Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αίθριος - καθαρός
14 Νοέ 2016

Η «ενδογαμία» και το απίστευτο παρασκήνιο στις Τράπεζες

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Μικρόνοες πολιτικοί, αδέξιοι τεχνοκράτες και αμφιβόλου επάρκειας επαγγελματίες με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμους στόχους, έχουν διαχειριστεί με κραυγαλέα αποτυχία το ευαίσθητο θέμα των διοικήσεων στις τράπεζες που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Με μυστικές συναντήσεις των υποψηφίων σε λόμπι ξενοδοχείων, στο κέντρο της Αθήνας ή στα βόρεια προάστια και με σαφή την εντολή των δανειστών να σταματήσουν επιτέλους οι υπόγειες σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με τις διοικήσεις των τραπεζών, τις τελευταίες μέρες διαδραματίζεται ένα σκοτεινό θρίλερ ισορροπιών με καταστροφικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα που εκτός από την οικονομική του αδυναμία αντιμετωπίζει και την χλεύη των θεσμών.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει 10 μήνες χωρίς Διευθύνοντα Σύμβουλο ενώ οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα αποτελούν το αγαπημένο ανέκδοτο στους διαδρόμους των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • «Πρέπει να σταματήσει η ενδογαμία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
  • «Θα αποκτήσω το έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς γιατί οι Έλληνες είναι ανίκανοι να την διαχειριστούν» ενημερώνει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο μεγαλοεπενδυτής και μεγαλομέτοχος John Paulson που επιθυμεί την παλιννόστηση του –προ ενός έτους- αποπεμφθέντος Άνθιμου Θωμόπουλου.

Σκοτεινό παρασκήνιο

Κατά περίεργη σύμπτωση όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τα επεξεργάζεται η εταιρεία συμβούλων Egon Zehnder International  την οποία εκπροσωπεί στην Αθήνα ο  κ. Ανδρέας Γαβριηλίδης . Η Egon Zehnder International, ιδρύθηκε το 1964 στην Ελβετία από τον Egon Zehnder . Εξειδικεύεται στην εξεύρεση και στην αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών καθώς και σε θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων και σύνθεσης αλλά και ορθής λειτουργίας διοικητικών συμβουλίων εταιρειών.

Για τη θέση του προέδρου διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας -κάτω από τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου που ψήφισε η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση το 2015- υποβλήθηκαν εκατοντάδες βιογραφικά από ολόκληρο τον πλανήτη.

  • Μόνο για την δημοσίευση της προκήρυξης της θέσης στους Financial Times, η Εθνική πλήρωσε 300.000 Ευρώ.

Τελικά ξεχώρισαν 18 στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά μετά την προσεκτική σύγκριση των τυπικών προσόντων, μόνον 10 μπήκαν στoν τελικό κατάλογο.

Ο νόμος προβλέπει ότι για να διοικήσει κάποιος ελληνική τράπεζα πρέπει να διαθέτει 10ετή εμπειρία σε διοικητικό συμβούλιο χρηματοπιστωτικού οργανισμού, τουλάχιστον 3 χρόνια διεθνούς επαγγελματικής δραστηριότητας, να έχει διατελέσει πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος χρηματοπιστωτικού οργανισμού και –κυρίως- να μην έχει αναλάβει δημόσιο ή πολιτικό αξίωμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια!!

  • Με αυτό το τελευταίο κριτήριο, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές π.χ. υποψηφιότητες όπως του Γιώργου Προβόπουλου ή του Γιώργου Ζαννιά οι οποίοι πληρούσαν όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια πλην όμως η θητεία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όπως και του Υπουργού Οικονομικών σε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση αντίστοιχα, θεωρούνται «πολιτικά αξιώματα».

Από τους 10 τελικούς υποψηφίους για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μόνον 5 μιλούσαν καλά την ελληνική γλώσσα που κατά την προκήρυξη θεωρούνται «επιπλέον καθοριστικό προσόν».

Την τελευταία όμως στιγμή, εμφανίσθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας η Νορβηγίδα Marianne Økland, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος , δηλώνοντας ότι μόνον δύο (2!!) υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια επιλογής :

  1. Ο 80χρονος Παναγιώτης (Τάκης) Θωμόπουλος που αναμφισβήτητα διαθέτει μακρά εμπειρία στον διεθνή τραπεζικό χώρο (συμπεριλαμβανομένων των υπό εξυγίανση Τραπεζών Κρήτης το 1995-1996 και Proton Bank το 2011) και
  2. ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, διευθυντής του Τμήματος διεθνών δραστηριοτήτων του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (ΔΟΧ ή IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Τσιτσιράγκος, όταν του έγινε η σχετική πρόταση, παρακάλεσε να αναλάβει επισήμως καθήκοντα από τον επόμενο Φεβρουάριο ώστε να μην χάσει τα bonus της φετινής χρονιάς από την παρούσα απασχόλησή του. Το αίτημά του έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από τη σημερινή διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας γιατί αυτομάτως σήμαινε παράταση της δικής της θητείας κατά μερικούς επιπλέον μήνες…

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον κύριο Τσιτσιράγκο πρότεινε στην Ελληνική Κυβέρνηση ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα κ. Χρήστος Παπουτσής.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργος Μιχελής –αφού προηγουμένως συνεννοήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη- συναντήθηκε –ως μη όφειλε- με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και τον «προέτρεψε» να προτείνει τον κ. Τσιτσιράγκο στο διοικητικό συμβούλιο «γιατί αυτό θα ήθελε και ο Πρωθυπουργός».

«Εσύ τελείωσες! Φεύγεις!!»

Η έκπληξη του Μεγάρου Μαξίμου πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη όταν πληροφορήθηκαν ότι τελικά o κ. Φραγκιαδάκης – δια της Νορβηγίδος κυρίας Økland- πρότεινε όχι τον κ. Τσιτσιράγκο αλλά τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο ο οποίος αναμφισβήτητα απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στο σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η έκπληξη μετατράπηκε σε θυμό. Είναι χαρακτηριστική η φράση που απηύθυνε προς τον κύριο Φραγκιαδάκη η κυρία Κερασίνα Ραυτοπούλου , μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: «Εσύ τελείωσες! Φεύγεις!».

Η κυρία Κερασίνα Ραυτοπούλου τοποθετήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η επαγγελματική της εμπειρία περιορίζεται στην Αγροτική Τράπεζα. Είναι μέλος της γραμματείας τμήματος Οικονομικής Πολιτικής και συντονίστρια του χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και στενή συνεργάτιδα του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο τελευταίος αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης κάλεσε στο γραφείο του τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και ζήτησε –εν εξάλλω καταστάσει- την παραίτησή του.

Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούσαν ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ούτε η παραίτηση Φραγκιαδάκη αλλ’ ούτε και η παραίτηση Θωμόπουλου θα προσφέρουν εκτόνωση στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Εθνική.

Μέσα σ’ όλα αυτά αξίζει να υπογραμμισθεί και η φράση του κυρίου Steven Franck που είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην Tetrad Capital Partners αλλά και μη εκτελεστικό μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:

  • «Να τελειώνουμε επιτέλους με την Εθνική Τράπεζα για να ασχοληθούμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς».

Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Steven Franck διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς John Paulson…

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ