Navigation
9
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
13 Δεκ 2016

H χώρα που τιμωρεί τους ανέργους επειδή δεν έγιναν συνταξιούχοι…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να διανείμει στους χαμηλοσυνταξιούχους, το προϊόν της προσωρινής υπεραπόδοσης, των εσόδων της κραυγαλέας υπερφορολόγησης όσων ακόμη παράγουν εισόδημα στην Ελλάδα, είναι απολύτως αποκαλυπτική της κυρίαρχης νοοτροπίας και ιδεολογίας στην Ελλάδα.

Για πολλές δεκαετίες, στην Ελλάδα, όνειρο κάθε πολίτη ήταν να προσληφθεί ως δημόσιος υπάλληλος και να γίνει συνταξιούχος, όχι απαραίτητα με αυτή την χρονολογική σειρά.

  • Στην Ελλάδα, ο συνταξιούχος παίρνει ως έκτακτο επίδομα-βοήθημα για να περάσει τις γιορτές, όσα λεφτά εισπράττει από τον ΟΑΕΔ – όταν εισπράττει – ο άνεργος που κάποτε είχε μισθό 1.500 € και λόγω της πολύχρονης κρίσης, σήμερα πρέπει να συντηρήσει την οικογένειά του με το γλίσχρο επίδομα ανεργίας.

Στην Ελλάδα, φορολογούμε βάναυσα, όποιον διαθέτει «μπλοκάκι», προσπαθώντας να εργαστεί «με ευελιξία» για να είναι ανταγωνιστικός και να προσπορίσει τα προς το ζειν, αλλά επιβραβεύουμε τους πρωτοδιοριζόμενους μετακλητούς υπαλλήλους με μισθό 2.650€ μηνιαίως συν τις υπερωρίες και τα επιδόματα.

Η ιδανική Ελλάδα της πρώτη φορά Αριστερά Κυβέρνησης, είναι μια χώρα διορισμένων στο δημόσιο προλεταρίων και χαμηλόμισθων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που συμμαχούν και συντονισμένα αγωνίζονται, για να κατεβάσουν το επίπεδο ζωής όλων των υπολοίπων.

Μοιράζοντας κόλλυβα σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο, ο Πρωθυπουργός, συσπείρωσε την κοινοβουλευτική του ομάδα, κλείδωσε την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα έστειλε απειλητικό μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι -αν τον πιέσουν περισσότερο- μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

  • Ο πολιτικός συνεταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τήρησε την υπόσχεσή του και δεν αύξησε -προς το παρόν- τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά που υποφέρουν από τις προσφυγικές ροές.
  • Οι «κοινωνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν επιτέλους να επισκεφθούν τα καφενεία της εκλογικής τους περιφέρειας διαδηλώνοντας ότι «ξαναδώσαμε την 13η σύνταξη».

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος που χορηγείται στους 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους, αντιστοιχούν ακριβώς στα ποσά του ΕΚΑΣ που περικόπηκαν το 2016 και θα περικοπούν το 2017.

Με τον τελευταίο Ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση κόβει από όλους τους συνταξιούχους 8,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διανείμει …617 εκατ. ευρώ στους πλέον εξαθλιωμένους κι αυτά εφάπαξ.

  • Οι 300.000 συνταξιούχοι εν αναμονή, αυτοί που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους εδώ και 3-4 χρόνια αλλά δεν έχουν εισπράξει ακόμη τη σύνταξή τους, θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια ακόμη.
  • Τα 7 δις Ευρώ που το Κράτος οφείλει στον ιδιωτικό τομέα δεν εξοφλούνται.
  • Το 1,3 εκατομμύριο άνεργοι δεν θα πάρουν ούτε φέτος ένα «κοινωνικό μέρισμα» παρά το γεγονός ότι αυτοί έχουν πληρώσει 100% το κόστος της κρίσης.

Η ανακοίνωση του «κοινωνικού μερίσματος» δεν ήταν αιφνιδιαστική κίνηση του Πρωθυπουργού. Εντάσσεται σε μια συνεκτική συνολική στρατηγική.

Εβδομάδες ολόκληρες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συγκέντρωνε στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των υπουργείων, δαπάνες που δεν πληρώθηκαν, προϋπολογισμοί που δεν εκτελέσθηκαν ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που η κυβέρνηση θα μοίραζε στην «πολύπαθη τάξη των χαμηλοσυνταξιούχων».

Επειδή ακριβώς χρησιμοποιούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους και ένα μέρος μόνο από την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, τυπικά η ενημέρωση της Τρόικας δεν ήταν απαραίτητη.

Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει το κοινωνικό μέρισμα, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του Προϋπολογισμού, θέτοντας την κοινοβουλευτική ομάδα προ των ευθυνών της.

  • Ο Μάρτιος του 2017 εξακολουθεί να αποτελεί ιδανικό μήνα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Οι βουλευτές που δεν θα στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική, τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2021, τη νέα βαριά φορολογία των μικρομεσαίων και τις φιλόδοξες αποκρατικοποιήσεις, αυτομάτως θέτουν την βουλευτική τους έδρα (και αποζημίωση) σε κίνδυνο.

Η ανακοίνωση του «κοινωνικού μερίσματος» χρησιμοποιήθηκε ως μήνυμα προς τις Βρυξέλλες.

«Βοηθήστε με αλλιώς θα επιβαρύνετε την Ευρώπη μ’ ένα ακόμη πολιτικό πρόβλημα» είναι το σαφές μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συντονισμένη απάντηση των Ευρωπαίων, σε όλα τα επίπεδα, δόθηκε αμέσως, αυθόρμητα, σχεδόν αυτόματα:

«Προχώρα στις εκλογές»…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict