Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
23 Σεπ 2019

«Γκρίζες» ζώνες με τράπεζες και ρύθμιση 120 δόσεων

χρέη δημόσιο κατασχέσεις Νέα

Κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων έως το τέλος τους έτους υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους δανειστές, οι οποίοι, ωστόσο, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους ή και τις αντιρρήσεις τους για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και για τις 120 δόσεις, με φόντο τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η θετική παρθενική εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup θα έχει και ανάλογη συνέχεια στην έκθεση των δανειστών, οι οποίοι ολοκληρώνουν τους ελέγχους της μεταμνημονιακής εποπτείας στην ελληνική οικονομία αυτές τις μέρες και επιστρέφουν στις… βάσεις τους. Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να αξιοποιήσει στο έπακρο το θετικό momentum στην οικονομία, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη νέα μείωση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων σε ιστορικά χαμηλά, καθώς και από το υψηλό 12 ετών στον δείκτη οικονομικού κλίματος, Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου, καθώς και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς προώθησης του κυβερνητικού έργου αλλά και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να χαθεί το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί στις αγορές για την Ελλάδα, ιδίως τώρα που υπάρχει και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. Από την άλλη, η κατάθεση του επίσημου αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 3 δισ. ευρώ, έρχεται να «κουμπώσει» με την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα γίνει με λεφτά του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), οπότε αυτό προϋποθέτει αφενός την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αφετέρου την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος αλλά και το 2020.

«Πληγή» οι τράπεζες

Η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και η προώθηση των πλειστηριασμών μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, για προεκλογικούς σκοπούς, αποτελούν τον βασικό στόχο που καλείται να επιτύχει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Στις συζητήσεις των δανειστών με την κυβέρνηση αναδείχθηκε η θεαματική αλλαγή του κλίματος με την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και τη ρύθμιση των δανείων για χιλιάδες δανειολήπτες. Ωστόσο, έως το τέλος του 2021 πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού για 100.000 ακίνητα, Ακόμη και στους πλειστηριασμούς που έγιναν, είτε αρκετοί απέβησαν άγονοι είτε τα ακίνητα περιήλθαν στις τράπεζες. Οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση «καθαρές λύσεις» στους πλειστηριασμούς και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία θα αποτελέσουν τη βάση για την προσέλκυση ποιοτικών επενδυτών.

Οι δανειστές περιμένουν την έγκριση της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει του σχεδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Οι πλειστηριασμοί αποτελούν τη δυσκολότερη άσκηση για την κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα προκληθούν αντιδράσεις, τις οποίες θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 100.000 πλειστηριασμοί προήλθαν κατόπιν της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα, οι απώλειες που μετράει το ΤΧΣ από το 2015 ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις που «πέταξαν» κατά το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους ανήλθαν σε 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν επιστρέψει τα 15 δισ. ευρώ.

Οι 120 δόσεις και η θετική πορεία του Προϋπολογισμού

Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπαίνει η ρύθμιση των 120 δόσεων, για την οποία ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις δεν είναι και τόσο θετικές, καθώς το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι για όποιον δεν εξυπηρετεί τις οφειλές του προς την Εφορία θα πρέπει να κινούνται άμεσα οι διαδικασίες κατάσχεσης των οφειλών καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού. Ωστόσο, στις συναντήσεις που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των δανειστών επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, όπου παρουσιάστηκε υπέρβαση του στόχου κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι οι στόχοι του Προϋπολογισμού του 2020 θα επιτευχθούν μέχρι… κεραίας με την προώθηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, έχει εξηγηθεί στους δανειστές ότι η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα. Επιπλέον, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία (κέρδη) θα διατεθούν για επενδυτικούς σκοπούς.

Επίσης, ένα από τα ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία του επόμενου Προϋπολογισμού είναι η επιστροφή των αναδρομικών. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε καταβολή αναδρομικών μόνο για τους 10 μήνες που μεσολάβησαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα προβλέπει την επιστροφή σε 48 ή 60 δόσεις ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών, κάτι που ωστόσο καθιστά ιδιαίτερα προβληματισμένους τους δανειστές. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης των στόχων, ενώ οι δανειστές ανησυχούν μήπως υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ανησυχία για το πετρέλαιο

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου αποτελεί τον «άγνωστο x» για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2020, την ίδια στιγμή που στην παγκόσμια οικονομία εντείνεται η αβεβαιότητα τόσο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό κόλπο όσο και για τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, εάν η τιμή τον επόμενο μήνα είναι… τσουχτερή. Ταυτόχρονα, εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς μια ανατροπή των ισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία θα θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, προκαλώντας και ντόμινο στα ομόλογα, στις επενδύσεις, αλλά και στην κοινωνία.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ