Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
29 Μαΐ 2017

Η Ελλάδα θα γίνει το Πουέρτο Ρίκο της Ευρώπης…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Προδομένος από τους «επαγγελματίες αισιόδοξους γραφειοκράτες των Βρυξελλών», υποχρεωμένος να βάλει την υπογραφή του σε μια νέα συμφωνία «συνεχούς Επιτροπείας» που καταδικάζει την χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2023, ηττημένος στο θέμα της «οριστικής διευθέτησης του Χρέους» αλλά αποφασισμένος να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του.
Μία από τις οδυνηρότερες αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας είναι η ανάγκη κατάθεσης στης Βουλή ενός νέου «διορθωτικού νομοσχεδίου» που θα αναιρεί τα «λάθη» και τις αμφισβητούμενες διατάξεις που κρύβονται στις 951 σελίδες του πολυνομοσχεδίου που ψήφισαν οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
 
Για να εκδοθεί η οριστική «Έκθεση Συμμόρφωσης» και να προχωρήσει εγκαίρως η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις Ευρώ –ακόμη και με την «ανοχή» και όχι «συμμετοχή» του ΔΝΤ- η κυβέρνηση οφείλει να «διορθώσει» συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε πριν 10 μέρες.
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποσχέθηκε να «διορθώσει» τις διατάξεις που αφορούν:
 • Τα Ειδικά Μισθολόγια και τα επιδόματα που προέβλεπε η σχετική τροπολογία της τελευταίας στιγμής
 • Την δήθεν «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» από τον Σεπτέμβριο το 2018 και την αντικατάστασή της «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής»
 • Διατάξεις του Ασφαλιστικού που να διασφαλίζουν προστασία από «προσφυγές αντισυνταγματικότητας» αλλά και την κατάθεση της υποχρεωτικής Αναλογιστικής Μελέτης για τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν
 • Αλλαγές στις διατάξεις για τη Χρηματοδότηση των Κομμάτων
 • Νομική προστασία των διοικήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από δικαστικές διώξεις (περιλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλής Α. Γεωργίου). 
Όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να περάσουν ως τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια και πρέπει είτε να κατατεθούν ως αυτοτελές νομοσχέδιο είτε να περάσουν ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα επικυρωθεί αργότερα από τη Βουλή.
Επιπλέον υπάρχουν και μια σειρά από διοικητικές ενέργειες που πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν πριν την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
 • Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η παράταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας το 2018, η ψήφιση του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, νομοθετική διάταξη που θα εμποδίζει τη φορολογική διοίκηση και το προσωπικό της να εφαρμόζει ελέγχους και να κάνει έρευνες με εντολή των εισαγγελέων, νομοθετική ρύθμιση για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει εάν το κάθε προσχέδιο προϋπολογισμού εναρμονίζεται πλήρως με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., να έχει διοριστεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η  έκδοση εγκυκλίου με το τριετές σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση,  για τους οργανισμούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και πολλά ακόμη….
 
Αφού ολοκληρωθούν όλες οι τελευταίες παρεμβάσεις, οι «θεσμοί» θα καταθέσουν την «Έκθεση Συμμόρφωσης» στο Eurogroup ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης.
 
Στο σημείο αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την ήττα της όσον αφορά τη ρύθμιση του Χρέους.
 • Επί της ουσίας θα παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς δηλαδή η μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η καταβολή των δόσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
 • Το ΔΝΤ θα παραμείνει «τεχνικός σύμβουλος» δηλαδή θα συνεχίσει να επιβάλει τις πολιτικές του χωρίς να βάζει λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα.
 • Το MEFP, δηλαδή το Μνημόνιο με το ΔΝΤ θα υπογραφεί το Φθινόπωρο του 2018 και θα πάρει τη μορφή «προληπτικής γραμμής πίστωσης» δηλαδή επί της ουσίας θα είναι ο προθάλαμος του επόμενου Μνημονίου που θα κληθεί να υπογράψει η Ελλάδα.
 • Χωρίς έκθεση βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να εγκρίνει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην Ποσοτική Χαλάρωση (QE) δυσκολεύοντας την πρόσβαση στις αγορές όχι μόνο του ελληνικού δημοσίου αλλά και των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. 
Η πολιτική διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα απέτυχε.
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επέμενε εξ αρχής για την ανάγκη μιας «συμφωνίας –πακέτο» με Χρέος και αξιολόγηση δικαιώθηκε αλλά και αυτός ευθύνεται που δεν κατάφερε να φέρει αυτή τη συμφωνία.
 
 • Είναι φανερό ότι οι δανειστές δεν θέλουν να δώσουν «λευκή επιταγή» στον Αλέξη Τσίπρα. Στο σύνολό τους οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup πιστεύουν ακράδαντα ότι η  Ελληνική Οικονομία πρέπει να μεταρρυθμιστεί και ότι το Χρέος μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 
«Η Ελλάδα είναι το Πουέρτο Ρίκο της Ευρώπης» δήλωσε στο «Χ» κορυφαίος παράγοντας του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σ ‘ ένα καθεστώς μόνιμης αυστηρής δημοσιονομικής Επιτροπείας και οι όποιες διευθετήσεις στο Χρέος θα εφαρμόζονται υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων (conditionality).
Tα τερατώδη υψηλά και πρωτοφανή διαρκή Πρωτογενή Πλεονάσματα που η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάζει μέχρι το 2060 έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση:
 • Η οικονομία στην Ελλάδα πρέπει να πάψει να καθορίζεται από τις δαπάνες του Κράτους και να δοθεί χώρος στην ιδιωτική οικονομία.
 • Αφού το Κράτος δεν θα μπορεί να δαπανά, θα πρέπει να εκχωρεί αρμοδιότητες στους ιδιώτες.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτή την πολιτική.
 • Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός Οικονομικών θα παραιτηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων μ’ έναν ευρύ ανασχηματισμό.
 • Ήδη έχει βρεθεί «πρόσωπο – έκπληξη» για το Υπουργείο Ενέργειας ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην επιχειρηματική κοινότητα. 
Η επόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι προεκλογική.
Όλα τα στελέχη της  κυβέρνησης έχουν ήδη επιδοθεί σ’ ένα όργιο προσλήψεων, εξυπηρετήσεων, μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων ώστε η επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές, να βρει την επόμενη κυβέρνηση με την γραφειοκρατία φιλικά προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2017 που θεωρητικά ξεκινά η … «τρίτη αξιολόγηση», μέχρι τον Ιούνιο του 2018 που θα φτάσουμε στην «τελική υπερ-αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος από τον Πόουλ Τόμσεν, o Aλέξης Τσίπρας θα αναζητά την ιδανική ευκαιρία για εκλογικό αιφνιδιασμό…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


 • pict
 • pict

pict

pict