Navigation
18
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Ασθενής Βροχή
25 Απρ 2016

H Ryanair δεν φεύγει, αλλά συνεχίζει να διαμαρτύρεται

ryanair-paraskinio Επιχειρήσεις

Το υψηλό κόστος των τελών στα ελληνικά αεροδρόμια οδήγησε την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair σε ριζική αλλαγή της στρατηγικής της όσον αφορά τον προορισμό «Ελλάδα».

της Μαρία Καμπουράκη

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες για την έλλειψη πεδίου συνεννόησης με την αρμόδια υπουργό Τουριστικής Πολιτικής, η Ryanair όχι μόνο δεν φεύγει, αλλά παρουσίασε και το πτητικό πρόγραμμα για τον επόμενο χειμώνα (Νοέμβριο 2016 – Μάρτιο 2017), όπου η Αθήνα μέσα από 30 δρομολόγια θα είναι ηπρωταγωνίστρια,καθώς ο στόχος είναι οι 3,4 εκατ. επιβάτες.

Το αφεντικό της αεροπορικής εταιρείας, MichaelO’Leary, που βρέθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες, ξεκαθάρισε ότι θα αναμένει τις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών των περιφερειακών αεροδρομίων –της κοινοπραξίας Fraport/Slentel– για να πράξει τα ανάλογα.

Όπως τόνισε: «Φοβόμαστε –μπορεί να κάνουμε και λάθος– ότι η Fraport θα αρχίσει να χτίζει λαμπερά μαρμάρινα και γυάλινα παλάτια, την ώρα που η επιβατική κίνηση θα μειώνεται. Εάν τα περιφερειακά αεροδρόμια δεν θέλουν ανάπτυξη, θα πάμε αλλού».

Μέχρι τότε… Το χειμερινό πρόγραμμα της ιρλανδικής εταιρείαςRyanair θα προσφέρει έξι νέα δρομολόγια προς Βουκουρέστι (καθημερινό), Σόφια (καθημερινό), Μύκονο (καθημερινό), Μπολόνια (4 εβδομαδιαία), Μάλτα (3 εβδομαδιαία) και Δουβλίνο (2 εβδομαδιαία).

Ταυτόχρονα, η εταιρεία απέκτησε ακόμη ένα αεροσκάφος, μία επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό της στόλο στη βάση της Αθήνας να αποτελείται από έξι αεροπλάνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με μερίδιο 16%, ενώ για τη φετινή χρονιά εκτιμά ότι θα καταγράψει αύξηση επιβατικής κίνησης 25%.

Ο κ. Ο’Leary ανέφερε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο υπέβαλε πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση –χωρίς ακόμη να έχει πάρει απάντηση– για σχέδιο ανάπτυξης με στόχο τους 10 εκατ. επιβάτες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν τα τέλη στα αεροδρόμια.

Παράλληλα, ζήτησεσυγγνώμη από την Αθήναγια τα σχόλια που είχε κάνει για τους Έλληνες και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρυσι, σε ιρλανδική εφημερίδα.

Εκεί, είχε δηλώσει: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική, όμως η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες είναι ότι εξέλεξαν ένα μάτσο παλαβούς για να ξεφύγουν από τη λιτότητα».

 

Η επέκταση του δικτύου είναι ο πρωταρχικός στόχος της Aegean

Από την άλλη, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, η ελληνική Aegean παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της, που είναι η περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη του δικτύου τόσο εντός, όσο και εκτός των ελληνικών τειχών. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτονται το 2016 14 νέοι προορισμοί και 6 νέες χώρες. Συνολικά, η εταιρεία θα συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με 101 (71 εξωτερικού, 30 εσωτερικού) προορισμούς, για τους οποίους θα διαθέσει 12,5 εκατ. θέσεις, 1 εκατ. περισσότερες θέσεις από το 2015.

Πιο συγκεκριμένα, στο δίκτυο πτήσεων της Aegean για το 2016, από την Αθήνα, προστίθενται 6 νέες χώρες (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σλοβενία, Λιθουανία) και 14 διεθνείς προορισμοί (Δουβλίνο, Νίκαια, Λιλ, Νάπολη, Μπάρι, Λουξεμβούργο, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Λουμπλιάνα, Τζέντα, Κρακοβία, Βίλνιους, Σπλιτ), ενώ αυξάνονται σημαντικά ο αριθμός των προορισμών και η συχνότητα των δρομολογίων σε χώρες που αποτελούν πηγές τουρισμού, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται ότι το 2015 η Aegean είχε δεκαεπτά νέους προορισμούς και παρουσίασεαύξηση στην κίνηση 17% στο εσωτερικό και 24% στο εξωτερικό. Διακίνησε11.600.000 επιβάτες (5.600.000 για το εσωτερικό και 6.000.000 για το εξωτερικό).

Την ίδια στιγμή, η LOT επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από έναν χρόνο απουσίας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, η οποία ήταν προαπαιτούμενο από τις Βρυξέλλες προκειμένου να εγκριθούν ως σύννομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στην εταιρεία από την κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία ελέγχει το 68% του μετοχικού κεφαλαίου των αερογραμμών.

Σύμφωνα με την πρέσβειρα της Πολωνίας στην Αθήνα, κα Άννα Μπαρμπαρζάκ, η Ελλάδα αποτελεί αναδυόμενο προορισμό για τους Πολωνούς, καθώς το 2015 κατέγραψε 700.000 τουρίστες από τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 23/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict