Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
9 Φεβ 2015

Handelsblatt: Οι υποχωρήσεις του Τσίπρα

Τσίπρας Κόσμος

Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγγελίες που αφορούν αλλαγή πορείας, αλλά και στη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Ο Τσίπρας διακινδυνεύει την τελική ρήξη» είναι ο τίτλος σχολίου της οικονομικής «Handelsblatt» για τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. «Ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνεται από τις ριζοσπαστικές θέσεις. Ένα όμως είναι σαφές: Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει άλλο, όπως μέχρι τώρα. Με τις προγραμματικές του δηλώσεις διακινδυνεύει την τελευταία διεθνή αλληλεγγύη» αναφέρει η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση κάνει πίσω σε δύο σημεία

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η κυβέρνηση κάνει πίσω σε δύο σημαντικά σημεία, παραιτείται από το αίτημα για κούρεμα χρέους, ενώ κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Αλλά το σημαντικό σημείο τριβής με τους πιστωτές παραμένει: Ο Τσίπρας απορρίπτει μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Το μνημόνιο έχει καταργηθεί με την απόφαση των ψηφοφόρων της 25ης Ιανουαρίου, είπε. Θέλει να τερματίσει την πορεία λιτότητας και να ακυρώσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. “Είναι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας να εφαρμόσουμε πλήρως τις προεκλογικές μας υποσχέσεις”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Έτσι κατευθύνεται προς μία ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους του, ακόμη και αν διαβεβαιώνει για το αντίθετο».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να προτείνει στους πιστωτές ένα πρόγραμμα- γέφυρα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί μία νέα διευθέτηση του χρέους. «Την απαίτησή του για άφεση χρέους την έχει, προφανώς, εγκαταλείψει οριστικά. Η λέξη δεν εμφανίστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις. Αντ’ αυτού, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μία αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους» όπως διαπιστώνει ο αρθρογράφος. Προσθέτει δε, ότι και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων εμφανίστηκε μετριοπαθής, καθώς δεν τις απέκλεισε, εφόσον εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Το σημείο τριβής
Ο συντάκτης τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και δεν φαίνεται καμία προσέγγιση στο σημαντικότερο σημείο τριβής.

Θετικές και αρνητικές εξαγγελίες

Στη «σωστή κατεύθυνση» βλέπει ο αρθρογράφος τις εξαγγελίες για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αλλά και της γραφειοκρατίας. «Ταυτόχρονα όμως» ο Έλληνας πρωθυπουργός «θέλει να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να επαναπροσλάβει χιλιάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 751 ευρώ και το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ. Αυτές οι εξαγγελίες συνιστούν παραβίαση των συμφωνιών με τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν θα είναι, επομένως, εύκολες, υπογραμμίζει.

Φωτιά για πολεμικές επανορθώσεις

Οσον αφορά την εξαγγελία περί διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι πρόκειται για νέα παραφωνία στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών . «Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι από τα αγαπημένα του κ. Τσίπρα. Ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις υπολογίζουν τις απαιτήσεις στα 160 δισεκατομμύρια, το μισό του ελληνικού χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση για το θέμα» σημειώνει και καταλήγει με την εκτίμηση ότι «δεν είναι να ζηλεύει κανείς τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ακροαριστεροί και ακροδεξιοί ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο κ. Τσίπρας «είναι αιχμάλωτος της προεκλογικής ρητορικής του» καθώς από τη μία πλευρά οι υποστηρικτές του περιμένουν τα δώρα που υποσχέθηκε προεκλογικά, κάτι που απαιτούν τόσο η «ισχυρή ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματός του» όσο και ο κυβερνητικός εταίρος του, «το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ» ενώ από την άλλη πλευρά πρέπει ο ίδιος να έχει αντιληφθεί ότι οι υποσχέσεις του δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Το χειροκρότητα θα μετατραπεί σε φρίκη

«Ο Τσίπρας κατευθύνεται έτσι σε μία αντιπαράθεση με την ΕΕ. Επίσης, ρισκάρει το μέλλον της χώρας του στην Ευρώπη. Ακόμη, εισπράττει γι’ αυτό, εσωτερικά, πολύ χειροκρότημα. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στηρίζουν τη σκληρή πορεία του. Όμως, ο ενθουσιασμός θα μπορούσε να μετατραπεί γρήγορα σε φρίκη, αν ο Τσίπρας εκσφενδονίσει τη χώρα του από το ευρώ» καταλήγει το άρθρο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ