Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
2 Αυγ 2020

Η δύσκολη πρεμιέρα για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

δάνεια Νέα

Νόμο του κράτους αποτελεί, πλέον, η δυνατότητα επιδότησης δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. H σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους της επιδότησης θα ανοίξει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, καθώς την Παρασκευή 31 Ιουλίου «έπεσε η αυλαία» για το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς από το 2021 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορονοϊό θα εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους κωδικούς του Taxisnet και θα συμπληρώνουν μόνο ποια είναι η πρώτη τους κατοικία, η οποία είναι προσημειωμένη για το δάνειό τους, καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της Εφορίας ούτε της τράπεζας και τα στοιχεία των συνδεδεμένων προσώπων/προστατευόμενων μελών. Στη συνέχεια, θα γίνονται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Όταν θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται με μήνυμα εάν είναι επιλέξιμος ή όχι.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και οι σχετικές πληρωμές να ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

Προς ένταξη 300.000 στεγαστικά

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο εν λόγω πρόγραμμα θα ενταχθούν πάνω 300.000 στεγαστικά δάνεια, από τα οποία τα 200.000 αφορούν σε εξυπηρετούμενα και τα υπόλοιπα 100.000 ανήκουν στα μη εξυπηρετούμενα.

Εν τω μεταξύ, σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους για υπαγωγή στις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη και επιθυμούν τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους. Πάνω από 70.000 αιτήσεις σε κατάστασης αναμονής εκδίκασης βρίσκονται σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως επίκειται ψηφιοποίηση της διαδικασίας με αυτόματη ηλεκτρονική συλλογή πρόσφατων φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων του δανειολήπτη.

Οι δικαιούχοι

Στην κατηγορία των δικαιούχων εντάσσονται:

α) φυσικά πρόσωπα και εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί από τον Covid-19, άνεργοι οι οποίοι λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους,

β) φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους, λόγω της υγειονομικής κρίσης,

γ) επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη δήλωση ΦΠΑ, σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019,

δ) δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής,

ε) φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και

στ) ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Επιδότηση θα χορηγείται τόσο για τα εξυπηρετούμενα και ενήμερα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, για τα εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται επιδότηση σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 80% το 2ο τρίμηνο και κατά 70% το 3ο τρίμηνο.

Τα κριτήρια

Κριτήρια για την επιδότηση θα είναι η αξία της κύριας κατοικίας (με όριο τα 300.000 ευρώ), το υπόλοιπο του δανείου (300.000 ευρώ ανά τράπεζα), το οικογενειακό εισόδημα (57.000 ευρώ), το ύψος των καταθέσεων (40.000 ευρώ) και η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (600.000 ευρώ), με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τις περιπτώσεις των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, με τη μηνιαία δόση να επιδοτείται σε ποσοστό 80% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 70% το 2ο τρίμηνο και κατά 60% το 3ο τρίμηνο. Κριτήρια θα είναι η αξία της κύριας κατοικίας (με όριο τα 250.000 ευρώ), το υπόλοιπο του δανείου (250.000 ευρώ ανά τράπεζα), το οικογενειακό εισόδημα (45.000 ευρώ), το ύψος των καταθέσεων (25.000 ευρώ) και η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (500.000 ευρώ), με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 500 ευρώ.

Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί και οδηγούνται σε πλειστηριασμό, με σκοπό να αποτραπεί αυτός, επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 50% το 2ο τρίμηνο και κατά 30% το 3ο τρίμηνο, με τα κριτήρια να είναι 200.000 ευρώ για την αξία της κύριας κατοικίας, 130.000 ευρώ ανά τράπεζα για το υπόλοιπο του δανείου, 36.000 ευρώ για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, 15.000 ευρώ για το ύψος των καταθέσεων και 280.000 ευρώ για την αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 300 ευρώ. Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει την 1η Αυγούστου και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Στα 20 δισ. ευρώ τα δάνεια με αναστολή δόσεων

Σε περίπου 20 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου που έχουν υπαχθεί στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria), με τις τράπεζες να δίνουν μεγάλη προτεραιότητα, προκειμένου να περιορισθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις που διενήργησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, έως τα τέλη Μαΐου είχαν υπαχθεί σε moratoria δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 16,3 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα το ύψος τους ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Eurobank ο πρόεδρός της Γ. Ζανιάς. Εξ αυτών, περίπου τα 5,5 δισ. ευρώ αφορούν σε πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς και ακολουθούν Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η αύξηση οφείλεται στη χρήση του μέτρου, κατά το τελευταίο δίμηνο, από μεγάλες επιχειρήσεις. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η ΔΕΗ, καθώς εισήλθε στα moratoria εντός Ιουνίου, αιτούμενη την αναστολή δύο εξαμηνιαίων δόσεων κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 1 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, η Δημόσια Επιχείρηση προανήγγειλε και την επέκταση του μέτρου από τις τράπεζες έως το τέλος του έτους.

Τα παραπάνω δάνεια θα αποτελέσουν τη «δεξαμενή» από την οποία θα προκύψει το μεγαλύτερο μέρος των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο στα τραπεζικά επιτελεία αξιολογούν συνεχώς τα παραπάνω δάνεια και έχουν έτοιμες λύσεις αναδιάρθρωσης, ώστε κάποια από αυτά να ρυθμιστούν και να μην προστεθούν στα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μόνο το 25%-35% των παραπάνω δανείων (5 με 7 δισ. ευρώ) θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα ή αμφίβολης είσπραξης, υπό την προϋπόθεση πως η ύφεση δεν θα είναι διψήφια. Πάντως, οι τραπεζίτες επισημαίνουν πως πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει όταν διαπιστωθεί ποια θα είναι η επίπτωση της πανδημίας στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση νέου «κύματος» NPEs, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, αναμένεται να έχει το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δόσεων δανείων, με υποθήκη σε πρώτη κατοικία.

Η ΤτΕ «τρέχει» το σχέδιο για Bad Bank

Εν τω μεταξύ, στην Τράπεζα της Ελλάδος τεχνικοί σύμβουλοι και αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς για να παρουσιάσουν το φθινόπωρο το σχέδιο για τη δημιουργία Bad Bank, προκειμένου να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το πρόβλημα του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων που έχουν συσσωρευτεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει για μία ακόμη φορά την ανάγκη για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των «κόκκινων» δανείων που θα προκύψει εξαιτίας της ύφεσης, λόγω του Covid-19. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τρέχουσα ύφεση θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν περαιτέρω δράσεις στον τραπεζικό τομέα, π.χ. αξιοποίηση των εταιρειών διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (AMC), για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ θεωρεί ότι η πανδημία ανατρέπει τον σχεδιασμό υλοποίησης των σχεδίων των τραπεζών, απαιτώντας περισσότερο χρόνο για την υλοποίησή τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Βad Βank πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να υπάρχει ένα πρόσθετο εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, για παν ενδεχόμενο. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει τονίσει ότι η Βad Βank θα λειτουργήσει επικουρικά στον σχεδιασμό των τραπεζών και σε εθελοντική βάση. Επιπλέον, ακόμα κι αν οι τιτλοποιήσεις που σχεδιάζουν οι τράπεζες, αξιοποιώντας τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», υλοποιηθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και δεν προκληθούν παρά ελάχιστα νέα NPEs εξαιτίας της πανδημίας, οι εγχώριες τράπεζες θα παραμείνουν με ένα απόθεμα «κόκκινων» δανείων πολλαπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου, οπότε είναι απαραίτητη η δημιουργία Βad Βank.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ