Navigation
26
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
14 Μαρ 2016

«Γονατίζουν» οι φαρμακοβιομηχανίες

farmakoviomixanies Οικονομία

Τα «φέσια» του ΕΟΠΥΥ και οι μειώσεις τιμών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται ο κλάδος του φαρμάκου τόσο από τα «φέσια» που έχει αφήσει στις φαρμακοβιομηχανίες ο ΕΟΠΥΥ, όσο και από τις μειώσεις τιμών που τείνουν να εξαλείψουν από την ελληνική αγορά τα χαμηλού κόστους φάρμακα.

Τα νούμερα όχι μόνο δεν βγαίνουν, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός παραγωγικού κλάδου που, σύμφωνα με έρευνες διεθνών οίκων, όπως η Mc Kinsey, εμφανίζει πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και τη δυναμική του κλάδου, αρκεί να αναφέρουμε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να καλύψει το 70% των αναγκών τής πρωτοβάθμιας φροντίδας σε φάρμακα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν πως οι οφειλές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακοβιομηχανίες ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. Η άτυπη αυτή στάση πληρωμών σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και τις υπερβολικές υποχρεωτικές επιστροφές προς τα Ταμεία (και από το 2016 και προς τα νοσοκομεία) διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον. Εάν σε αυτά προστεθεί και το νέο σύστημα τιμολόγησης που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η πολιτεία, το οποίο αναμένεται να πλήξει κυρίως τα γενόσημα και τα πιο παλιά σε κυκλοφορία φάρμακα, τότε το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προβλέπεται δυσοίωνο.

Οι διοικήσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών κρατούν στάση αναμονής, καθώς περιμένουν, εντός των επόμενων ημερών, την ανακοίνωση των νέων προτεινόμενων τιμών που θα τεθούν σε διαβούλευση πριν από την οριστικοποίηση και την εφαρμογή τους στα τέλη του μήνα. Εκτιμούν, δε, ότι η μεσοσταθμική μείωση των τιμών στα παλαιά φάρμακα θα αγγίζει το 25% με 27%, ενώ στα νέα θα είναι γύρω στο 2%-3%.

Για μη βιώσιμη πρακτική κάνει λόγο ο διευθυντής Επιστημονικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Μάρκος Ολλανδέζος, τονίζοντας πως η υπερβολική και εστιασμένη πίεση στις τιμές των φθηνών φαρμάκων τα οδηγεί σε έξοδο από την αγορά. Οι μειώσεις σε κάποια γενόσημα φάρμακα αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 60%! Τα φάρμακα αυτά θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες, γεγονός που επιβαρύνει τη φαρμακευτική δαπάνη και τον ασθενή, ο οποίοςθα αναγκαστεί να πληρώνει ακριβότερα για τη θεραπεία του.

 Η φαρμακευτική δαπάνη

 Και ενώ τα τελευταία χρόνια οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επιδιώκουν έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς στους οποίους και έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, φαίνεται πως ο μνημονιακός στόχος για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υπερτερεί οποιασδήποτε άλλης προσέγγισης. Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένομνημόνιο, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να διατηρηθεί την τριετία 2016-2018 στα επίπεδα των 1,945 δισ. ευρώ, ενώ η όποια υπέρβασή της επιστρέφεται αυτόματα από τη φαρμακοβιομηχανία μέσω του μηχανισμού του clawback.

Βεβαίως, η πραγματική δαπάνη είναι αρκετά υψηλότερη, δεδομένων των ανελαστικών αναγκών αλλά και της αδυναμίας ελέγχου της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων. Όπως επισημαίνει ο κ. Ολλανδέζος, το νέο σύστημα τιμολόγησης αναμένεται να οδηγήσει ουσιαστικά σε ανακατανομή των μεριδίων της αγοράς σε βάρος των παλιών φθηνών φαρμάκων. «Η διατήρηση των παλαιών φθηνών φαρμάκων στο σύστημα αποτελεί σημείο-κλειδί, δεδομένης της ιδιότητάς τους να δημιουργούν εξοικονομήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η μείωση των τιμών των παλαιών φθηνών φαρμάκων υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της χρήσης τους, τα στοιχεία παρουσιάζουν μια άλλη πραγματικότητα. Στην περίοδο 2009-2014, οι τιμές των γενοσήμων μειώθηκαν κατά 60%, όμως τα μερίδια αγοράς τους αυξήθηκαν μόλις κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες –στο 23%, πολύ μακριά από τονμνημονιακό στόχο του 60%–και μάλιστα σε μια διαρκώς συρρικνούμενη σε μέγεθος αγορά.

 Εξαγωγές υπό προϋποθέσεις

Θα μπορούσαν οι εξαγωγές να δώσουν μια «ανάσα» στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες; Η απάντηση που δίνει ο κ. Ολλανδέζος είναι πως, ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από σημαντική εξωστρέφεια και καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες με εξαγωγές σε πάνω από 85 χώρες, όμως η συνέχιση της προσπάθειας αυτής προϋποθέτει έναν συνολικότερο σχεδιασμό και την ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής, που θα αναγνωρίζει την αναπτυξιακή σημασία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Επιβάρυνση

Για ένα επικίνδυνο σκηνικό στον χώρο του φαρμάκου, που προκαλεί τεράστια ασφυξία σε όλες τις εταιρείες και που, εάν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, μπορεί δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της GENESIS Pharma, κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει πωςγια το 2015 οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καλύψουν περί τα 600 εκατ. ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω των μέτρων υποχρεωτικών επιστροφών και clawback, ποσό το οποίο έρχεται να προστεθεί στα 421 εκατομμύρια του 2014. «Μέσα στον κλειστό αυτό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί και η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, που έχει οριστεί στα 100 εκατομμύρια, όταν το 2014 προέβλεπε 340 εκατομμύρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τη διαφορά που προκύπτει θα την καλύψουν και πάλι οι εταιρείες. Σε αυτές τις επιβαρύνσεις, προσθέστε και το νέο clawback που θεσπίστηκε για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεργασία ή συζήτηση με το υπουργείο».

της Μαρίας Ακριβού

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict