Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
14 Ιούν 2016

Η φορολογία διώχνει και τις start-ups από την Ελλάδα

StartUp Επιχειρήσεις | Οικονομία

Τι κι αν στήριξαν την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα μέσα σε συνθήκες “οικονομικού πολέμου”; Οι ελληνικές start-ups που κατάφεραν να επιβιώσουν στην Ελλάδα που ακροβατούσε μεταξύ επιβίωσης και χρεοκοπίας δέχονται το τελειωτικό χτύπημα. Τα ολοένα και αυξανόμενα φορολογικά βάρη που έρχονται με το 3ο Μνημόνιο (που δεν θα ερχόταν) διώχνει και τις εταιρείες που με την καινοτομία τους απέδειξαν τις ικανότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Αυτό που χρειάζονται οι startups είναι ένα διάλειμμα, τονίζει ο Βασίλης Σιώρος, CEO της Ardustech P.C, μιας μικρής εταιρείας με μεγάλα σχέδια για την χρήση του ελληνικού ελαιολάδου στην φαρμακευτική.

«Καμία startup δεν ζητά χρήματα από την κυβέρνηση. Το κράτος μπορεί να επενδύσει χωρίς να δώσει χρήματα, δίνοντας φοροαπαλλαγές για έναν χρόνο, μειώνοντας τις εισφορές ή απαλλάσσοντας τες από την καταβολή. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να δώσουν παράταση ζωής σε μια startup, επιτρέποντάς της να δημιουργήσει 1-2 θέσεις εργασίας ακόμα» εξηγεί ο Β. Σιώρος στο Bloomberg.

Για την Ardustech, η αύξηση της φορολογίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, καθώς αυτή έχει αρχίσει να βγαίνει στην αγορά και να σχεδιάζει την δοκιμαστική παραγωγή της, τον Σεπτέμβριο, όπως λέει ο COO της, Άκης Καπέτας.

Η εταιρεία επιδιώκει να μετατρέψει το παραδοσιακό ελληνικό ελαιόλαδο σε μορφή σκόνης με στόχο τη χρήση του σε φαγητά, καλλυντικά και φάρμακα.

«Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις startups, όπως άριστους και αναγνωρισμένους διεθνώς επιστήμονες και μηχανικούς αλλά και χαμηλά μισθοδοτικά κόστη και λειτουργικά έξοδα. Ωστόσο, η συνολική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αποδυναμώνει αυτά τα πλεονεκτήματα και τα “μειώνει” στα μάτια των επενδυτών» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Βασίλης Στιβακτάκης, CEO και ιδρυτής της OSEVEN, που παρέχει τεχνολογικές λύσεις για smartphones για τις ασφαλιστικές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει ένα 5ετές σχέδιο για τις startups, τουλάχιστον για όσες έχουν στήριξη από venture capitals, καθώς αυτό σημαίνει ότι έχουν αναγνωριστούν οι δυνατότητές του, κι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να δουν διαφορετικά την ελληνική startup σκηνή και να δώσουν έτσι ώθηση στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη» τονίζει.

Οι startups αποτελούν πλέον ένα βασικό κομμάτι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4 από το 2008. Από το 2010 οι νεοφυείς επιχειρήσεις διπλασιάζονται κάθε χρόνο.

Η OSEVEN αναγκάστηκε να μετακινήσει την έδρα της στο Λονδίνο εν μέσω έντονων αναταραχών και capital controls πέρυσι το καλοκαίρι.
Και δεν είναι η μόνη. Πολλές startups έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, ή σχεδιάζουν να το κάνουν καθώς, όπως λένε η γραφειοκρατία, οι περιορισμοί στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τέλος η αύξηση της φορολογίας δεν τους αφήνει πολλές επιλογές.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργικά άτομα με ταλέντα, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτά του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Ισραήλ, λέει ο Κόννο Χρίστου συνιδρυτής της Avocarrot που έχει πλέον την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο.

«Είναι δυνατό για μια ελληνική startup να έχει την έδρα της στο εξωτερικό και κάποιες δραστηριότητες στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και την οικονομία της. Δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία αλλά με τις ιδέες που δημιουργούν κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μάρκος Κιοσέογλου, συνιδρυτής της Reload Greece, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατανοεί τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε πολλά επίπεδα μια startup. Τρανταχτό παράδειγμα για αυτό είναι η Mastiha World Ltd που εξάγει προϊόντα μαστίχας βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς της Χίου.

«Οι startups είναι μόλις ένα κομμάτι του παζλ, όχι ολόκληρο. Η Ελλάδα δεν τις χρειάζεται μόνο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και για την καινοτομία, την έρευνα, την ανάπτυξη, την μεταμόρφωση και την έμπνευση που παρέχουν ως πρότυπα» υποστηρίζει ο Χάρης Μακρυνιώτης CEO της Endeavor Greece.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict