Navigation
31
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Ασθενής Βροχή
22 Ιούν 2015

Η ελληνική ρευστότητα στο επίκεντρο εν’όψει συμφωνίας

ΕΚΤ Οικονομία

Σήμερα Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μετά από τηλεδιάσκεψη θα ανοίξει εκ νέου την κάνουλα της ρευστότητας, αυξάνοντας το όριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Το δυνητικό όριο γι’ αυτές είναι περίπου στα 95 δισ. και μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 85,9 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η νέα ένεση ρευστότητας θα δώσει στις τράπεζες τα απαραίτητα «πυρομαχικά» για να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι μόνον την Παρασκευή οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες δέχτηκαν περίπου 8.000 αιτήσεις για σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων, με αντίστοιχες φυσικά παραγγελίες αναλήψεων.

Ολα αυτά μέχρι το βράδυ, όπου ανάλογα με την έκβαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής θα δοθεί νέα κατεύθυνση στην ελληνική κρίση. Μια συμφωνία θα κατασιγάσει τις ανησυχίες, οι εκροές θα περιοριστούν δραστικά αμέσως και η χρηματοδότηση μέσω του ELA θα δίνεται σε επαρκή πάντοτε επίπεδα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες. Αν όμως η Σύνοδος Κορυφής οδηγήσει σε νέο ναυάγιο με τους δανειστές και έχουμε εικόνα αδιεξόδου, όπως αυτή του τελευταίου Eurogroup, τότε υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν οι τράπεζες θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν την Τρίτη. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι όσο η Ελλάδα κινείται με πνεύμα και διάθεση συνεργασίας για συμφωνία ο μηχανισμός του ELA θα είναι ανοιχτός και η ευρωπαϊκή ομπρέλα θα προστατεύει τη χώρα. Αν οδηγηθεί σε ρήξη, η στήριξη θα διακοπεί.

Τα μηνύματα έχουν έρθει από πολλές πλευρές. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Παρασκευή ευθέως την ελληνική πλευρά ότι στην αυριανή σύνοδο πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις. Ταυτόχρονα το «Der Spiegel» δημοσίευσε ότι η Ευρωζώνη καταρτίζει έκτακτο σχέδιο στήριξης ευρωπαϊκών τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Επίσης, υπάρχει και ο σοκαριστικός διάλογος μεταξύ του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και του κ. Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με το Reuters, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του Eurogroup αν οι τράπεζες στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν, φέρεται να είπε: «Αύριο ναι. Τη Δευτέρα δεν ξέρω».

Οι συνολικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν υποχωρήσει πλέον στο επίπεδο των 125 δισ. ευρώ. Την εβδομάδα που πέρασε οι ελληνικές τράπεζες δοκιμάστηκαν -ιδιαίτερα την Πέμπτη και την Παρασκευή- σε οριακό σημείο. Την Παρασκευή 12/6 οι εκροές καταθέσεων ήταν 250 εκατ. ευρώ Από τη Δευτέρα 15/6, όπου έφυγαν 300 εκατ., η «αιμορραγία» άρχισε να κλιμακώνεται. Την Τρίτη 16/6 έφτασε περίπου στα 550 εκατ., ενώ την Τετάρτη 17/6 εκτινάχτηκε στα 950 εκατ. Την Πέμπτη 18/6 έφυγε και πάλι 1 δισ. και οι τράπεζες πιέστηκαν σε οριακό σημείο. Η κυβέρνηση την Πέμπτη κατήγγειλε ότι υπάρχει σχέδιο τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Οι τραπεζίτες δεν ανέμεναν εκροές της τάξης του 1 δισ. ευρώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Η ρευστότητα υποχώρησε σε επικίνδυνα επίπεδα και γι’ αυτό το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε έκτακτη σύσκεψη των τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε με δραματικούς τόνους η κατάσταση και αποφασίστηκε να ζητηθεί έκτακτη ρευστότητα 3 δισ. από την ΕΚΤ. Αν η ΕΚΤ δεν χορηγούσε την Παρασκευή την έκτακτη χρηματοδότηση -περίπου 1,8 δισ.- που ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το σύστημα θα είχε γονατίσει, καθώς οι πληροφορίες είναι ότι μόνο τη συγκεκριμένη μέρα έφυγαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους μεταξύ 1,4 και 1,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά σε μία εβδομάδα αποσύρθηκαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταθέσεις άνω των 4 δισ. ευρώ. Η νέα χρηματοδότηση της ΕΚΤ που θα δοθεί σήμερα θα διασφαλίσει το σύστημα. Στα ΑΤΜ, οι αναλήψεις, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα έχουν αυξηθεί κατά 100%. Οι τράπεζες έθεσαν σε επιφυλακή το Σαββατοκύριακο στελέχη του δικτύου, ενώ υπάρχει πρόγραμμα έκτακτων και συνεχών χρηματαποστολών ώστε να μην ξεμείνουν από χρήματα και δημιουργηθούν εντυπώσεις οι οποίες θα επιβαρύνουν την κατάσταση σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή σε αρκετά καταστήματα οι υπάλληλοι έμειναν ως αργά περιμένοντας τις χρηματαποστολές προκειμένου να «φορτώσουν» τα ΑΤΜ επειδή είχαν ξεμείνει από μετρητά.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών είναι ότι τα μετρητά που είναι σε κυκλοφορία στην αγορά, σε σπίτια, σε θυρίδες κ.λπ. έχουν αυξηθεί στα 45 με 50 δισ. ευρώ. Από τις αναλήψεις που γίνονται, όπως σημειώνουν τραπεζίτες, οι πελάτες ζητούν το 50% σε μετρητά τα οποία και κρύβουν, το 30% σε κάποιας μορφής επενδυτικά προϊόντα, και μόνο το υπόλοιπο καταλήγει σε ξένες τράπεζες. Ο διοικητής της ΤτΕ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον συντονιστή της διαπραγματευτικής ομάδας και αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μετά τη συνάντηση, σε ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρθηκε ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις της ΤτΕ και της ΕΚΤ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress