Navigation
1
Ιούν
location
Αθήνα
22oC
Βροχή
2 Ιαν 2017

Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει μαγικό ραβδί…

Ουγγρίνης Απόψεις | Πρόσωπα

Ισχυρό το αίτημα για εκλογές στην κοινωνία. Προβάλλεται κυρίως από όσους επιβίωσαν κουτσά στραβά αυτά τα οκτώ χρόνια της ύφεσης, και φοβούνται πλέον πως οι κόποι τους θα έχουν πάει στράφι, με την καταστροφική οικονομική στασιμότητα να καθίσταται μόνιμη.

του ΦΑΝΗ ΟΥΓΓΡΙΝΗ

Δεν έχουν άδικο να είναι τρομοκρατημένοι από την πρωτοφανή ανικανότητα και ιδεοληψία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Οι εκλογές λογικά θα φέρουν στην εξουσία τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν πολιτικό που θεωρεί πως θα πρέπει επιτέλους να δώσουμε μια ευκαιρία στο πλαίσιο που προσπαθεί να μας μεταφέρει η ομάδα των εταίρων.

Και τι προβλέπει αυτό;

  • Μείωση των συντάξεων στο ύψος του μέσου όρου της ΕΕ, και μεταφορά των σχετικών κονδυλίων προς τους αναξιοπαθούντες.
  • Μείωση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
  • Βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, της παιδείας, της υγείας και της δικαιοσύνης.
  • Απλοποίηση των κανονισμών που αφορούν την ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων.
  • Ιδιωτικοποιήσεις.

Τι επιπτώσεις άραγε θα έχουν αυτές οι δράσεις στην πραγματική οικονομία, αν τελικά εφαρμοστούν στην ολότητα τους;

Η μεταφορά πόρων από τους συνταξιούχους στους γνήσια άπορους θα είχε σαν αποτέλεσμα οι αθροισμένες σχετικές δαπάνες να παραμείνουν μεν στο 20% περίπου του ΑΕΠ (όπου είναι και ο μέσος όρος της ΕΕ), όμως τα χρήματα να καταλήγουν σε νεότερους ανθρώπους, πρόθυμους να ξοδέψουν, να επενδύσουν, να κάνουν οικογένειες.

Η αγορά θα ωφεληθεί, όμως μην περιμένετε θαύματα.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει πολλούς στο λουκέτο, με κερδισμένους όσους επιλέγουν να παίζουν με τους κανόνες.

Θα ευεργετηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα αφανιστούν όμως πολλές μικρές, πράγμα θετικό για τους δείκτες αλλά αρνητικό για την κοινωνία, αν δεν υπάρξει σωστός χειρισμός.

Ένα κράτος που λειτουργεί σωστά σημαίνει μεγαλύτερα δημόσια έσοδα, ορθή χρήση της περιουσίας του, ανακούφιση των πολιτών από άσκοπες δαπάνες και ισχυρότερο γενικό αίσθημα δικαίου.

Πάντως και σ‘ αυτή την περίπτωση τα οφέλη θα είναι μάλλον μακροπρόθεσμα παρά άμεσα.

Η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας έχει κάπως δρομολογηθεί, όμως το κυριότερο σημερινό πρόβλημα του ιδιωτικού τομέα είναι η έλλειψη κεφαλαίων και η ανυπαρξία δικαίου καθεστώτος «δεύτερης ευκαιρίας».

Συνεπώς, η πραγματική άνοιξη θα έλθει όταν αντιμετωπιστούν και οι δύο παραπάνω προκλήσεις.

Ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν κάποιο θαύμα. Ασφαλώς θα ενεργοποιήσουν αδρανείς πόρους, αλλά οι αρχικές προσλήψεις θα αφορούν λίγες χιλιάδες άτομα, ψίχουλα μπροστά στο 1.500.000 των ανέργων. Θα επιδράσουν όμως ευεργετικά στο κλίμα, προσελκύοντας νέους ξένους και ενθαρρύνοντας τους ντόπιους να ρισκάρουν τα λιγοστά διαθέσιμα τους.

Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας διατηρούν ανεδαφικές προσδοκίες από την επόμενη κυβέρνηση.

Αδημονούν για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. Περιμένουν δραστική μείωση της φορολογίας.

Θεωρούν ως δεδομένη την κατάργηση του νέου ασφαλιστικού, το οποίο κονιορτοποιεί όσους εμφανίζουν κέρδη. Πιστεύω πως όλοι τους θα πρέπει να κατεβάσουν λίγο τον πήχη.

Μια ρεαλίστρια φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς είναι λίγοι πλέον αυτοί που περισσεύουν  (με εξαίρεση την ΕΡΤ).

Μπορεί όμως και οφείλει να τους αναδιατάξει και να τους επανεκπαιδεύσει, ώστε να βελτιώσουν συνολικά τον βίο των φορολογουμένων, με μικρότερο κόστος.

Το αυτό ισχύει και για την δραστική μείωση της φορολογίας, καθώς αυτή δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με θεαματικό περιορισμό της μαύρης οικονομίας, από το εκτιμώμενο 25% του ΑΕΠ στο 15% τουλάχιστον, με αύξηση των εσόδων ισόποση με δύο ΕΝΦΙΑ. Αν θέλουμε μικρότερους φόρους, θα πρέπει να αποδεχτούμε πως θα πρέπει να πληρώνουμε όλοι το μερτικό μας.

Το  Ασφαλιστικό, στην βασική του λογική είναι απίθανο να καταργηθεί, δεδομένου πως λειτουργεί δικαιότερα από το προηγούμενο προκρούστειο.

Αυτά που σίγουρα χρειάζεται ν’ αλλάξουν είναι τα υπόλοιπα μέτρα εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων. Η επόμενη κυβέρνηση επιβάλλεται να τους προσφέρει το ίδιο αφορολόγητο όριο με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.

Επίσης, θα πρέπει να αναγνωριστεί σε όλους η δυνατότητα να σχηματίζουν αφορολόγητα αποθεματικά, ώστε να μπορούν να επανεπενδύουν στις δραστηριότητες τους.

Και τέλος, να τους παρασχεθούν ουσιαστικά κίνητρα ώστε να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερες οντότητες με εξωστρεφή και καινοτόμο χαρακτήρα. Τέτοιες που να προσελκύσουν τους 600.000 ξενιτεμένους πτυχιούχους.

Όταν-μάλλον σύντομα-γίνουν εκλογές, οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σ’ αυτούς που κυβερνούν για να κυβερνούν και σ’ εκείνους που δείχνουν να γνωρίζουν πια τι πρέπει να γίνει και-κυρίως-πώς. Έτσι θα ξεκινήσει επιτέλους  μια νέα διαδικασία σαν εκείνη μετά την Κατοχή, αργή αρχικά, ταχύτερη αργότερα, μέσα από την οποία η χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της και θα βγει μεταμορφωμένη. Οι πολίτες καλούνται να ξαναδείξουν υπομονή και καλή πίστη. Οι επόμενοι κυβερνώντες οφείλουν να αποδείξουν άμεσα πως στέκονται αντάξιοι της λαϊκής εμπιστοσύνης, βελτιώνοντας το μνημονιακό πλαίσιο και απαλύνοντας με σωφροσύνη τις συνέπειες της εφαρμογής του …

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress