Navigation
7
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
1 Δεκ 2015

H μικρή πικρή ιστορία του ΣΔΟΕ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η σύζυγος του Υπουργού «λύνει και δένει» στην Υπηρεσία.

Με την ιδιότητά της ως Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών, αναβαθμισμένη με τη δύναμη που προσφέρει το κόμμα όταν βρίσκεται στην Κυβέρνηση, ανεβάζει και κατεβάζει καριέρες δημοσίων υπαλλήλων, με γνώμονα πάντα το «γενικότερο συμφέρον» το οποίο προφανώς εκφράζει ο σύζυγός της Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Στο διπλανό γραφείο, ο μέχρι χθες επικεφαλής του ΣΔΟΕ, έχοντας προ πολλού ξεπεράσει την έκτη δεκαετία της ηλικίας του, συνταξιούχος από το 2005, επέστρεψε στην Υπηρεσία με τη φήμη του «αδέκαστου» αλλά και του «έμπειρου», με πρόσθετο προσόν ότι «ποτέ δεν εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα» και επιπλέον πλεονέκτημα ότι «ήταν στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα» ο οποίος διαπρέπει τελευταία στην δικηγορική του δραστηριότητα.

Ο συνταξιούχος επικεφαλής του ΣΔΟΕ, επικύρωνε αδιαλείπτως τις αποφάσεις της κυρίας του Υπουργού, Διευθύντριας Διοικητικών Υπηρεσιών, φυσικά προσέθετε και την απαραίτητη «κοινωνική πολιτική διάσταση» στις πολυσχιδείς δραστηριότητες της Υπηρεσίας που κάποτε αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο κάθε επιχειρηματία της χώρας.

Τα πράγματα κυλούσαν ομαλά κι ευχάριστα, για όλους, μέχρι που ήρθε το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Οι δανειστές επέμειναν και τελικώς – μετά από 17 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης με τον Πρωθυπουργό- κατάφεραν ώστε όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ να μεταφερθούν (μαζί με εκατοντάδες υπαλλήλους) στην νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία θα μετεξελιχθεί σε Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, φυσικά υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία των δανειστών.

Τους τελευταίους μήνες επικρατούσε πανικός στα γραφεία του γκρίζου κτιρίου στην οδό Πειραιώς 207 γωνία με την Αλκίφρονος.

Πριν από λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε η μεταφορά και τοποθέτηση σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εσόδων άλλων 229 υπαλλήλων και ελεγκτών που υπηρετούσαν στη κεντρική υπηρεσία της Αθήνας Πριν 10 μέρες ολοκληρώθηκε και η μεταφορά των υπηρετούντων στην Περιφέρεια.

Το ΣΔΟΕ δεν καταργήθηκε. Έχουν παραμείνει περίπου 150 «παλιοί» υπάλληλοι που θα αφοσιωθούν αποκλειστικά στον έλεγχο ειδικών υποθέσεων που σχετίζονται με λαθρεμπορία, τα ναρκωτικά κ.λ.π.

Το ποιος θα πάει που, ήταν και είναι, αρμοδιότητα της κυρίας Διευθύντριας Διοικητικών Υπηρεσιών. Όπως είναι φυσικό και συμβαίνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλά παράπονα και καταγγελίες.

Υπάρχουν ελεγκτές που καταγγέλλουν ότι ενώ μέχρι χθες ασχολούνταν με σοβαρές υποθέσεις όπως π.χ. διαχειριστικούς ελέγχους σε δημάρχους ,περιφερειάρχες, εξοπλιστικά προγράμματα, κοινοτικά κονδύλια, νοσοκομεία, τράπεζες κλπ ξαφνικά έχασαν «το χαρτοφυλάκιό τους» και μετατέθηκαν σε δουλειές γραφείου σε Εφορίες και Τελωνεία.

Αυτή τη στιγμή στο «χαρτοφυλάκιο» του ΣΔΟΕ υπάρχουν περίπου 35.000 ανέλεγκτες υποθέσεις. Από αυτές περίπου 3.500 υποθέσεις έχουν μεταφερθεί στην νεοσύστατη Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, την περιβόητη ΥΕΔΔΕ που ιδρύθηκε επί εποχής Χάρη Θεοχάρη αλλά ουδέποτε λειτούργησε.

Για το ποιος κάνει τι πλέον στο ΣΔΟΕ, υπάρχουν αναφορές και καταγγελίες ένθεν και ένθεν. Οι κοινοί θνητοί δεν μπορούν να κρίνουν το εύλογο των καταγγελιών.

Μόνον οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έχουν πληρώσει αδρά την «ευγενική διαχείριση» ορισμένων στελεχών του ΣΔΟΕ, έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να ψιθυρίσουν διάφορες ιστορίες…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict