Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
4 Μαΐ 2020

Γκρίνιες για άνισο άνοιγμα των καταστημάτων

καταστηματα Νέα

Για μια νέα πραγματικότητα στο εγχώριο λιανεμπόριο κάνουν λόγο φορείς της αγοράς, οι οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το σχέδιο επανεκκίνησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η εστίαση, της οποίας οι εκπρόσωποι κάνουν λόγο για κίνδυνο «λουκέτων».

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, είναι αξιοπερίεργο πώς ελήφθη η απόφαση να λειτουργήσουν στις 4 Μαΐου κάποια μαγαζιά, όπως η αθλητική ένδυση, ενώ το σύνολο της αγοράς ένδυσης να ανεβάσει ρολά μία εβδομάδα αργότερα.

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί επίσης με την κατηγοριοποίηση βάσει ΚΑΔ όσων πρόκειται να λειτουργήσουν. Δηλαδή ως βιβλιοπωλείο λογίζεται τόσο το κατάστημα της γειτονιάς όσο και ένα κατάστημα της μεγάλης αλυσίδας.

Παράπονα και προβληματισμοί

Όπως δήλωσε στο «Π» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Κώστας Καββαθάς, είναι αποδέκτης παραπόνων για την κυβερνητική επιλογή να ανοίξουν κάποια μόνο καταστήματα στις 4 Μαΐου, με επιχειρήσεις του κλάδου να διαμαρτύρονται πως στηρίζονται οι μεγάλες αλυσίδες έναντι των μικρών καταστημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην εστίαση, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί μέσω κρατικής επιχορήγησης για να αποφευχθούν τα «λουκέτα». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μέριμνα σχετικά με τα ενοίκια των επιχειρήσεων εστίασης, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο στον κλάδο έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 10.000 από ενοίκια και ΔΕΚΟ. Επίσης ο κ. Καββαθάς τονίζει πως είναι αναγκαία η στήριξη από το κράτος των εργαζομένων στην εστίαση, ενώ προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Σε «θολά νερά» ο κλάδος της εστίασης

Πάντως, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης θα κληθούν να δουν την επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις και με άδεια τα ταμεία. Σημειώνεται πως η εστίαση αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ και είναι ο πιο πολυπληθής κλάδος που απασχολεί τους περισσότερους εργαζομένους. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τουλάχιστον το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα θελήσει ή δεν θα μπορέσει να σηκώσει ρολά, εάν δεν εφαρμοστούν δραστικά μέτρα στήριξης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Με δεδομένο ότι στον κλάδο απασχολούνται περί τους 700.000 εργαζόμενοι, θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος και στα ποσοστά ανεργίας.

Αγωνιούν οι μικρομεσαίοι έμποροι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, αναφέρει πως οι μικρομεσαίοι έμποροι είναι δυσαρεστημένοι διότι, ενώ περίμεναν πως η αγορά θα ανοίξει συνολικά, επιλέχθηκε να επαναλειτουργήσουν μόνο τα καταστήματα με τα αθλητικά είδη. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, δημιουργεί ανισότητα, καθώς φαίνεται πως κερδισμένες είναι οι μεγάλες αλυσίδες έναντι των μικρών καταστημάτων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής από όλους τους καταστηματάρχες για να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Τέλος, ο κ. Καρανίκας τόνισε πως η αγορά του λιανεμπορίου αναμένει τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, που είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, εκπρόσωποι του εμπορικού κλάδου δηλώνουν πως ερωτήματα προκύπτουν και από την κατηγοριοποίηση με βάση το εμβαδόν, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια εργαζομένων και πελατών. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στους μικρούς εμπορικούς χώρους είναι πιο δύσκολη η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Και φέρνουν ως παράδειγμα τα κομμωτήρια, στα οποία η εγγύτητα είναι δεδομένη, και γιατί μπαίνουν περιορισμοί στην εξυπηρέτηση πελατών στα δίκτυα λιανικής.

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τους καταστηματάρχες είναι ο περιορισμός της συνάθροισης, με τις επιχειρήσεις να αναζητούν την καλύτερη αναλογία μεταξύ εργαζομένων και πελατών. Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το μίνιμουμ των εργαζομένων ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες. Σε αυτό το σημείο ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγεί η απασχόληση, καθώς οι καταστηματάρχες δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με την «αστυνόμευση» των μέτρων, παράγοντες του εμπορικού κλάδου τονίζουν πως κάποια καταστήματα λιανικής δεν διαθέτουν πάντοτε τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της ροής των πελατών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΠ) Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, πιστεύει πως η κυβέρνηση λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα σε μία κρίση άνευ προηγουμένου. Αυτό είναι και το στοιχείο που γεννά αισιοδοξία για τον επιχειρηματικό κόσμο, που προσβλέπει στην επιστροφή στη νέα κανονικότητα, απευχόμενος τα σενάρια καταστροφής που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη φετινή χρονιά. Το σχέδιο εξόδου, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, κινείται ανάμεσα στην αναγκαιότητα συνέχισης των απαραίτητων μέτρων προστασίας και στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει απόλυτα ορθό το γεγονός πως η αρχή γίνεται από τα μικρά καταστήματα που έχουν τον μικρότερο συνωστισμό. «Πολλές μικρές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τη μεγάλη ευθύνη επανεκκίνησης της αγοράς και πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα. Η αντιμετώπιση της επαναλειτουργίας της αγοράς πρέπει να είναι δυναμική και όχι παθητική, με πρώτο στόχο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και υποχρέωσης μεταξύ μας. Το Επιμελητήριό μας θα συστρατευτεί με τις επιχειρήσεις-μέλη του για την ταχύτερη έξοδο από τη πρωτόγνωρη κρίση», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict