Navigation
27
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
20 Απρ 2015

Guardian: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί τις διεθνείς αγορές

Ελλάδα Ευρώπη Οικονομία

Με τον χρόνο να τελειώνει, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και της Ελλάδας μπαίνουν αυτή την εβδομάδα στη διαδικασία νέων, εξαντλητικών συνομιλιών, και ο φόβος και η ανησυχία αυξάνεται.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς, όπως εκτέθηκε στο Reuters, από αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία στη Ρίγα, στο προσεχές Eurogroup, έτσι και «ξεκλειδώνουν» οι εταίροι μέρος της τελευταίας δόσης που μέχρι τώρα έχει παραμείνει ανενεργή.

Ο Guardian, όμως, απηχώντας τις απόψεις των επενδυτών, στους οποίους και απευθύνθηκε, συμπεραίνει πως ολοένα και περισσότερο στις αγορές εμφανίζεται ένα κλίμα δυσπιστίας ως προς τι μπορεί να περιμένει κανείς στη Λετονία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παράγοντες των διεθνών αγορών έχουν διαγράψει κάθε πιθανότητα προσέγγισης μέχρι τα τέλη Απριλίου και περιμένουν να συμβεί κάτι θετικό στις αρχές του επόμενοι μήνα. «Η Ελλάδα και η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνησή της έχει αποτύχει μέχρι τώρα να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων προς τους πιστωτές της – τέτοιο που να τους τους δίνει το ελεύθερο να της προσφέρουν χρήματα», αναφέρει το άρθρο.

Ο οικονομολόγος της τράπεζας UBS, Ρέινχαρντ Κλούσε, αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει, δεν διαβλέπουμε εκείνες τις ενδείξεις ότι στη Ρίγα θα συμβεί κάποια επανάσταση. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, ανεβαίνει ο κίνδυνος για την ελληνική κυβέρνηση να ξεμείνει από χρήματα, να μην αποφύγει τη χρεοκοπία και αυτό να οδηγήσει, ίσως, σε ένα Grexit». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γκάμπριελ Στέρν της Oxford Economics, λέει: «Το θέμα είναι τι χρήματα μπορεί να βρει η κυβέρνηση στον πάτο του βαρελιού για να εξορκίσει τη στάση πληρωμών».

Ο Guardian αναφέρει πως την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την τακτική συνεδρίαση του ΔΝΤ, υπήρξε μια περίεργη στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον γνωστό Πολ Τόμσεν που τόνισε πως πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Αθήνα θα πρέπει να εξορθολογιστούν. Την ίδια στιγμή, όμως, η Γερμανία, διά του Σόιμπλε, διατήρησε τη σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης. Για τους περισσότερους οικονομολόγους, ακόμη και αν η Ελλάδα λάβει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης, θα κερδίσει χρόνο αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Ο Αλαστάιρ Γουίντερ, της μεσιτικής εταιρείας Daniel Stewart, θυμίζει πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ελλάδα έχει σημαντικές πληρωμές προς την ΕΚΤ. «Εντός και εκτός Ελλάδας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ως έχει και αυτή είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από αυτά τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το χάος στην Ελλάδα, καθώς και η διχόνοια και η σύγχυση, εντός της Ευρωζώνης, κατά τους προσεχείς μήνες».

Η ευθεία αντανάκλαση των φόβων που κυριαρχούν στις αγορές, είναι οι τιμές που έχουν λάβει τα ελληνικά ομόλογα τις προηγούμενες ημέρες. Τη στιγμή που τα κρατικά ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης κινούνται σε σφαίρες κύρους και ασφάλειας, τα ελληνικά πιάνουν «κόκκινες» τιμές. Οι οικονομολόγοι της Daiwa Capital Markets αναμένουν και αυτή την εβδομάδα δύσκολες συνεδριάσεις για τα ελληνικά ομόλογα – ειδικά όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία με τους δανειστές.

Για να καταλήξει στο άρθρο με την επισήμανση πως οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι αν μια ελληνική έξοδος θα οδηγούσε σε κλιμακωτή διάλυση της Ευρωζώνης – φόβους που ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να κατευνάσει αμέσως. Καίτοι παραδέχθηκε πως σε αυτή την περίπτωση άπαντες θα εισέλθουν σε «αχαρτογράφητα νερά».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict