Navigation
18
Φεβ
location
Αθήνα
15oC
Αραιή συννεφιά
7 Μαΐ 2018

Η έξοδος από το μνημόνιο, το «μαξιλάρι» και οι… παγίδες!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Οικονομία

Υψηλό δίχτυ προστασίας έως το καλοκαίρι του 2019 θα αποτελέσουν για την ελληνική οικονομία τα περίπου 19 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος και των άλλων πηγών χρηματοδότησης, καθώς η κυβέρνηση θα μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές πιέσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, χωρίς να χρειαστεί η προληπτική γραμμή πίστωσης.

Η δήλωση Σεντένο στο τελευταίο Eurogroup, ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει από μόνη της τον τρόπο χρηματοδότησης μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος με όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, αποτελεί ένα θετικό νέο για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, μέχρι να φτάσει σ’ αυτήν τη φάση, θα πρέπει να ξεπεράσει πολιτικά και κοινωνικά την «παγίδα» της τέταρτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις του ESM, το «μαξιλάρι» ασφαλείας θα διαμορφωθεί περίπου στα 16,5 δισ. ευρώ, το οποίο αυξάνεται κατά 3 δισ. λόγω των κεφαλαίων που αντλήθηκαν πρόσφατα από τη διάθεση του επταετούς ομολόγου.

Οι βασικές ενστάσεις που διατυπώνονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν να κάνουν με το πλαίσιο ασφαλούς χρηματοδότησης μετά τη λήξη του προγράμματος, σε συνάρτηση με το σενάριο εργασίας περί πιθανής αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Αξίζει να σημειωθεί η αυστηρή τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, σχετικά με τις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή του 4%. Η παρέμβασή του έχει να κάνει με τη θέση της ΕΚΤ, που δεν είναι άλλη από την προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι που όμως αφορά ξεκάθαρα την πιθανή υποβολή αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να  ενεργοποιηθεί.

Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους εκπροσώπους των δανειστών, επεξεργάζονται σχέδιο στήριξης της ρευστότητας μέσα από τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των διαθεσίμων του Δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες και όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο επιτόκιο.

Η μεταφορά διαθεσίμων στις εμπορικές τράπεζες θα αποφέρει στο Δημόσιο περισσότερα έσοδα από τόκους, ενώ οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών των ομολόγων και θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA). Ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί και η εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας σε περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Από την άλλη, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται πλήρης αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, εάν στο μεταξύ δεν έχει βελτιωθεί και η πιστοληπτική διαβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Η αγωνία τόσο της ΕΚΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εδράζεται στη δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα πειστούν οι αγορές για να μας δανείσουν με σχετικά χαμηλότερο κόστος.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress