εμπάργκο, έχουν φέρει το ρούβλι σε δύσκολη θέση. Μάλιστα, πιστεύεται ότι οι οικονομίες που στηρίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε γενικές γραμμές τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα τα πάνε καλά, παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Ρωσία έχουν εξασφαλίσει
ενεργειακά συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως με την Κίνα. Γενικότερα, η Δυτική Ευρώπη μέχρι το 2030
αναμένεται να χάσει το 42% του μεριδίου της στην παγκόσμια οικονομία.
Οι Ασιάτες έχουν τα πρωτεία
Το γενικότερο συμπέρασμα της CEBR είναι πως τα πρωτεία της οικονομικής ανάπτυξης μεταφέρονται στην Ασία. Κίνα και Ινδία είναι οι οικονομικές ναυαρχίδες της ασιατικής ηπείρου και «καταδικασμένες» να πρωταγωνιστήσουν. Την επόμενη 15ετία, τα κεντρικά ασιατικά κράτη (Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν) που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, με βασικό υποστηρικτή τις κινεζικές επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών, θα αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία, από 2,8% που ήταν το 2000, σε 9,9% το 2030.
Επιπλέον, οι Φιλιππίνες αναμένεται μέσα στην επόμενη 10ετία να μπουν στους G20, αλλά και η Σρι Λάνκα –που ακολουθεί τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ινδίας– και η Νότια Κορέα – που προσανατολίζει την οικονομία της στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας– αναμένεται να είναι οι δύο χώρες που θα κάνουν την έκπληξη, ξεπερνώντας
σε ανταγωνιστικότητα ακόμα και παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις.

του Παναγιώτη Αλιμήση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict