Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
13 Σεπ 2018

Η επόμενη μέρα… χωρίς αυτούς!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η σημερινή κυβέρνηση οδεύει σιγά σιγά προς την ολοκλήρωση του κύκλου της. Ψήφισε το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, αράδιασε σωρηδόν ψέματα, εξαπάτησε τους πολίτες και στο τέλος τέλος τους φόρτωσε με νέα δυσβάστακτα βάρη. Ήδη, η Ιστορία φαίνεται ότι έχει δικαιώσει πολύ πρόωρα τους Σαμαρά και Βενιζέλο που το 2014 πάσχιζαν να πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πιο μεγάλης ανηφόρας που ανέβηκε ποτέ η χώρα στις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Και τους έχει δικαιώσει πλήρως σε σχέση με όσα έλεγαν γι αυτό που θα ακολουθούσε, αν γινόταν κάποιο… ατύχημα στην κάλπη. Αλλά, η δικαίωση από την Ιστορία δεν έχει κανένα νόημα όταν οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν γράψει ήδη το… μέλλον με ζημιά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και με υποθήκευση απαξιωμένης κρατικής περιουσίας έως το… 2117!

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) αποτελούν πλέον τους πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας. Αυτά τα δύο κόμματα, τα οποία λοιδωρήθηκαν, καλούνται να διαμορφώσουν το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Κυρίως η Νέα Δημοκρατία, η οποία δείχνει να είναι ο νικητής των εκλογών ίσως και με αυτοδυναμία, οφείλει να διαμορφώσει ένα πλάνο ταχείας ανάπτυξης της χώρας. Γιατί, πολύ απλά, δεν έχουμε καμία άλλη εναλλακτική αυτή τη στιγμή. Αλλά και το ΚΙΝΑΛ οφείλει να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να εμφανιστεί επιθετικά ως ένα κόμμα του αντι-κρατικισμού. Τα διδάγματα του παρελθόντος είναι πραγματικά οδυνηρά και ως εκ τούτου πρέπει να πάμε πολλά βήματα παραπέρα. Οι σημερινοί κυβερνώντες προκάλεσαν μόνο ζημιά. Πανηγυρίζουν δε για το τέλος των μνημονίων, δηλαδή για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στο οποίο μας έβαλαν με δική τους ευθύνη και από το οποίο βγαίνουμε γιατί δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα χρήματα από τα… κορόιδα της Ευρώπης!

Η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και των τραπεζών θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Η εκτίναξη του ΑΕΠ αποτελεί πλέον μονόδρομο προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί μετά το… τέταρτο μνημόνιο της ενισχυμένης εποπτείας σε ένα… πέμπτο μνημόνιο λογω μη βιωσιμότητας του χρέους μετά το 2032. Όλα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα και με ακρίβεια… ημέρας και ώρας! Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Το σπάταλο πελατειακό κράτος που γιγαντώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρέπει να χτυπηθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία να ενισχυνθεί μέσω συνεχούς απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και κυρίως μέσα από έναν ασφαλή οδικό χάρτη συνεχούς μείωσης των φόρων.

Το συστατικό στοιχείο της αλλαγής σελίδας για τη χώρα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πάνω σ΄ αυτήν πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα. Το Κράτος μέσα και από όσα προβλέπονται στο μνημόνιο δεν θα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα προσλαμβάνοντας κομματική πελατεία. Η κρατικοποίηση του κόμματος και η κομματικοποίηση του Κράτους αποτέλεσαν και αποτελούν τη μεγάλη γάγγραινα για την οικονομία και τη χώρα. Το Κράτος πρέπει να περιοριστεί απλά στον ρυθμιστικό του ρόλο και μέσα από τις ρυθμιστικές αρχές και τη Δικαιοσύνη να παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων. Όλα αυτά είναι αυτονόητα και θα έπρεπε να αποτελούν το… δικό μας μνημόνιο πολύ πριν μπούμε στα μνημόνια.

Ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με τα στοιχεία του κρατικισμού και του πελατειακού κράτους, πρέπει να κλείσει άμεσα. Και θα κλείσει με την ολοκλήρωση της θητείας της σημερινής συγκυβέρνησης. Κλείνει βεβαίως με τρόπο… οδυνηρό λόγω του τεραστίου κόστους που συσσώρευσαν, ως αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσης του 2015. Όμως, ας πάρουμε τα διδάγματα μας και κυρίως ας συνειδητοποιήσουμε πόσο ακριβά είναι τα “δίδακτρα” του λαϊκισμού, του ψεύδους και του τυχοδιωκτισμού. Ήρθε η ώρα να γίνει μια πραγματικά νέα αρχή. Ένα restart που θα μας ξαναφέρει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης και κυρίως θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Μια προσπάθεια που θα αποτελεί πραγματικό success story. Γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Η επόμενη μέρα χωρίς τους σημερινούς κυβερνητικούς τυχοδιώκτες πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας μέρας η οποία θα φέρει το πολυπόθητο… θετικό σοκ για όλους. Αλλιώς, δεν θα έχουμε καμία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον…

 

                                                         του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ