Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
23 Μαΐ 2016

H Υγεία θα πληρώσει ακριβά το νέο μνημόνιο

Υγεία Οικονομία

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων ξεπερνούν το 1,2 δισ.!

της Μαρίας Καμπουράκη

«Στο κρεβάτι του Προκρούστη» ξαναμπαίνει ο κλάδος της Υγείας, βάσει των νέων μέτρων που περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας με τους δανειστές, με απώτερο στόχο τη συγκράτηση των δαπανών για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία, στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Το ελληνικό κράτος οφείλει τα «μαλλιοκέφαλά» του στους παρόχους Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό «άνοιγμα» της Υγείας αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, την ώρα που οι συνολικές ληξιπρόθεσμες του ελληνικού κράτους ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ.

Η μοναδική πηγή ρευστότητας από την οποία μπορεί να προκύψει μαζική εξόφληση είναι η αναμενόμενη δόση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το προσεχές διάστημα είναι τα εξής:

 

1.Clawback

Έως τον Δεκέμβριο του 2016 να έχουν ληφθεί μέτρα, ώστε να έχει περιοριστεί, τουλάχιστον κατά 30%, το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης και του «clawback» (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων) που καταβάλλουν οι πάροχοι. Ανάλογα μέτρα θα λαμβάνονται έως το 2018.

Ολοκλήρωση, έως τον Ιούνιο του 2016, των διαδικασιών πλήρους λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος κόστους, ειδικά για τα καινοτόμα και τα σκευάσματα υψηλού κόστους.

Από τον επόμενο μήνα θα υπάρχει έλεγχος προόδου, σχετικά με την αξιολόγηση της τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας, ώστε να καθορίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πρέπει να αποζημιώνονται από το σύστημα.

Έως το τέλος του 2016 πρέπει να έχει βελτιωθεί η διαμόρφωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς.

 

2.Νοσοκομεία:

Ειδικά για τα νοσοκομεία προβλέπεται ότι έως τον Δεκέμβριο 2016 το 60% των προμηθειών πρέπει να γίνεται κεντρικά και στο 80% τον Δεκέμβριο 2017. Για την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, προτείνονται η θέσπιση κινήτρων για τους φαρμακοποιούς, η υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών και η αναθεώρηση –προς τα κάτω– των συνταγογραφικών στόχων των γιατρών. Ο στόχος χρήσης γενοσήμων τοποθετείται στο 50% για τους νοσοκομειακούς ασθενείς τον ερχόμενο Δεκέμβριο (60% τον Ιούνιο 2017) και στο 40% για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, τον Μάρτιο του 2017 (60% τον Μάρτιο 2018).

Παράλληλα, για τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, μέχρι τον Ιούνιο του 2016 πρέπει να έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο κλινικού ελέγχου, το οποίο θα πρέπει να ισχύσει από το 2017 και έως το 2018 και να έχει καλύψει το σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Έως τον Δεκέμβριο του 2016 θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί ένα νέο σύστημα κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο πρέπει να ισχύσει στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έως το 2018.

 

3.ΕΟΠΥΥ

Για τον ΕΟΠΥΥ, η Κομισιόν προτείνει οι ελληνικές Αρχές να εξαντλήσουν τις δημόσιες δομές, ώστε οι αγορές υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες παρόχους να γίνονται μόνον όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δημόσιος τομέας. Μάλιστα, προτείνει έως τον Ιούνιο του 2017 να αναπτυχθεί σύστημα προέγκρισης των παραπομπών ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ελέγχουν, σε μηνιαία βάση, τις ιδιωτικές κλινικές και η σχετική έκθεση θα ανακοινώνεται κάθε έξι μήνες, με αρχή τον Δεκέμβριο του 2016.

Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2016 θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί ένας «χάρτης Υγείας», με τους παρόχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Το ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένας πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι Αρχές καλούνται να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των τιμών στα φάρμακα, να περιορίσουν τη ζήτηση για διαγνωστικές εξετάσεις και να συντάξουν θεραπευτικές οδηγίες.

Θα πρέπει, επίσης, να αναθεωρούν ανά εξάμηνο τη «θετική» και «αρνητική» λίστα φαρμάκων (σύμφωνα με MD 2912/B/30.10.2012), καθώς και τα δελτία τιμών φαρμάκων (Μάιο και Νοέμβριο).

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 21/05

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict