Navigation
14
Νοέ
location
Αθήνα
21oC
Λίγα σύννεφα
23 Νοέ 2017

Η αριστερή “ευαισθησία” και η… αγραβάτωτη προκλητικότητα!

Γεωργιάδης-Λουκάς-Φωτό-1 Απόψεις

του Λουκά Γεωργιάδη

  Η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2018 με μια πιο πρώτη πολιτική ανάγνωση πίσω από τους αριθμούς δείχνει… εκλογές. Δεν είναι μόνο ότι συμπίπτει με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την… έξοδο στις αγορές λόγω λήξης του μνημονίου το καλοκαίρι. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι δρομολογούνται “βαριές” αποκρατικοποιήσεις όπως της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ, που η παρούσα κυβέρνηση λόγω της τεράστιας φθοράς δεν θα είναι και τόσο εύκολο να σηκώσει. Επιπλέον, έρχονται μαζικοί πλειστηριασμοί που κάποια στιγμή θα αγγίξουν και την α΄ κατοικία, όχι από τις τράπεζες, αλλά από το ίδιο το Δημόσιο! Ούτε αυτό θα μπορέσει να το… καταπιεί η σημερινή κυβέρνηση. Για να μην μιλήσουμε βέβαια για τις νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων κ.ά.

Ο προϋπολογισμός του 2018 δείχνει ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά. Κατ΄ αρχάς μας εισάγει στην εποχή των πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση με τα πρόσωπα που έχει και με τα δείγματα γραφής της, μάλλον δεν μπορεί να επιτύχει. Έχοντας επιβάλλει φόρους και κάνοντας περικοπές 8,5 δισ. ευρώ την τριετία 2015-2017, έρχονται νέες… σφαλιάρες για το σύνολο των πολιτών, καθώς την τριετία 2018-2020 θα πληρωθούν φόροι ή θα περικοπούν δαπάνες ύψους 5,9 δισ. ευρώ! Είναι και θα είναι τέτοιες οι επιβαρύνσεις για το σύνολο των πολιτών που το κοινωνικό μέρισμα (για όσους το πάρουν) όπως θα έρθει, έτσι θα… εξφανιστεί! Και σίγουρα, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά το 10% του συνόλου των μέτρων που επιβλήθηκαν με το γ΄ μνημόνιο!

Με τον προϋπολογισμό του 2018 μπαίνουν στο στόχαστρο, στον έναν ή τον άλλον βαθμό οι… πάντες! Κατ΄ αρχάς για εκατομμύρια φορολογούμενους καταργείται η έκπτωση φόρων λόγω δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. ενώ καταργείται και η έκπτωση 1,5% για την εξόφληση φόρου. Επιπλέον, μειώνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 50% και περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων, καταργείται το ΕΚΑΣ, μειώνονται τα επιδόματα για τις πολυτεκνικές οικογένειες, έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυξάνονται εκ νέου οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ καταργείται και η έκπτωση ΦΠΑ 30% σε 32 νησιά.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο νέος προϋπολογισμός θα δοκιμάσει για ακόμη μία χρονιά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κάθε ένα από τους 6.500.000 φορολούμενους που θα καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις. Και το… κακό δεν σταματάει εκεί. Υπάρχει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 που θα οδηγήσει σε μικρές ή πολύ μεγάλες μειώσεις των σχετικών ποσών που λαμβάνουν σήμερα τουλάχιστον 1 εκατ. δικαιούχοι. Και βέβαια το 2020, αν δεν γίνει και νωρίτερα, έρχεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τις 6.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις όσους έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 460 ευρώ και ανέρχονται σε τουλάχιστον 3,5 εκατ. φορολογούμενους.

Όμως, πέρα από τη νέα… επίθεση στις τσέπες των πολιτών, η σημερινή συγκυβέρνηση διατήρησε “παγωμένο” το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα 6,75 δισ, ευρώ. Επιπλέον, έχουμε νέες περικοπές στην υγεία και σε πλήθος άλλων τομέων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Το πλέον προκλητικό όμως είναι ότι αυξάνουν το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα! Προφανώς σχεδιάζουν αθρόους διορισμούς γιατί ετοιμάζονται για εκλογές. Ταυτόχρονα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να… φτύσουν κατάμουτρα τα εκατομμύρια των πολιτών που θα πληρώσουν περισσότερους φόρους και θα πάρουν λιγότερες συντάξεις και επιδόματα. Και μακάρι οι προσλήψεις να αφορούσαν ζωτικούς τομείς του Κράτους.

Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι σχεδιάζουν απλά να προσλάβουν στρατιές βολεμένων που θα τους χρησιμοποιήσουν ως ομάδες κρούσης όταν φύγουν από την εξουσία. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει και αδιαφορούν εάν τα εκατομμύρια των πολιτών βρεθούν και πάλι στη μέγγενη. Άλλωστε είναι τόσο απροκάλυπτα προκλητικοί που δεν θα διστάσουν να πούνε ότι αυτό είναι το τίμημα παραμονής στο ευρώ. Θέλουν δηλαδή, να ρίξουν το πρόβλημα στο ευρώ και όχι στο γεγονός ότι η παραμονή τους ζημιώνει τη χώρα εντός ευρώ.

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως πιστεύουν. Η απομυθοποίηση της χρεοκοπημένης αριστεράς δεν θα… φτουράει όταν αλλάξουν τα πράγματα. Η εποχή της αριστερής αναλγησίας και της… αγραβάτωτης προκλητικότητας παίρνει τον δρόμο προς το τέλος της. Τα δίδακτρα είναι πανάκριβα και δυστυχώς θα τα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη, ακόμη και αν έρθει μια άλλη κυβέρνηση που θα κάνει αυτά που πρέπει, όπως πρέπει. Προς το παρόν παίρνουμε μολύβι και χαρτί για να γράψουμε τη “λυπητερή” της αριστερής “ευαισθησίας” των… αγραβάτωτων!

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress