Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
16 Δεκ 2019

H αλήθεια για τα Airbnb! Τι δηλώνει στο «Π» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ 

Ακίνητα Νέα

Σύγχυση έχει προκληθεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μισθώνουν ή ενδιαφέρονται να τα μισθώσουν μέσω Airbnb, μετά από δύο αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν επιφέρουν ουσιαστικές ανατροπές στο υπάρχον σύστημα λειτουργίας της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά, ειδικά με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών υπέρ ιδιοκτήτη διαμερίσματος, «δεν απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση με την πλατφόρμα του Airbnb, αλλά απλά το διαμέρισμα δεν μπορεί να έχει επαγγελματική χρήση». Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή ενοίκων της πολυκατοικίας κατά του ιδιοκτήτη, ο οποίος το είχε μισθώσει μέσω Airbnb και δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις τους περί διατάραξης κοινής ησυχίας, ρύπανσης, ηχορύπανσης και αισθήματος ανασφάλειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης είχε συνάψει σύμβαση όπου απαγορευόταν ρητώς η διενέργεια πάρτι και η διατάραξη της κοινής ησυχίας, ενώ είχε αφήσει και κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας για οποιαδήποτε ανάγκη.

Όπως αναφέρει ο κ. Παραδιάς, «κανένας ιδιοκτήτης δεν θα έχει πρόβλημα από τη στιγμή που πρόκειται για βραχυχρόνια μίσθωση», ενώ η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας αποτελεί για πρώτη φορά νομολογία σχετικά με τη μίσθωση μέσω Airbnb. Αντιθέτως, η δικαστική απόφαση του Ναυπλίου διατάσσει τον ιδιοκτήτη διαμερίσματος να μη χρησιμοποιεί την οριζόντια ιδιοκτησία για επαγγελματική χρήση ως τουριστικού καταλύματος, απειλώντας ακόμη και με πρόστιμο ή και προσωποκράτηση!

Το πρόβλημα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ότι έως σήμερα δεν υπήρχε ξεκάθαρη νομολογία, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση αλλά και να σημειώνονται προστριβές μεταξύ των ιδιοκτητών. Το… αλαλούμ αποτυπώνεται στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις των Πρωτοδικείων Αθηνών και Ναυπλίου. Μάλιστα, το δικηγορικό γραφείο του ιδιοκτήτη του ακινήτου στην Αθήνα επισημαίνει ότι οι κανονισμοί των πολυκατοικιών έχουν συνταχθεί εδώ και 50-70 χρόνια και είναι σε πολλά σημεία ξεπερασμένοι, καθώς δεν είναι προσαρμοσμένοι στη νέα κατάσταση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις!

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ερμηνεύει μια νέα πραγματικότητα πέρα από τους όρους και το πνεύμα των νόμων που επικρατούσαν από τη δεκαετία του ’60 ή του ’70, όπου απαγορευόταν ρητώς η χρήση διαμερισμάτων ως πανσιόν! Η δικαστική απόφαση των Αθηνών αναγνωρίζει βάσει του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4465/2017 και όπως τελικά αντικαταστάθηκε με το άρθρο 84 του Ν. 4472/2017, ότι «είναι νόμιμη η οικονομική εκμετάλλευση διαμερίσματος μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους». Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, η ενοικίαση για μικρό χρονικό διάστημα ενός διαμερίσματος μέσω Airbnb δεν είναι επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς το διαμέρισμα δεν αποτελεί τουριστικό κατάλυμα.

Τι τροφοδοτεί την κούρσα ανόδου των τιμών σε καταστήματα – γραφεία

Σημαντική αύξηση των εμπορικών τιμών των καταστημάτων και των γραφείων, αλλά και συγκρατημένη αύξηση στα μισθώματα καταγράφεται κατά την τελευταία διετία στην ελληνική επικράτεια.

Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα μετά από μια δεκαετία συνεχούς υποχώρησής τους και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό σε 4-5 χρόνια να βρεθούμε στις τιμές του 2010, δηλαδή τότε που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο.

Οι παράγοντες που ωθούν υψηλότερα τις εμπορικές τιμές καταστημάτων και γραφείων είναι οι εξής:

1. Η πολιτική αλλαγή και το φιλικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον.

2. Ο ξεκάθαρος ορίζοντας μείωσης της φορολογίας για την προσεχή τετραετία.

3. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που καθιστά την ιδιοκτησία και μάλιστα τις εμπορικές χρήσεις πιο ελκυστικές.

4. Οι προσδοκίες για δυναμικό «comeback» της οικονομίας το 2020 και για απογείωση το 2021.

5. Η αποφυγή επιβολής νέων μέτρων και η τόνωση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης μέσω της έμμεσης αύξησης μισθών ως αποτέλεσμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Ειδικότερα, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των εμπορικών ακινήτων είναι η εξής:

Α. Καταστήματα. Με τιμή βάσης τις 100 μονάδες του 2010, οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων είχαν υποχωρήσει κατά 28%-30%. Από τις αρχές του 2018 καταγράφεται άνοδος, η οποία επιταχύνθηκε φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων είχαν διαμορφωθεί στο 80% της τιμής που είχαν το 2010. Οι αυξήσεις των τιμών είναι 20-30 φορές υψηλότερες από τον πληθωρισμό. Ενδεικτικά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Τιμών Καταστημάτων αυξήθηκε κατά 4,2% στο σύνολο της χώρας, 4,6% στην Αθήνα, 5,6% στη Θεσσαλονίκη και 3% στην υπόλοιπη χώρα.

Όσον αφορά τα μισθώματα των καταστημάτων, αυτά παρουσιάζονται εξαιρετικά… προσγειωμένα, καθώς στο σύνολο της χώρας σημείωσαν αύξηση 1,1%, στην Αθήνα μόλις 0,7%, στη Θεσσαλονίκη 0,4% και στην υπόλοιπη χώρα κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό, 2%. Σημειώνεται ότι το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά πτώσης των ενοικίων στα καταστήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Β. Γραφεία. Οι τιμές των γραφειακών χώρων σε όλη την επικράτεια αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Οι τιμές των γραφείων είχαν διαμορφωθεί ακόμη και στο 70% των αντίστοιχων του 2010 και τώρα πλησιάζουν το 80%, περιορίζοντας την πτώση στο 20%. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2019, οι τιμές των γραφειακών χώρων στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,2%, στην Αθήνα 2%, στη Θεσσαλονίκη μόλις 0,1% και στην υπόλοιπη χώρα 2,9%. Από την άλλη πλευρά, τα ενοίκια αυξήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας κατά 2,4%, στην Αθήνα 2,2%, στη Θεσσαλονίκη 3,7% και στην υπόλοιπη χώρα 2,4%.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict