Navigation
5
Ιούν
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
27 Νοέ 2015

Η Αθήνα επιχειρεί και κερδίζει

Ελλάδα Οικονομία

Σταθερό ενδιαφέρον για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια στην Αθήνα – υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ευρώπη- διαπίστωσαν οι ιθύνοντες της Αθήνας του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων (Athens Convention & Visitors Bureau-ACVB) που ήταν συνεκθέτης στο ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ, στη διεθνή έκθεση συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού IBTM 2015, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Η εφετινή διοργάνωση έγινε υπό την σκιά των τραγικών συμβάντων των τελευταίων ημερών και το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην Ευρώπη και που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού (MICE), αναμφίβολα θα έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.

Προ της 13ης Νοεμβρίου, οι εκτιμήσεις για την αγορά MICE και ιδίως για την περίοδο του 2016, ήταν αρκετά αισιόδοξες και θετικές, παρά ορισμένες επιφυλάξεις που είχαν καταγραφεί ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών των ανεπτυγμένων χωρών και ορισμένων μεγάλων αγορών, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία (πρωτίστως στην αγορά εταιρικών συναντήσεων – corporate meetings). Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από άλλες μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα αγοράς της IBTM για το 2016 (Trends Watch Report 2015), ειδικά στην Ευρώπη, καταγράφονταν αξιοσημείωτες τάσεις περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς, με αυξημένους προϋπολογισμούς για εκδηλώσεις, από πλευράς διοργανωτών και εταιρικών διοικήσεων.

Ειδικά για την Αθήνα, στη φετινή IBTM το ενδιαφέρον των ξένων επαγγελματιών και των επισκεπτών της έκθεσης ήταν σταθερό. Τα στελέχη του ACVB, πραγματοποίησαν περισσότερες από 60 προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις με hosted buyers και επαγγελματίες από πολλές χώρες. Κατά κύριο λόγο, το ενδιαφέρον των επαγγελματιών εστιάστηκε στην παροχή ενημερωτικού υλικού και πληροφοριών για τον προορισμό, καθώς και στις υπηρεσίες που προσφέρει το ACVB σε κάθε ενδιαφερόμενο να οργανώσει μία εκδήλωση στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, κατεγράφη αυξημένο ενδιαφέρον, φέτος, για ταξίδια κινήτρων στην Αθήνα, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την Αθήνα ως πιθανού προορισμού για την πραγματοποίηση ορισμένων μεγάλων διεθνών συνεδρίων για την περίοδο 2017-2019.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν και κάποια ερωτήματα για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του δήμου, ήταν κυρίως πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν εμπεριείχαν κάποιου είδους ανησυχία.

Τέλος, γενικά για τις τάσεις στη διεθνή αγορά, ξεχωριστό ενδιαφέρον για διοργανωτές και προορισμούς, έχουν οι επισημάνσεις της έρευνας Trends Watch Report, για τις εντεινόμενες μεταβολές στον σχεδιαστικό χαρακτήρα και στις προδιαγραφές των χώρων εταιρικών συναντήσεων και συνεδρίων, με πιο χαρακτηριστική, την τάση για την επιλογή χώρων «drag and drop», όπως αποκαλούνται. Ουσιαστικά η τάση αφορά στην αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ή ανενεργών μεταφερόμενων χώρων (π.χ. παλαιά κοντέϊνερς, σιδηροδρομικοί συρμοί, λεωφορεία, αεροπλάνα κ.α) που ανασκευάζονται ειδικά για ένα συνέδριο ή μία εταιρική συνάντηση, προσφέροντας μία νέα διαφορετική εμπειρία έναντι των συμβατικών αιθουσών και χώρων.

Πέραν αυτού, στην έρευνα επισημαίνεται και η προσπάθεια διείσδυσης στην αγορά MICE της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), αλλά όπως τονίζεται, το σχετικό πρώτο εγχείρημα που έλαβε χώρα φέτος από γνωστή πλατφόρμα της αγοράς αυτής, δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.

“Η Αθήνα Επιχειρεί”

Εν τω μεταξύ, πάνω από 3.000 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις δράσεις που διοργάνωσαν τα μέλη του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων και οργανισμοί καινοτομίας, εταιρείες, πανεπιστήμια, σύνδεσμοι καινοτομίας, θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του δήμου Αθηναίων “Η Αθήνα Επιχειρεί” (η οποία φιλοξένησε 56 δράσεις για την επιχειρηματικότητα στην πόλη, από τις 18 – 25 Νοεμβρίου).

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν από 34 φορείς – θερμοκοιτίδες, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα – καθώς και πρωτοβουλίες που προάγουν την επιχειρηματικότητα στην πόλη, ενώ μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν και στοιχεία μελέτης που έχει εκπονήσει το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την ICAP, ώστε να αποτυπώσει τα βασικά χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας αλλά και τα ισχυρά σημεία της πόλης στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σε σχέση με τα ισχυρά σημεία της Αθήνας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πέραν αυτών που αφορούν εγγενή χαρακτηριστικά της πόλης (όπως π.χ. την γεωπολιτική της θέση και την ισχυρή παράδοση και κληρονομιά της), ή κάποια ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού της (όπως π.χ. το υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που διαθέτει σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας), αναδεικνύονται οι 5 σημαντικότεροι κλάδοι προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό: α) Ο τουρισμός, β) ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματική ομάδα των start ups, γ) ο κλάδος της υγείας και ειδικότερα ο ιατρικός τουρισμός, δ) ο κλάδος των φαρμάκων με ιδιαίτερη έμφαση στην φαρμακοβιομηχανία, και (5) ο κλάδος των τεχνών – πολιτισμού και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Το επιχειρηματικό κλίμα στην πόλη

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας πραγματοποίησε πρωτογενή έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 300 επιχειρήσεων του Δήμου Αθηναίων, το Σεπτέμβριο του 2015. Η έρευνα παρακολούθησης της συγκυρίας εστιάζει στην ανάλυση και σύγκριση (σε συνέχεια προηγούμενων ερευνών) των εκτιμήσεων και των προσδοκιών των επιχειρήσεων σχετικά με την πορεία της δραστηριότητας τους, τόσο κατά το τρέχον εξάμηνο όσο και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Η έρευνα πραγματοποιείται ανά εξάμηνο από το 1ο εξάμηνο του 2015 μέχρι σήμερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν αρνητική μεταστροφή του επιχειρηματικού κλίματος, με τη συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών δεικτών να λαμβάνουν τη χαμηλότερη τιμή τα δύο τελευταία έτη.

Η σημαντική επιδείνωση – σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες – του επιχειρηματικού κλίματος, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην αισθητή υποχώρηση του βαθμού αισιοδοξίας των επιχειρήσεων σχετικά με την πορεία τους στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, με την πλειοψηφία (58%) πλέον των συμμετεχόντων να δηλώνουν είτε «λίγο» είτε «καθόλου» αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης τους μεσοπρόθεσμα.

Κυριότερος παράγοντας περιορισμού της τρέχουσας δραστηριότητας των επιχειρήσεων αναδεικνύεται η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας, ως αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress