Navigation
16
Φεβ
location
Αθήνα
13oC
Αίθριος - καθαρός
19 Φεβ 2015

Η απάντηση της Κομισιόν για το ελληνικό αίτημα παράτασης

Κομισιον Οικονομία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως είπε, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Διευκρίνισε ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και αύριο στο Εurogroup.
Το έκτακτο Eurogroup θα συνέλθει αύριο Παρασκευή στις 16 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης που απέστειλε το πρωί η Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.
H ομάδα εργασίας του Εurogroup (Euro Working Group) εξετάζει την επιστολή της κυβέρνησης για να προετοιμάσει την αυριανή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα κράτη – μέλη θα εξετάσουν ποια σημεία θεωρούν ικανοποιητικά και ποια σημεία είναι λιγότερο ικανοποιητικά και χρειάζονται εξειδίκευση. Επίσης, οι υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν αν το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για να υποβληθεί στα κοινοβούλιά τους για επικύρωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης εστάλη, προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία – γέφυρα) κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία.
Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου και συμπληρώνουν πως κατατέθηκε «μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».
Όπως έγινε γνωστό, στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.
Επίσης, τονίζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ παραμένει η δέσμευση για άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει “ανάσες” στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019», συμπληρώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Καταλήγουν δε ότι στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Εξάλλου, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι στο αίτημα παράτασης περιλαμβάνεται η δέσμευση της Αθήνας για τήρηση των υποχρεώσεών της απένατι σε όλους τους πιστωτές.
Επίσης, βάσει του κειμένου που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σκοπός της εξάμηνης επέκτασης είναι η συμφωνία για επίτευξη «κατάλληλων» πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση αναφέρει πως θα προχωρήσει μαζί με τους εταίρους προς την επιτυχή ολοκλήρωση της σύμβασης χρηματοδότησης, αλλά και την αναθεώρησή της

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress