Navigation
17
Φεβ
location
Αθήνα
13oC
Αίθριος - καθαρός
5 Σεπ 2016

H Ελλάδα μεθά με παράνομο κρασί

κρασί-παρασκήνιο Οικονομία

Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια τόνοι διακινούνται ανεξέλεγκτα

της Μαρίας Καμπουράκη

Στα αμπέλια η παραγωγή είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Η ζήτηση για το καλό ελληνικό κρασί αυξάνεται κυρίως λόγω τουρισμού αλλά και της αυξανόμενης εξαγωγικής δραστηριότητας. Για τους αμπελουργούς, όμως, τα έσοδα αντί να αυξάνονται μειώνονται…

Με τους καλύτερους οιωνούς από πλευράς ποιότητας της σταφυλικής παραγωγής αλλά τους χειρότερους από πλευράς οικονομικών προσδοκιών για τον κλάδο, ξεκίνησε ο φετινός τρύγος, καθώς η αγορά κρασιού είναι αποσταθεροποιημένη και απειλείται με πλήρη κατάρρευση εξαιτίας του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο προϊόν.

Τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ  Χρ. Μάρκου και ο διευθυντής της Οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτης είναι αποκαλυπτικά:

Η σταφυλική παραγωγή έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι σημαντικά μειωμένη σε Κρήτη, περιοχές Νότιας Ελλάδας και Τύρναβο. Στο Ηράκλειο η μείωση υπερβαίνει το 60%, ενώ στον Τύρναβο η παραγωγή Μοσχάτου εκτιμάται μειωμένη κατά 50% και στα λευκά από 10-15%. Και στις περιοχές όμως που η παραγωγή υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, όπως στη Νεμέα, το ύψος της παραμένει χαμηλό, καθώς πέρυσι η σταφυλική παραγωγή ήταν από τις μικρότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα με ελαφρώς αυξητικές τάσεις, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιοχές κερδοσκοπικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενα την αστάθεια της αγοράς, μεθοδεύουν την αγορά του προϊόντος σε εξευτελιστικά επίπεδα, κάτι που, όπως τόνισαν οι συνεταιριστές, δεν θα περάσει καθώς όπου κριθεί αναγκαίο οι συνεταιρισμοί θα ορίσουν ρεαλιστικές τιμές ασφαλείας.

Στο πλαίσιο των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο κλάδος του οίνου αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού, παραγωγοί καθιστούν επιτακτική την ανάγκη κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα στο δημόσιο, αλλά έγινε και αιτία απώλειας σταθερών εσόδων με τη διόγκωση της παραοικονομίας που προκάλεσε.

Από στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής της Οργάνωσης, Παρ. Κορδοπάτης, προκύπτει ότι η επιβολή του ΕΦΚ γιγάντωσε το παραεμπόριο του κρασιού από αδήλωτα οινοποιεία και σε κάποιο βαθμό και από νόμιμα και πλέον, περίπου 4,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα διακινούνται παράνομα.

Από τον ΕΦΚ στο κρασί, το δημόσιο θα εισπράξει μόλις 14 εκατ. ευρώ –στην καλύτερη περίπτωση– από τα 60 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε, ενώ θα απολέσει και σημαντικό μέρος των τακτικών εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) λόγω μείωσης των κανονικών συναλλαγών.

Όπως υποστηρίζεται, τυχόν διατήρηση του καταστροφικού φόρου θα επιφέρει πλήρη κατάρρευση της αγοράς κρασιού.

Την ίδια στιγμή, σε μείζον θέμα για τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα έχει αναδειχθεί η συγκρότηση ενός σύγχρονου, αξιόπιστου συνεταιριστικού φορέα,  ανεξάρτητου, με αρχές και προσηλωμένου στην υπεράσπιση των αγροτικών συμφερόντων, που θα αποτελεί την εξέλιξη της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χ. Μάρκου τόνισε ότι ο συνεταιριστικός χώρος βρίσκεται υπό κατάρρευση, τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει μονάχα μέσα από την ανασυγκρότηση της οικονομικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα και κατά συνέπεια από τη μεταποίηση, εμπορία και διανομή του παραγόμενου προϊόντος του.

Κατά τον ίδιο θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν, ταυτόχρονα, τόσο οι δομές της οργάνωσης και λειτουργίας των συνεταιριστικών επιχειρήσεων όσο και οι συνθήκες που διαμορφώνουν το «περιβάλλον» της γεωργίας σήμερα. Για να γίνει όμως αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται απαράβατα και αναγκαία η διασφάλιση της ενότητας του συνεταιριστικού χώρου, η λειτουργία του με βάση την ιστορία και τις αρχές του διεθνούς συνεταιριστικού κινήματος, η περιφρούρηση του συνεταιριστικού του χαρακτήρα και κυρίως η υπέρβαση αντιθέσεων μέσα από διαδικασίες εξαντλητικού διαλόγου με στόχο τη συναίνεση και την προοπτική της ανάπτυξης και της ευημερίας.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 03/09

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress