Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
22oC
Βροχή
18 Ιαν 2016

Η επιστροφή του Αλέξη στον τόπο του εγκλήματος της Ελλάδας

Τσίπρας Οικονομία

Ανέκαθεν η διεθνής συνάντηση στο Νταβός των χιονισμένων Ελβετικών Άλπεων έφερναν ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα. Την πρώτη φορά ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου που συναντήθηκε με τον Τούρκο ηγέτη Τουργκούτ Οζάλ, όπου είχε τεθεί το Κυπριακό ζήτημα για πρώτη φόρα, με πενιχρά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Η επόμενη “επιτυχία” σοσιαλδημοκράτη Έλληνα ηγέτη στο Νταβός ήρθε το 2010, με τον Γιώργο Παπανδρέου να υποχωρεί ατάκτως στους διεθνείς κύκλους και να αφήνει την Ελλάδα βορά στην δίνη των Μνημονίων. Τώρα η σειρά είναι του Αλέξη Τσίπρα για να ακολουθήσει τα βήματα των σοσιαλδημοκρατών πρωθυπουργών με την ελπίδα εκείνος να τα πάει καλύτερα….

Εκεί που κάποτε παραδόθηκε αμαχητί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται με στόχο να παλέψει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ελπίδα να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Γι αυτό εξάλλου και θα ταξιδέψουν μαζί του και κάποια από τα “δυνατά” χαρτιά της κυβέρνησης.

Με ποιους θα συναντηθεί

Σύμφωνα με τις πηγές πέριξ του πρωθυπουργού αλλά και των ξένων αξιωματούχων, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, για πρώτη φορά μετά το σίριαλ του καλοκαιριού, όπου θα συζητηθεί η μείωση του ελληνικού χρέους. Η πιθανή ημερομηνία συνάντησης είναι η 21η Ιανουαρίου αλλά η ημερομηνία συνάντησης ενδέχεται να αλλάξει.

Οι κάποτε λεονταρισμοί του Αλέξη Τσίπρα για την απομακρύνση του ΔΝΤ από το “αριστερό” Μνημόνιο, πλέον έχουν αντικατασταθεί από την αγωνιώδη προσπάθεια του πρωθυπουργού να διατηρήσει πάση θυσία το Ταμείο υποχωρώντας σχεδόν σε κάθε απαίτηση του.

Παράλληλα οι επαφές με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα συνεχιστούν και με τη συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την ελληνική κυβέρνηση να ποντάρει πολλά και πάλι στην αμερικανική βοήθεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν πρόκειται να αφήσει και τους εκπροσώπους της “Γηραιάς Ηπείρου” παραπονεμένους, καθώς πολλές θα είναι και οι συναντήσεις με τα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού.

Αισιοδοξία παρά την κακή προϊστορία

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ήττα χωρίς προηγούμενο του Γιώργου Παπανδρέου στο Νταβός το 2010, όπου η ελληνική κρίση τότε μονοπωλούσε το ενδιαφέρον όλων των ισχυρών, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να ξεφύγει από τα σκοινιά που τον είχαν στριμώξει ηγέτες και δημοσιογράφοι.

Η ανετοιμότητα του τότε Έλληνα πρωθυπουργού καθώς και οι συναντήσεις με τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος και τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί λέγεται πως καθόρισαν τις τότε εξελίξεις με το “πιστόλι να βρίσκεται στο τραπέζι” για την Ελλάδα.

Όμως το κυβερνητικό επιτελείο μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα κατεβαίνουν με μεγάλες ελπίδες στη μάχη του Νταβός, καθώς θεωρούν πως ο νυν πρωθυπουργός θα είναι περισσότερο προετοιμασμένος από τον Γιώργο Παπανδρέου και θα καταφέρει όχι μόνο να αντιστρέψει το κλίμα για την χώρα, αλλά θα πετύχει και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Το κυβερνητικό στέλεχος που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για να έρθουν νέοι επενδυτές, είναι ο Νίκος Παππάς, που έχει αναλάβει τις επαφές με μεγάλους επιχειρηματίες. Η ομάδα του Νίκου Παππά θα συμπεριλμβάνει επίσης και τους Βαγγέλη Καλπαδάκη, Δημήτρη Λιάκο, Άγγελο Τσεκέρη, Τάκη Παυλόπουλο και Δανάη Μπαδογιάννη.

Όμως ένα ακόμη στέλεχος της ομάδας αυτής αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μαζί με τον Νίκο Παππά και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, που δείχνει ιδιαίτερα ζεστός με το να προχωρήσουν γρήγορα οι… αριστερές αποκρατικοποιήσεις.

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ