Navigation
11
Ιούν
location
Αθήνα
25oC
Καταιγίδες
27 Νοέ 2015

Η ΕΕ αμφισβητεί κόντρα στην αισιοδοξία Παπαδημούλη

Papadimoulis Οικονομία

«Η κυβέρνηση Τσίπρα θα τιμήσει την υπογραφή της», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνοντας αισιόδοξος για την οικονομία και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Επιφυλάξεις εκφράζει πάντως η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο μνημόνιο με τους δανειστές να επιμένουν ότι δεν γίνονται «εκπτώσεις» στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πάντως ότι το 2015 η ύφεση θα είναι μικρότερη απ΄ό,τι αρχικά είχε προβλέψει η Κομισιόν, ενώ εσχάτως και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αισιοδοξεί ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αισιόδοξος, αλλά και ρεαλιστής δηλώνει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Deutsche Welle και επικαλούμενος τις εκτιμήσεις Μοσκοβισί.

«Αυτή είναι μία αισιόδοξη προοπτική για τον οδικό χάρτη και το σχέδιο που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση», τονίζει. «Δεν καταργεί τις δυσκολίες που έχουμε σήμερα, έχουμε πλήρη επίγνωση του βάρους που φέρει η ελληνική κοινωνία μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και μονομερών θυσιών. Αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα τιμά την υπογραφή της και είναι αποφασισμένη να γυρίσει την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να εφαρμόσει τη συμφωνία με τον πιο δίκαιο δυνατό τρόπο, να μειώσει την ανεργία και μέσα στην τετραετία που μόλις άρχισε να βγάλει την Ελλάδα από τη διεθνή επιτροπεία των μνημονιακών δεσμεύσεων. Γιατί όταν είσαι με το χέρι απλωμένο δεν έχεις πραγματική κυριαρχία, δεν έχεις πραγματική δημοκρατία».

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Η άλλη ανάγνωση, την οποία προσυπογράφει η αντιπολίτευση, είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση απλώς έχασε χρόνο με τη διαπραγμάτευση μέχρι να επιστρέψει σε έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων, που είχε ούτως ή άλλως καθοριστεί από πριν. «Ισχύει αυτή η κριτική;» ρωτάμε τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. «Όχι» απαντά ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «γιατί σαράντα χρόνια κακής διακυβέρνησης της χώρας έφεραν τα μνημόνια και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξι μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως γομολάστιχα για να σβήσουν τις μεγάλες ευθύνες μίας κακής διακυβέρνησης της χώρας για δεκαετίες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο επίτροπος Μοσκοβισί μας έλεγε ότι με τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα η ευρωπαϊκές αρχές έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία που έχουν εδώ και χρόνια με κάποια κυβέρνηση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ελληνική διοίκηση πάσχει και δεν διστάζουμε να ζητήσουμε τεχνική βοήθεια. Γιατί όσο πιο γρήγορα φτιάξουμε τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, τόσο γρηγορότερα θα αυξήσουμε την παραγωγή κι επομένως θα μειώσουμε την ανεργία.
Βέμπερ: «Η δυσπιστία παραμένει»

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα»

Πολλοί στην Ευρώπη φαίνονται να εκπλησσονται θετικά από την άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων στην ελληνική Βουλή, έστω και με τροποποιήσεις ευνοϊκές για δανειολήπτες ή μικροιδιοκτήτες. Ωστόσο η δυσπιστία απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία κινείται σε διαφορετικό πολιτικό χώρο, δεν έχει υποχωρήσει σε μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle για την Ελλάδα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, δίνει απάντηση λακωνική, αλλά ενδεικτική: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Χρήματα δεν μπορούν να εκταμιευθούν, παρά μόνο αν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πράγματι κάνει προόδους. Και η δυσπιστία ως προς αυτό παραμένει».

Στις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου παραπέμπει και ο γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ. Επαναλαμβάνει μάλιστα το πάγιο επιχείρημα Βρυξελλών και Βερολίνου ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται», και αυτό παρά τις ενδεχόμενες αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία. «Με την Ελλάδα έχουμε συγκεκρικμένη συμφωνία, που ισχύει μέχρι το 2018. Δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης της συμφωνίας, ό,τι και αν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο» λέει ο Μάρκους Φέρμπερ.
Κριτική σε Αθήνα και «θεσμούς»

Mόνο αν η κυβέρνηση αρχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες, εκτιμά ο Μ. Κύρκος από το «Ποτάμι»

Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», δεν επικρίνει μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το νέο «κουαρτέτο» των ελεγκτών (πρώην «τρόικα»). Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, και οι δύο πλευρές δίνουν προτεραιότητα σε βραχυπρόθεσμα και ταμειακά μέτρα για να κλείσουν βιαστικά τα χρονοδιαγράμματα και την αξιολόγηση, ενώ την ίδια στιγμή παραβλέπουν μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέο πλούτο για να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. «Μιλάμε για πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στη διοίκηση, στο κράτος, στη δικαιοσύνη και δεν τα κοιτάμε» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής. «Η τρόικα για άλλη μία φορά αρνείται να τα βάλει στο στόχαστρο, εμείς τα βάζουμε κάτω από το χαλί. Έτσι περνάμε τις αξιολογήσεις, παίρνουμε κάποια χρήματα που χρειάζεται το αδηφάγο κράτος για να ζήσει, αλλά η επόμενη μέρα είναι τελείως στον αέρα».

Ο Μίλτος Κύρκος υποστηρίζει ότι αν η κυβέρνηση αρχίσει να υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορεί να επιδιώξει και ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες, ενισχύοντας την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει σήμερα στη Βουλή. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να να μην περιφέρει το ΦΠΑ δεξιά κι αριστερά, ψάχνοντας εναλλακτική λύση, αλλά να καταλάβει πως το μνημόνιο είναι ένα πακέτο. Αυτό το πακέτο έχει πάρα πολλές πλευρές. Ας σπρώξει αυτές που θα παράξουν χρήμα για να πάρουμε μία ανάσα και μετά θα μπορέσει να ζητήσει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μέχρι τότε όλα αυτά που ακούγονται είναι τραγικά, είναι σαν να λες ‘ελάτε να φορτωθείτε τις ευθύνες μου᾽. Ας δείξει τον δρόμο προς τα εμπρός, ας δείξει ότι έχει το σχέδιο για να μας πάει στην επόμενη μέρα και τότε τα συζητάμε όλα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ