Navigation
5
Απρ
location
Αθήνα
15oC
Ασθενής Βροχή
25 Σεπ 2017

Η Deutsche Bank πιθανολογεί για τις επόμενες χρηματιστηριακές κρίσεις

Deutsche_Bank Τράπεζες

Αναζητώντας τις πιθανές αιτίες για την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν για «σειρά τμημάτων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που δείχνουν να βρίσκονται σε ακραία επίπεδα».

Tο πρωτοφανές  μέγεθος των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, τα δυσθεώρητα επίπεδα χρέους, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ακόμη και η έκρηξη  λαϊκισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι μερικά από αυτά.

Ο κατάλογος των 10+1 πιθανών αιτιών για  την επόμενη χρηματοπιστωτική αναστάτωση δεν αποτελεί πρόβλεψη ότι θα συμβούν αλλά μια καταγραφή των σημείων πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ποια από αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παγκόσμια χρηματοοικονομικά και οικονομικά προβλήματα.

  1. Μειώνεται η χορήγηση ρευστότητας από τις  κεντρικές τράπεζες

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ξεκινούν αυτή τη στιγμή μια διαδικασία που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει -έχει χαρακτηριστεί «Great Unwind» και «ένα ταξίδι στο άγνωστο». Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ιστορία δείχνει πως θα υπάρξουν ουσιαστικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα δεδομένων των υψηλών επιπέδων των τιμών των περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

2. Πόλεμος χωρίς πυρομαχικά

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχει ο κίνδυνος κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να βρεθούν χωρίς «πολεμοφόδια» για την αντιμετώπιση μιας ύφεσης, σε περίπτωση που συμβεί.

3. Που είναι ο πληθωρισμός;

Μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δέκα χρόνια, ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός έχει σταθεί πονοκέφαλος για τις κεντρικές τράπεζες, πράγμα «σχετικά απίστευτο» δεδομένης της τόνωσης τραπεζών και κυβερνήσεων, σχολιάζουν οι αναλυτές.

4. Ιταλία: μια κρίση εν αναμονή

Στρέφοντας το βλέμμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποίησαν για περισσότερη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα από την Ιταλία.

5. Μια κινεζική κρίση;

Παραδεχόμενοι ότι η οικονομία της Κίνας έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ανώμαλη προσγείωση που προέβλεπαν πολλοί οικονομολόγοι, η Deutsche Bank προειδοποίησε ότι η ασιατική χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται μετατόπιση της οικονομίας «από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες και από τις επενδύσεις στην κατανάλωση». Πρόκειται για μια διαδικασία που σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα «χρειάζεται να πραγματοποιηθεί σε ένα πλαίσιο που παράλληλα θα αναχαιτίζει τη ραγδαία ανάπτυξη της πίστωσης, κατά την άποψή μας».

6. Παγκόσμιες ανισορροπίες

Οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ πιο επιρρεπές σε κρίσεις, εξαιτίας των «τεράστιων διασυνοριακών ροών» και των παγκόσμιων ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Αυτές οι ανισορροπίες που απορρέουν από το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, σημαίνουν πως κάποιες χώρες έχουν πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και άλλες έλλειμμα.

7. Άνοδος του λαϊκισμού

Σημειώνοντας πως ο λαϊκισμός έχει «εκτοξευτεί σε όλο τον πλανήτη» με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, την ψήφο υπέρ του Brexit και την αντικαθεστωτική ψήφο στη Γαλλία, η Deutsche Bank προβλέπει ότι θα λαϊκίστικα πολιτικά κόμματα θα συνεχίσουν να συνιστούν απειλή για τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα. Επισημαίνουν πως, αν και οι συνέπειες της πρόσφατης ανόδου του λαϊκισμού δεν έχουν ακόμη αποσταθεροποιήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές, το επίπεδο της αβεβαιότητας σίγουρα θα παραμείνει υψηλό καθώς τα κόμματα αυτά αποτελούν πραγματική απειλή σε μεγάλες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

8. Ο κανόνας της βαρύτητας

Η γερμανική τράπεζα σημειώνει ότι «είμαστε σε μια περίοδο πολύ υψηλών τιμών στα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία -πιθανώς τις πιο ανεβασμένες συνολικά στην ιστορία». Οι αναλυτές παραδέχονται πως δεν υπάρχουν προφανή «σημεία πυροδότησης» για διόρθωση στις υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι αν οι τιμές παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα «υπάρχει μόνιμος κίνδυνος για απότομη διόρθωση που θα αποσταθεροποιούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία».

9. Η κοιμωμένη  Ιαπωνία 

Παρά τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία και τον πληθωρισμό, η ασιατική χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικό και δημογραφικό πρόβλημα. Ο λόγος για τον οποίο η Ιαπωνία απειλείται από πιθανή κρίση δεν είναι ένας: μεγάλα ελλείμματα προϋπολογισμού, τεράστιο QE, η υψηλότερη αναλογία δημόσιου χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο, γήρανση του πληθυσμού, συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό, πεισματικά χαμηλός πληθωρισμός.

10. Brexit

Η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ περιλαμβάνεται στη λίστα της Deutsche Bank, αν και η έκθεση παρατηρεί πως οι διαπραγματεύσεις για τυχόν μελλοντική σχέση είναι σε πρώιμο στάδιο.

11. Η ρευστότητα που λείπει

Τέλος, οι στρατηγικοί αναλυτές της γερμανικής τράπεζας αναφέρουν την υποχώρηση της ρευστότητας στην αγορά ως πιθανό σημείο πυροδότησης μιας κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας οι εισροές σε funds ομολόγων αναδυόμενων αγορών και ανεπτυγμένων αγορών θα αντιστρέφονταν δραματικά. Οι αναλυτές τονίζουν πως, αν και αυτό δεν συνιστά αυτομάτως ανησυχία, σε περίπτωση που αυτή η αντιστροφή συμβεί την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες θα μειώνουν τις αγορές ομολόγων, αυτό θα οδηγήσει σε απότομη διόρθωση τιμών και θα πυροδοτούσε ή θα επιδείνωνε μια κρίση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress