Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
29 Ιούν 2015

Γιούνκερ: Ήμασταν έτοιμοι να μετακινήσουμε βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή

Ζ.Κ. Γιουνκέρ Οικονομία

Δεν ήθελα ούτε  θέλω να δώ των Πλάτωνα στη Β’Εθνική είπε σήμερα ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που έχει κάνει για να προκύψει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Όπως είπε η συμφωνία δεν είχε ολοκληρωθεί όταν αναπάντεχα αποχώρησε η ελληνική πλευρά και οι Έλληνες έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη χειρότερη στιγμή. Εξηγήσαμε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, είπε,  ότι “με μια συμφωνία θα προέκυπταν εκταμιεύσεις ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Ήμασταν έτοιμοι να μετακινήσουμε βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή και οι Έλληνες μας έκλεισαν την πόρτα”.  Απογοητεύτηκα σε προσωπικό και σε πολιτικό επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση απάντησε ο κ. Γιούνκερ σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Έλληνες πρέπει να απαντήσουν “Ναι”, ανεξαρτήτως του ερωτήματος που θα τεθεί, είπε, να πουν “Ναι” στην Ευρώπη. Ένα “όχι” θα είναι καταστροφικό. Ένα “όχι” θα εκληφθεί ότι η Ελλάδα θέλει να απομακρυνθεί από την Ευρωζώνη ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τους διατυπωθεί.

Όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει τί προσέφεραν οι θεσμοί πριν αποφασίσουν και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στους πολίτες αντί να υπεραπλουστεί και να ζητά ένα ναι ή ένα όχι. Από μας η πόρτα παραμένει ανοικτή. Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας σημείωσε.

Όπως είπε θέλουμε μια Ευρώπη που υπηρετεί το Θεό της υπομονής και όχι το θέατρο των συγκρούσεων των εθνικών συμφερόντων, μια Ευρώπη που θα είναι ο τόπος σύγκλισης και όχι των διαφωνιών και των εθνικών εγωισμών. Θέλουμε 19 κράτη στην Ευρωζώνη και όχι 18 εναντίον ενός.

Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδια πόκερ, δεν μπορεί στην Ευρώπη ένας να κερδίζει και άλλοι να χάνουν, όλοι θα κερδίσουμε ή όλοι θα χάσουμε.

Μέσα σε μια νύχτα η ευρωπαϊκή συνείδηση επλήγη θανάσιμα, το προηγούμενο Σάββατο. “Μετά από όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα και κατεβλήθεισαν νιώθω προδομένος” σημείωσε. Υπήρξε μεγάλος θόρυβος και μεγάλη αναταραχή.

Γίνεται λόγος για τελεσίγραφο. Για ένα έγγραφο που ήταν take it or leave it. Ποιός είπε κάτι τέτοιο; Την Παρασκευή μετά από μήνες συζητήσεων είχαμε φτάσει για άλλη μια φορά, πάνω από ένα τραπέζι για να βρούμε μια συμφωνία. Η προσπάθεια διεκόπη από ένα διάγγελμα για δημοψήφισμα απροειδοποίητα”.

Επίσης τόνισε:

-Πρέπει οι Έλληνες πολίτες που καλούνται στις κάλπες την επόμενη Κυριακή να δουν τί διακυβεύεται, σημείωσε.

-Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και δεν μας αξίζουν οι κριτικές που μας απευθύνονται.

-Κάποιες χώρες πλήρωσαν ακριβό πολιτικό τίμημα για να στηρίξουν τις πι αδύναμες χώρες, οι χώρες πάνω από τα πολιτικά κόμματα. Το έζησα πόσο δύσκολο ήταν  για κάποιες χώρες να ξεπεράσουν τη δυσκολία και να λάβουν εθνικές αποφάσεις που τώρα αποδίδουν.

-Ο ελληνικός λαός μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής. Προσπάθησα κατ΄ επανάληψη να είμαι στο πλευρό τους και τους εμπιστεύομαι. Δείξαμε αποφασιστικότητα και υπομονή για να φτάσουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο προσπαθήσαμε για μέτρα που θα φέρνουν και ανάπτυξη.

-Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο, επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη , ανάπτυξη και διαφανή δημόσια διοίκηση. Σε πολλές περιπτώσεις εμείς επιμέναμε σε κοινωνικά δίκαια μέτρα, και θα περίμενα η ελληνική κυβέρνηση να το στηρίξει. Το πακέτο μειώνει τους δημοσιονομικούς στόχους και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να τους επιτύχει. Θέλουμε τα δημοσιονομικά να μείνουν υπό έλεγχο ενώ θα δίνονται κίνητρα για ανάπτυξη και ευκαιρίες απασχόλησης.

Επεσήμανε την ανάγκη για μια Ανεξάρτητη φορολογική αρχή, την ανάγκη για μεγαλύτερη φορολόγηση των πλοιοκτητών, υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και καταπολέμηση της διαφθοράς.

-Η αβεβαιότητα μπορεί να αρθεί μόνο με μια συμφωνία που θα δίνει μια σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και το λαό της.

-Το τελευταίο πεντάμηνο έλαβε μέρος προσωπικά στις διαδικασίες, και η έξοδος δεν ήταν ποτέ μια πιθανότητα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορέσω στο τέλος της διαδικασίας να προσφέρω στη Ελλάδα μια λύση εναντίον όλων των άλλων κρατών.

-Ποτέ δεν είπαμε take it or leave it. Έκανα ό,τι μπορούσε να γίνει για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία.

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ