Navigation
27
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Λίγα σύννεφα
22 Ιούν 2017

HSBC: Πιθανό ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα

Ετς, Ες Μπι Σι Νέα

Νέα έκθεση της HSBC προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της αν επιθυμεί να βγει κάποια στιγμή στις αγορές, ενώ επίσης θεωρεί πολύ πιθανό η Ελλάδα να χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο.

Σημειωτέον ότι το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου μετά το καλοκαίρι του 2018, μετά τη συμφωνία του Eurogroup, βλέπουν επίσης η Citigroup αλλά και η Societe Generale.

Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να πληρώσει τους πιστωτές της τον Ιούλιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από καιρό αμφισβητεί την απροθυμία της ΕΕ να χορηγήσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι θα συστήσει τη συνεισφορά ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, εάν λάβει περισσότερες εγγυήσεις ότι μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι στα «χαρτιά» μετά τα μέσα του 2018 .

Η περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους φαίνεται απίθανη τις προσεχείς εβδομάδες. Το μόνο θέμα που εκκρεμεί από το Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι ότι το EWG έχει αναλάβει την υποχρέωση να εξετάσει έναν μηχανισμό για τη σύνδεση της περαιτέρω αναπροσαρμογής του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας μας, αλλά δεν φαίνεται οι Ευρωπαίοι να βιάζονται να προχωρήσουν.

Η πραγματική ελάφρυνση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι παρά μόνο μετά το γ’ τρίμηνο του 2018. Και δεδομένου ότι ένας τέτοιος μηχανισμός δεν ήταν μέρος της συμφωνίας του Μαΐου του 2016, ίσως χρειαστεί να περάσει να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι το οποίο η γερμανική κυβέρνηση είναι απίθανο να θέλει να το κάνει την τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ αν και έχει ήδη δηλώσει πως η συμφωνία δεν είναι αρκετή για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόνο για δύο μήνες μετά από το κλείσιμο μίας αξιολόγησης (σύμφωνα με τους κανόνες της) , καθώς μετά θα ξεκινήσει η επόμενη, έτσι το παράθυρο της δυνατότητας του QE θα είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Συνεπώς, εάν η ΕΚΤ χρειάζεται πραγματικά μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους σε σύγκριση με ό,τι αναφέρεται στη συμφωνία τις 15ης Ιουνίου, φαίνεται μάλλον απίθανο να αρχίσει να αγοράζει πριν ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο. Και δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια ακόμη και τότε, αφού όπως κατέδειξε και το Eurogroup, δεν υπάρχει λόγος να προσδιοριστεί η ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Όπως σημειώνει η HSBC, όλα αυτά θέτουν το ερώτημα πώς, χωρίς την QE, η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Αυτή είναι μία προϋπόθεση για την έξοδο από το πρόγραμμα πριν το τρίτο τρίμηνο του 2018, που είναι η δηλωμένη πρόθεση του Eurogroup.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να το κάνει μόνη της; Ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling δήλωσε πρόσφατα ότι «είναι δυνατό για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές φέτος ή επόμενο έτος». Η συμφωνία του Eurogroup δεσμεύθηκε επίσης να υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας ότι «οι μελλοντικές εκταμιεύσεις πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το κρίσιμο ενός μαξιλαριού μετρητών για να στηρίξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά».

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι περίπου στο 5,6%. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι μια επιστροφή στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο θα γίνει όταν η απόδοση βρεθεί κάτω από το 5%.

Σύμφωνα με την HSBC, για μία διατηρήσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, χρειάζεται μία δυναμική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το οποίο φαίνεται απίθανο χωρίς την ένταξη στο QE.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ