Navigation
13
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Ασθενής Βροχή
20 Ιούλ 2017

Η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και η έξοδος στις αγορές

ΔΝΤ Ελλάδα Νέα | Τράπεζες

Καθοριστική θεωρείται η Πέμπτη 20 Ιουλίου καθώς πρόκειται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, καθώς θα κρίνει την δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.

Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η έκθεση αναμένεται να είναι κατά τι καλύτερη από την αντίστοιχη έκθεση που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς, όμως, να αλλάξει την ουσία των πραγμάτων.

Παρά τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% έως το 2020 και 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια και τις δεσμεύσεις των ευρωπαίων εταίρων μας, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που ενσωματώνονται στην ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αναμένεται να χαρακτηρίσει και πάλι μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.  Το Ταμείο θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία επί της αρχής με κεφάλαια έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια, εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Μια τέτοια ανάλυση για το ελληνικό χρέος σαφώς και αποτελεί τροχοπέδη για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές πλην όμως στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει από ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s που αναμένεται αύριο. Ετσι η έξοδος στις αγορές θα επιχειρηθεί σε πιο καθαρό και με όλα τα δεδομένα ανοιχτά στο τραπέζι.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν αποφασίσει να μην κάνουν πίσω στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου και ενδεχομένως να προχωρήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην αναμενόμενη ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν το 2019, τα οποία εκδόθηκαν επί ημερών του Αντώνη Σαμαρά, με νέους τίτλους που θα λήγουν το 2022.

Βέβαια, η αγωνία γύρω από το τελικό ύψος του επιτοκίου παραμένει διότι πάνω σε αυτό πρόκειται να επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση. Στην περίπτωση που το επιτόκιο δεν ξεπεράσει το στόχο για 4,5% έναντι 4,95% τότε θα μπορέσει το Μαξίμου να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά.  Επίσης, σημαντικό θεωρείται η έκδοση να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμβουλεύουν την Ελλάδα ότι δεν αρκεί μια έκδοση αλλά θα απαιτηθούν περισσότερες για να σχηματιστεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 9 δισ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα για να έχει μόνιμη πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Στο μεταξύ το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προσλάβει έξι τράπεζες, για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της πενταετούς έκδοσης.

Η πηγή πρόσθεσε πως η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές.

Σύμφωνα με δύο άλλες πηγές, το ντιλ μπορεί να αποτελέσει μέρος και μιας άσκησης διαχείρισης παθητικού (liability management exercise). Μια από τις επιλογές που εξετάζεται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις μέσω μιας δημοπρασίας για τα ομόλογα 3 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019. Μια άλλη επιλογή είναι μια δημοπρασία ή μια επαναγορά των λεγόμενων ομολόγων strip, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αναδιάρθρωση χρέους το 2012.

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict