Navigation
9
Δεκ
location
Αθήνα
16oC
Νεφοσκεπής
29 Δεκ 2015

Η ελπίδα των Ελλήνων εξαγωγέων για το 2016

Ελληνικά Προϊόντα Οικονομία

Παρά το δυσμενές κλίμα, που επηρέασε συνολικά τις εξαγωγές το 2015, διαμορφώνοντας αρνητικό πρόσημο σε όλους σχεδόν τους κλάδους, το ελαιόλαδο, τα φρούτα-λαχανικά, αλλά και τα μεταποιημένα προϊόντα απέδειξαν και στους πιο δύσπιστους ότι η Ελλαδα συνεχίζει και παράγει, διεκδικώντας δυναμικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά.

Δύο δισ. ευρώ επιπλέον συνεισέφεραν στην ελληνική οικονομία οι εξαγωγές προϊόντων της ελληνικής γεωργίας και της βιομηχανίας το 2015 ενώ τα αγροτικά προιόντα είναι αυτά που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης των εξαγωγών τη χρονιά που έρχεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι κλάδοι του ελαιολάδου και μάλιστα σε ποσοστό που έφτασε το 94,1% και τα μηχανημάτων (24,2%).

Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά καλύπτουν το 28% της αξίας τους. Την ίδια ώρα ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας παράγει το ένα τέταρτο από τα 100 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα.Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες αγορές των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι χώρες της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής, αλλά και η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορροφούν τις μεγαλύτερες ποσότητες των ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Τα ελληνικά τρόφιμα αποτελούν πρωταθλητές σε επίπεδο παγκόσμιου εμπορίου. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση των μεριδίων τους ή για τη διείσδυσή τους σε νέες, δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές. Υπάρχουν επίσης σημαντικά περιθώρια για αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, μέσα από την επένδυση στη γνώση, στην καινοτομία, στο στρατηγικό μάρκετινγκ και σε σύγχρονες τεχνικές προώθησης.  Σε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα, όπως είναι η υψηλή ποιότητα των προϊόντων, αλλά και τα εδραιωμένα δίκτυα διανομής που υπάρχουν στις ανεπτυγμένες αγορές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χρ. Σακελλαρίδη,  η βασική προσδοκία των Ελλήνων εξαγωγέων για το 2016 είναι αφ’ ενός η επιστροφή στην κανονικότητα, ειδικά σε όρους τραπεζικών συναλλαγών και αφετέρου η ανάκτηση της εμπιστοσύνης για την πορεία και την προοπτική της χώρας, εντός και εκτός συνόρων.

Οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου και οι εξαγωγείς ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΣΕ,  προσδοκούν σε:

  • άρση της πολιτικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας
  • ομαλή επαναλειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, με άρση των κεφαλαιακών ελέγχων
  • ενεργοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος
  • προώθηση μεταρρυθμίσεων για την εδραίωση ενός σταθερού και φιλοαναπτυξιακού επιχειρηματικού, επενδυτικού και φορολογικού πλαισίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress