Navigation
29
Μαρ
location
Αθήνα
16oC
Ασθενής Βροχή
2 Μαρ 2016

Η εμμονή του ΔΝΤ “γκρεμίζει” την αξιολόγηση

ΔΝΤ Οικονομία

Καταντάει εμμονή για το ΔΝΤ η ανάγκη για λήψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση με την… “παρέα” του Πολ Τόμσεν να επιμένει πως το ελληνικό Πρόγραμμα “δεν βγαίνει” και σκληραίνουν την στάση τους ρίχνοντας στο τραπέζι μέχρι και την πλήρη αποχώρησή τους. Στις Βρυξέλλες τα μυστικά δείπνα μεταξύ των δανειστών τον τελευταίο καιρό έχουν μόνο ένα σκοπό. Να μεταπείσουν τους παροικούντες εν Ουάσιγκτον να παραμείνουν και να επιστρέψει στην Αθήνα το Κουαρτέτο με πλήρη σύνθεση.

Σε αυτό αποσκοπεί πάντως το «δείπνο των 6», το οποίο προγραμματίζεται για το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Εκεί, μετά τη μυστική συνάντηση των Ευρωπαϊκών θεσμών στη Φραγκφούρτη, οι Ντέκλαν Κοστέλο με τον προϊστάμενό του Μάριο Μπούτι από πλευράς Κομισιόν και οι Ράσμους Ρέφερ με τον προϊστάμενό του Μπενουά Κερέ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προσπαθήσουν να πείσουν την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να επιστρέψουν στην Αθήνα, κυρίως λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα.

Φημολογείται πως το ΔΝΤ δεν μεταπείθεται εύκολα, καθώς δυσπιστεί πλέον αν συνολικά μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα. «Αυτοί βλέπουν πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει» τονίζοντας ότι χωρίς ανάπτυξη ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν είναι εφικτός και, άρα, δεν μπορούν να δώσουν «λευκή επιταγή» στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι από πλευράς τους θέλουν να μην πιέσουν άλλο τώρα την Ελλάδα, αφού τα προβλήματα κυκλώνουν την χώρα από παντού. Για αυτό δείχνουν πιο συμβιβαστικοί για τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και για τις αλλαγές στις συντάξεις, για το 2016-2017 τουλάχιστον. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο για τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», μέτρο που θεωρούν από τεχνικής άποψης απολύτως αναγκαίο, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δεν το συσχετίζουν με το μεταναστευτικό.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «αν δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα, ίσως αποφασίσει το ΔΝΤ να βγει από αυτό», όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας που σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Δευτέρα,  ανέφερε πως είτε το Ταμείο πρέπει να κάνει στροφή στον «ρεαλισμό», είτε να πει εγκαίρως ότι αποχωρεί και να μην δημιουργεί πρόβλημα στην διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά επίσης και στο «μαξιλαράκι» των περίπου 20 δισ. ευρώ που περίσσεψε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είναι διαθέσιμο για τη χώρα μας, για να υποστηρίξει ότι και αν ακόμη αποχωρήσει το ΔΝΤ, δεν τίθεται ανησυχία για τον δανεισμό της χώρας ως το 2018.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress