Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
27 Ιούν 2017

H νέα Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το χρήσιμο παράδειγμα του ΕΤΕΑΝ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
 Η ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενός ευέλικτου κι αποτελεσματικού χρηματοπιστωτικού φορέα που θα ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες, προφανώς δεν είναι καινούργια ιδέα.
  • Αποτελεί απαίτηση των «Θεσμών» από την εποχή που ήταν «Τρόικα» και σήμερα με την πλήρη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI πακέτο Γιούνκερ) έχει καταστεί απόλυτη ανάγκη.
 Είναι χαρακτηριστική η …παρακαταθήκη που άφησε -λίγο προτού φύγει από την Ελλάδα – ο περιβόητος Χορστ Ράιχενμπαχ της αλήστου μνήμης Task Force, ο οποίος στην έκθεση πεπραγμένων του είχε εισηγηθεί στις ελληνικές κυβερνήσεις να αναθέσουν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020 όχι σε κάποιον αποτελεσματικό υπουργό αλλά στο …Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) με την τότε εξαιρετικά πετυχημένη διοίκηση του κ. Γιώργου Γεροντούκου.
 
Ο έμπειρος τραπεζικός κ. Γεροντούκος είχε αναλάβει την διοίκηση του χρεοκοπημένου ΕΤΕΑΝ, τον Οκτώβριο του 2012, με αρνητική καθαρή θέση -100 εκατ. Ευρώ. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατάφερε να το μετατρέψει σε θετικό και κερδοφόρο ολοκληρωμένο φορέα διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων, πλήρως αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  
 
Μετά την επιτυχία του ΕΤΕΑΝ, ο κ. Γεροντούκος είχε γίνει γνωστός στην αγορά με το παρατσούκλι «ο κύριος 1,5 δις Ευρώ» αφού με συγκεκριμένες –αυτονόητες για έμπειρο τραπεζικό στέλεχος- κινήσεις και πρωτοβουλίες, κατάφερε να μετατρέψει την αρνητική καθαρή θέση σε θετικό αποτέλεσμα 1,3 δις Ευρώ (!) με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί περισσότερες από 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ποσά της τάξης του 1 δις Ευρώ.
 
Η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είχε επισήμως εξαγγελθεί από τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, τον Ιούνιο του 2014, σ’ ένα συνέδριο του Economist, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Το κείμενο του ιδρυτικού νόμου για την νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με κορμό το ΕΤΕΑΝ είχε επεξεργαστεί τότε το νομικό γραφείο Τσιμπανούλη και το καταστατικό του νέου φορέα είχε καταρτίσει η Price Waterhouse Coopers.
 
Όταν την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ανέλαβε ο Γιώργος Σταθάκης, το θέμα της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας πήρε νέα δυναμική με βάση τον σχεδιασμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
 
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σταθάκης δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γιώργου Γεροντούκου όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
 
Πολλές φορές και σε πολλές δημόσιες ομιλίες του ο Γ. Σταθάκης είχε αναγνωρίσει τη διαχειριστική ικανότητα και την θετική συμβολή του κ. Γεροντούκου στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που κατάφερε να ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς της Τρόικας για την … κατάργησή του και μετέτρεψε το ΕΤΕΑΝ σε στενό συνεργάτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην διαχείριση και αξιοποίηση αναπτυξιακών κονδυλίων με στόχο την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Γ. Σταθάκης αναγνώρισε πολλές φορές και δημόσια πως η Διοίκηση Γεροντούκου κατά την τριετία 2012-2015 κατάφερε το ακατόρθωτο. Εξυγίανε το ΕΤΕΑΝ κατά τρόπο απόλυτα συμβατό με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, και ανασχεδίασε και αναβάθμισε τη λειτουργία του,  υιοθετώντας μεθοδολογίες και συστήματα διαχειρίσεως κινδύνων αντίστοιχα αυτών που χρησιμοποιούν  τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 
Όταν όμως ανέλαβε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (δηλαδή Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού) ο …αριστερός Παναγιώτης Λαφαζάνης, με Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας τον …αλησμόνητο Γιάννη Τόλιο, υπήρξε διάχυτη η εντύπωση πως το ΕΤΕΑΝ διαθέτει «κρυμμένο πλούτο» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον …σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. 
 
Ως αποτέλεσμα αυτής της επαναστατικής πολιτικής άποψης για την οικονομία, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Τόλιος απαίτησε την παραίτηση Γιώργου Γεροντούκου.
 
Στη θέση του προέδρου του ΕΤΕΑΝ τοποθετήθηκε ένας …παραιτηθείς υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας που έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 
Ο κ. Κωνσταντίνος Γαλιάτσος αρνήθηκε να κλείσει τον ισολογισμό του ΕΤΕΑΝ για το 2015 για να μην απαλλάξει τη διοίκηση Γεροντούκου και ξόδεψε τον περισσότερο χρόνο της μέχρι σήμερα θητείας του στην αναζήτηση …διαχειριστικών σκανδάλων που θα αναδείκνυαν το …ηθικό πλεονέκτημα της Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησης.
 
Σήμερα το ΕΤΕΑΝ δεν διαθέτει ούτε ένα χρηματοδοτικό προϊόν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αδυνατεί να αξιοποιήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και απλώς περιμένει …την αναβάθμισή του στο σχέδιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που ευελπιστεί να δημιουργήσει από την αρχή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
 
Στον …ετήσιο απολογισμό της δράσης του ΕΤΕΑΝ ο σημερινός πρόεδρος Κώστας Γιαλιάτσος αναγνωρίζει την …ανυπαρξία έργου και γι’ αυτό αναφέρεται στον απολογισμό που …θα κάνει στο τέλος κάθε προγραμματικής περιόδου.
 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict