Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
14oC
Καταιγίδες
23 Μαρ 2016

Η επιτυχία του ομίλου Μυτιληναίου το 2015

Μυτιληναίος Brand News

Συνεχίζει την θετική του πορεία ο όμιλος Μυτιληναίος με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 47,6 εκατ. ευρώ με τον κύκλο εργασιών να σημειώνει αύξηση κατά 12,2%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2015, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,383 δισ. ευρώ έναντι 1,233 εκατ. ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 12,2% ενώ αντίθετα τα λειτουργικά κέρδη ΕBITDA υποχώρησαν κατά 7,7% στα 234,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν κατά 26,7% στα 47,6 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν το ανθεκτικό προφίλ του Ομίλου αλλά, ταυτόχρονα, αντικατοπτρίζουν την πίεση που επέφερε μια σειρά από ανασταλτικούς παράγοντες όπως το αδύναμο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής, οι αρνητικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές των εμπορευμάτων (commodities) και η επιβράδυνση επενδύσεων σε νέα ενεργειακά έργα λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων σε διάφορες αγορές.

Μεταλλουργία και Μεταλλεία

Στους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, ο τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, παρά την έντονη πτώση των τιμών αλουμινίου μετά το α’ τρίμηνο, κατέγραψε αυξημένη επίδοση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών 549,4 εκατ., έναντι 470,8 εκατ. το 2014. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 98,0 εκατ., έναντι 87,0 εκατ. το 2014.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υψηλή επίδοση πραγματοποιείται σε μία συγκυρία ιδιαίτερα αδύναμων τιμών Αλουμινίου, όπως και όλων των εμπορευμάτων (commodities), που διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, λόγω κυρίως της ανησυχίας για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών και ιδιαίτερα της Κίνας.

Έργα EPC

Στον τομέα Έργων EPC,  η ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ+1,99% το 2015, για ακόμα ένα έτος κατόρθωσε να επιτύχει ιδιαίτερα ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, παρά το ασταθές περιβάλλον που διαμορφώθηκε στις αγορές της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής  και τη συνεχιζόμενη αδυναμία της εγχώριας αγοράς η οποία εισέφερε λιγότερο από το 14% του κύκλου εργασιών ο οποίος διαμορφώθηκε στα 668,0 εκατ. έναντι 609,3 εκατ. το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 116,4 εκατ. από 103,9 εκατ. το 2014. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 68,9 εκατ. έναντι 90,2 εκατ. το 2014.

Η επιτυχημένη εκτέλεση του νέου έργου που έχει αναλάβει η εταιρεία στην Γκάνα ενίσχυσε σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις στο δ’ Τρίμηνο, πιστοποιώντας παράλληλα τη δυναμική είσοδο της ΜΕΤΚΑ στην αναπτυσσόμενη ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής. Ταυτόχρονα, η σύσταση της METKA – EGN, με έδρα το Λονδίνο, και η ανάληψη σημαντικών έργων σε Αγγλία και Πουέρτο Ρίκο σηματοδοτεί τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στα έργα ηλιακής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο και δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάληψη νέων συμβάσεων.

Ενέργεια

Ο τομέας Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών 187,1 εκατ. το 2015, έναντι 167,5 εκατ. το 2014. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 22,4 εκατ. έναντι 74,3 εκατ., σε σύγκριση με το 2014, μείωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη θέσπιση του νέου μηχανισμού διασφάλισης ευελιξίας το 2015, και, συνεπώς, στη μη είσπραξη αμοιβής για την ισχύ που προσέφεραν οι μονάδες στο σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων του Ομίλου και τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από την αγορά LNG, συνετέλεσε στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 23% το 2015, ξεπερνώντας τις 2,3 εκατ. MWh.  Παράλληλα, η PROTERGIA συνέχισε να ενδυναμώνει με γοργούς ρυθμούς την παρουσία της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνοντας ταχύτατα το μερίδιό της κατά τη διάρκεια του 2015.

Η αναμενόμενη περαιτέρω καθοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην ενεργειακή αγορά για την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της Ε.Ε., ενισχύουν τις προοπτικές για σημαντική αύξηση της παραγωγής των μονάδων του Ομίλου, αλλά και την περαιτέρω διείσδυση της PROTERGIA στη λιανική αγορά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, η στρατηγική διαφοροποίησης, εξωστρέφειας και διατήρησης αυξημένης ρευστότητας δίνει τη δυνατότητα στον Όμιλο Μυτιληναίο να απορροφά με επιτυχία την πίεση που επιφέρει η τρέχουσα συγκυρία. Για το επόμενο διάστημα, η στρατηγική του Ομίλου θα εξακολουθήσει να εστιάζει στην εδραίωση της PROTERGIA στην εγχώρια αγορά ενέργειας, στην ανάληψη νέων συμβάσεων σε αγορές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες από τη ΜΕΤΚΑ και στη συνέχιση των βιομηχανικών επενδύσεων διασφαλίζοντας σημαντικό πλεονέκτημα κόστους για την Αλουμίνιον της Ελλάδος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ