Navigation
31
Μαρ
location
Αθήνα
18oC
Αραιή συννεφιά
29 Ιούν 2015

Η ελληνική οικονομία μπήκε στον “πάγο”

Κρίση Χρεοκοπία Χρέος Οικονομία

Παγώνει η ελληνική οικονομία μαζί με τις τράπεζες, Τα ΑΤΜ μπορεί προσωρινά να έχουν χρήματα, αλλά το όριο των αναλήψεων έχει τεθεί στα 60 ευρώ, ενώ τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας το κλείσιμο των τραπεζών θα ισχύει από σήμερα, Δευτέρα, έως και τις 6 Ιουλίου και αφορά εκτός από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όλα τα Ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

Το ημερήσιο όριο για αναλήψεις από τα ΑΤΜ προσδιορίζεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα και τα ΑΤΜ θα τεθούν σε λειτουργία εντός 12 ωρών από την πρώτη ημέρα που θα ισχύσει η ΠΝΠ. Συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μία πρωτόγνωρη φάση, όπου κανείς δεν θα πληρώνει κανένα και όλες οι υποχρεώσεις ετεροχρονίζονται για το μέλλον. Οι αποταμιεύσεις, οι συντάξεις και γενικότερα τα χρήματα των πολιτών είναι πλέον εγκλωβισμένα στις κλειστές τράπεζες και σήμερα δεν θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση.

Στον αέρα βρίσκεται η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι άγνωστο ακόμα πως θα καταβληθούν οι μισθοί στις 30 Ιουνίου. Ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ακόμη και εάν πληρωθούν δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει έναν κύκλο αθέτησης υποχρεώσεων και οφειλών, καθώς ουσιαστικά στην κοινή γνώμη με έναν τρόπο νομιμοποιείται η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών. Πολύ περισσότερο όταν το ημερήσιο όριο αναλήψεων είναι στα 60 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει την αγορά κλινικά νεκρή.

Δραματική θα είναι η βουτιά στις λιανικές πωλήσεις και γενικότερα στην κατανάλωση, αφού οι ειδικές συνθήκες θα προκαλέσουν επιφυλακτικότητα αλλά και πραγματική αδυναμία στους καταναλωτές να προβούν σε αγορές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λιγότερες δυνατότητες βρίσκονται ευθέως εκτεθειμένες και πολλές από αυτές θα αναγκαστούν, προσωρινά τουλάχιστον, να διακόψουν τη λειτουργία τους. Το έμφραγμα στις συναλλαγές θα προκαλέσει αδυναμία τροφοδοσίας των καταστημάτων εστίασης, καθώς οι επιχειρηματίες εάν δεν έχουν μετρητά δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις προμήθειες για την λειτουργία των μαγαζιών τους.

Εκρηκτική θα είναι η κατάσταση στον τουρισμό και ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, μέχρι τουλάχιστον να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες με τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Οι κλειστές τράπεζες θα δημιουργήσουν ουσιαστικές αδυναμίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Ειδικά για τον εσωτερικό τουρισμό, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι τινάζουν στον αέρα τις διακοπές τουλάχιστον όσων Ελλήνων το προγραμμάτιζαν.

Τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης που εκδόθηκε ξημερώματα Δευτέρας προς όσους επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress