Navigation
12
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
11 Ιούλ 2016

Η απόβαση του κινεζικού δράκου στην Ελλάδα

Κίνα-Ελλάδα Οικονομία

Τα επενδυτικά σχέδια κινεζικών κολοσσών δεν είναι εικονική πραγματικότητα σαν κι αυτή που είδε ο
πρωθυπουργός μέσα από τα τρισδιάστατα γυαλιά στη ZΤE, αλλά ο ίδιος ευελπιστεί, όπως τόνιζαν και κινεζικές διπλωματικές πηγές, να αποτελέσει η Αθήνα «το κεφάλι του Δράκου».

της Ειρήνης Σαββοπούλου

Επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των 350 που προβλέπει η συμφωνία Cosco-
ΟΛΠ, σχεδιάζει ο κινεζικός κολοσσός.
Στόχος του είναι να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο λιμάνι της Ευρώπης. Τον σχεδιασμό για την «κινεζική επενδυτική απόβαση» στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ξεδίπλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος
της Cosco στην ελληνική αποστολή.

Σύμφωνα με τον Χου Λιρόνγκ, προτεραιότητες του ομίλου είναι:
Η κρουαζιέρα: Επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ για την επέκταση του λιμανιού ώστε να μπορεί να δεχθεί μεγάλα
κρουαζιερόπλοια. Παράλληλα, στους σχεδιασμούς του ομίλου περιλαμβάνεται κατασκευή χώρου υποδοχής τουλάχιστον 10.000 τουριστών, ανεβάζοντας τον αριθμό των επισκεπτών από κρουαζιέρες σε τουλάχιστον 3 εκατ. τον χρόνο.


Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων: Με την αύξηση της χωρητικότητας στον προβλήτα 1, οι Κινέζοι θέλουν να
αυξήσουν και τη διακίνηση των κοντέινερ σε 7-10 εκατομμύρια κοντέινερ σε ετήσια βάση. Αυτό προϋποθέτει ακόμη
μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για κατασκευή αποθηκών, ώστε να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους. Αυτό μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερ της Μεσογείου. Επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δεξαμενής 300.000 τόνων.

Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΟΛΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έθεσε και το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Υπήρξε μεν θετική
ανταπόκριση, ωστόσο, για τους Κινέζους προέχει η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του ΟΛΠ. «Επόμενος στόχος είναι η κατασκευή πλοίων στη χώρα μας», τόνιζε κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή.


Η δημιουργία πάρκινγκ: Μια επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα 50-100 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει επίσης
διώροφο τερματικό σταθμό αυτοκινήτων με δυνατότητα στάθμευσης 20.000 αυτοκινήτων.


Ο τουρισμός: Κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας και ενδεχομένως εκθεσιακού κέντρου. Οι πληροφορίες και από τις δύο πλευρές συγκλίνουν στο ότι οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για το Θριάσιο Πεδίο, καθώς θεωρούν πως είναι συνέχεια του λιμανιού. Ωστόσο, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση που απαιτεί ενδελεχή σχεδιασμό και από τις δύο πλευρές.

Επιπλέον, ο ισχυρός άνδρας της Cosco αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπάρχει εκ μέρους της για αναβάθμιση του σιδηροδρόμου, ώστε από το λιμάνι του Πειραιά τα προϊόντα να φτάνουν στην Ευρώπη.

O γίγας Αlibaba
Μπορεί η ονομασία του να παραπέμπει στο αραβικό παραμύθι «1.000 και μία νύχτες», είναι όμως 100% κινεζικό success story. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη της, σύμφωνα με το περιοδικό Economist μόνο το 2012 δύο πόρταλ της Alibaba έκαναν τζίρο
170 δισ. ευρώ, περισσότερα από το Amazon και το eBay μαζί.

Ο πρώην καθηγητής Αγγλικών Τζακ Μα, που είναι ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού, ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στη Σαγκάη ειδικά για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο κλιμάκιο της Alibaba θα επισκεφθεί τη χώρα μας για περαιτέρω συζητήσεις για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ έχουν προγραμματιστεί ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις on line εμπορικές συναλλαγές χωρίς μεσάζοντες.

Βασικός στόχος είναι η τόνωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες
η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται τόσο για την εξαγωγή προϊόν-των made in china στην Ελλάδα.

Tηλεπικοινωνίες και τεχνολογία
Η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική τη συμφωνία της ZΤE με τη FORTHNET. Η επένδυση, ύψους
100 εκατ. ευρώ, για ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι μόνο η αρχή με τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Κίνα.

Tο κινεζικό… Χόλιγουντ
Έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου αναζητάει στην Ελλάδα ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Ο πρόεδρος της WANDA GROUP, Γουάνγκ Τζιανλίν, μετέφερε στον πρωθυπουργό την επιθυμία του και συζήτησε μαζί του
την προοπτική δημιουργίας κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα. Ο leader της Κίνας στον χώρο του real estate, έχοντας μπει για τα καλά στη βιομηχανία του θεάματος, έχει ετήσιο προϋπολογισμό 5 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2020 η κινηματογραφική αγορά των Κινέζων θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, ακόμη και από αυτήν της Αμερικής.
Σε Πεκίνο και Σαγκάη οι Έλληνες επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό είχαν δεκάδες συναντήσεις με Κινέζους μεγιστάνες και εκπροσώπους κινεζικών κολοσσών. Ενδεικτικό είναι ότι στα δύο επιχειρηματικά φόρουμ, στα οποία παρευρέθηκαν, συμμετείχαν περισσότερες από 500 κινεζικές επιχειρήσεις. Υπογράφηκαν
συμφωνίες στους τομείς της τεχνολογίας και ειδικότερα στη νανοτεχνολογία και του μηχανολογικού εξοπλισμού, των ακινήτων και του εμπορίου.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 09/07

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict