Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
13 Ιούν 2017

H Sunlight του Π. Γερμανού αλλάζει τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Συστήματα Sunlight Επιχειρήσεις

Τώρα ακόμη και μικροαποταμιευτές μπορούν να συμμετάσχουν στα κέρδη από την εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας «Συστήματα Sunlight», αγοράζοντας τα νέα εταιρικά ομόλογα που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερή απόδοση.

Η βιομηχανία μπαταριών Sunlight είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες του πλανήτη στον κλάδο της (μπαταρίες βιομηχανικής χρήσης). Είναι νούμερο 2 στον κόσμο στις μπαταρίες αμυντικής χρήσης προηγμένης τεχνολογίας και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος διανομέας των καταναλωτικών μπαταριών TOSHIBΑ στον κόσμο.

Το νέο εταιρικό ομόλογο Sunlight θα αντλήσει έως 50 εκατ. Ευρώ με τη δημόσια προσφορά που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14-16 Ιουνίου. Δεν υπάρχει «ελληνικός κίνδυνος» αφού το ισχυρό πλεονέκτημα της Sunlight είναι ο έντονα εξαγωγικός της χαρακτήρας, με παρουσία σε πάνω από 100 χώρες.

Το 84% των πωλήσεών της αφορά σε εξαγωγές της παραγωγής του εργοστασίου στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης. Πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις 153,89 εκατ. (+16%) και λειτουργικό αποτέλεσμα 11,1 εκατ.ευρώ (+81%).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο και σύμφωνα με την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό, οι ομολογίες της εταιρείας θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η έκδοση του ομολογιακού αφορά στον όμιλο Sunlight, στον οποίο περιλαμβάνεται και η Sunlight Recycling. Συνεπώς, σε ότι αφορά σε ορισμένα μεγέθη των ομιλικών αποτελεσμάτων, όταν ενοποιείται και η Sunlight Recycling αυτό επιβαρύνει ελαφρώς τη συνολική εικόνα για τον πολύ απλό λόγο ότι η τελευταία δεν έχει ακόμη καταφέρει να γράψει το αποτέλεσμά της.

Στο τέλος του 2016, αναφέρουν στελέχη του ομίλου, έχουν εγγραφεί στον ισολογισμό οι επενδύσεις και τα κεφάλαια που απαιτήθηκαν για τη Recycling, αλλά δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί κάποιο σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα. Διότι, εξηγούν, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που η λειτουργία της εταιρείας άρχιζε να εξομαλύνεται επιτεύχθηκαν κάποιοι υψηλοί όγκοι, αλλά γενικότερα το 2017 είναι η χρονιά που αναμένεται ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα στο EBITDA της εταιρείας.

· Τα τρία πλεονεκτήματα, της Sunlight είναι η εταιρεία και η θετική πορεία της, ο όμιλος που την στηρίζει και τα ειδικά χαρακτηριστικά της ομολογιακής έκδοσης.

Η Συστήματα Sunlight δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, μια αγορά στιβαρή και σταθερά αναπτυσσόμενη με μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Υπάρχει, δηλαδή, πολύ μεγάλο εύρος ανάπτυξης για εταιρείας του κλάδου σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική, η Ασία που υπάρχουν υψηλές ενεργειακά απαιτήσεις.

Επιπλέον, η ανάπτυξη των ΑΠΕ διεθνώς αποτελεί ένα ακόμη πεδίο όπου η Sunlight διαβλέπει ως παραγωγός βιομηχανικών μπαταριών, καθώς η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ πρέπει να αποθηκεύεται ώστε να είναι διαθέσιμη όταν ο χρήστης επιθυμεί.
Μέσα σε αυτή την αγορά η Συστήματα Sunlight τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να αυξήσει το μερίδιό της και να ενισχύσει τα μεγέθη της.

Η ύπαρξη του ομίλου Γερμανός, μέλος του οποίου είναι η Συστήματα Sunlight, λειτουργεί ως ομπρέλα για την εταιρεία, αναφέρει η διοίκηση. Η Olympia Group (μέτοχος με 84,54%) συνολικά στηρίζει τη Sunlight που αποτελεί το παραδοσιακό “DNA” του ιδρυτή και βασικού μετόχου Πάνου Γερμανού, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα στον κλάδο των μπαταριών. Ακόμη πιο βασικό όμως είναι ότι ο Π. Γερμανός και η ομάδα του έχουν υλοποιήσει σημαντικό αριθμό συναλλαγών με συνεπενδυτές, είτε το ευρύ επενδυτικό κοινό, είτε πιο επίλεκτα σχήματα και όλοι ιστορικά έχουν καταγράψει υπεραξίες.
Κάλυψη από Olympia

Επίσης, όπως αναφέρεται από την εταιρεία, το ομόλογο της Sunlight διαθέτει κάλυψη από τον όμιλο Olympia. Συγκεκριμένα, υπάρχει στόχος ότι ένα ο δείκτης μόχλευσης της εταιρείας ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο τότε η Olympia θα έλθει και θα συνεισφέρει στο μετοχικό κεφάλαιο της Sunlight.

Επίσης, η εταιρεία δεν μπορεί να πληρώσει μέρισμα εάν ο δείκτης μόχλευσης δεν βρίσκεται κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, ήτοι δεν θα φύγουν κεφάλαια από την εταιρεία υπό τη μορφή μερισμάτων (το μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίνει στο βασικό μέτοχο) αν δεν φτάσει η εταιρεία σε ένα επίπεδο που να ικανοποιεί κατ’ ελάχιστον τους ομολογιούχους. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το σύνολο του καθαρού δανεισμού για τη χρήση του 2016 διαμορφώθηκε σε 75 εκατ.ευρώ και ο δείκτης Σύνολο Καθαρού Δανεισμού / EBITDA παρουσίασε το 2016 σημαντική βελτίωση και διαμορφώθηκε σε 4,37Χ έναντι 6,23Χ το 2015.

Η στρατηγική της εταιρείας πίσω από την απόφαση για την έκδοση εταιρικού ομολόγου συναξιολόγησε την αναχρηματοδότηση της εταιρείας συνολικά, διότι το 2018 λήγει σε μεγάλο βαθμό ένα τραπεζικό ομολογιακό δάνειο που έχει λάβει η εταιρεία. Έτσι εξετάστηκαν οι διαθέσιμες επιλογές και καθώς παρουσιάστηκε η ευκαιρία της νέας οργανωμένης αγοράς που έχει δημιουργήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο, επιλέχθηκε αυτό το εργαλείο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict