Navigation
7
Ιούν
location
Αθήνα
26oC
Λίγα σύννεφα
10 Νοέ 2015

Γιατί παραμένουν “παγωμένες” οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Δημοπρασίες Υπολογιστης Κομπιουτερ Διαδικτυο Οικονομία

Νέα αναβολή της υποχρεωτικής εφαρμογής του συστήματος που είναι προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου, ζητούν οι εργολάβοι που καταγγέλλουν ηλεκτρονικές δημοπρασίες κατ’ επίφαση. Η ηλεκτρονική δημοπράτηση των έργων που προβλεπόταν στο νόμο 4281/2014 για τις δημόσιες συμβάσεις,βλέπει την εφαρμογή της να παίρνει συνεχείς αναβολές, μολονότι η φιλοσοφία της είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες και η ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού.

Οι τεχνικές εταιρείες μέλη του ΣΑΤΕ χαρακτηρίζουν ανέτοιμο το σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων), δύσχρηστο και αναποτελεσματικό, από την στιγμή που οι προβλέψεις του ακυρώνουν στην πράξη τον ηλεκτρονικό του χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικό όλων είναι η υποχρέωση των προμηθευτών-κατασκευαστών να υποβάλλουν όλα τα σχετικά έγγραφα και εντύπως εντός τριών ημερών, γεγονός που επιβεβαιώνει την ασάφεια και την πολυπλοκότητα. Η νομοθεσία προβλέπει πως μέσω του ΕΣΗΔΗΣ θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά όλη η διαγωνιστική διαδικασία και η παρακολούθηση μίας δημόσιας σύμβασης με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και άνω άνευ ΦΠΑ. Το σύστημα διαθέτει λειτουργίες που αφορούν την κατάρτιση και δημοσίευση της διακήρυξης ενός διαγωνισμού, την υποβολή των προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους, την αξιολόγηση και την κατακύρωση της σύμβασης. Επιπλέον λειτουργίες θα είναι η εκτέλεση και παρακολούθηση της σχετικής σύμβασης, η ηλεκτρονική παραγγελία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ηλεκτρονική πληρωμή.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα έχουν κοινοποιηθεί από το ΣΑΤΕ στους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Υποδομών καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Αντώνη Παπαδεράκη, επισημαίνοντας ότι άν και έχουν εντοπιστεί από τον περασμένο Ιούλιο δεν έχουν διορθωθεί!

Τα προβλήματα είναι τέτοια, τονίζεται στην επιστολή προς τους υπουργούς, που εγείρουν σοβαρό κίνδυνο να μην μπορούν να δημοπρατηθούν τα δημόσια έργα από τον Δεκέμβριο, με προφανείς επιπτώσεις στην ανεργία, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΑΤΕ, έχει επισημάνει ότι σε 1.500 άλλους διαγωνισμούς που σχετίζονται με προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών μέσω του συστήματος, έχουν υποβληθεί 3.500 προσφορές. Όπως υπογραμμίζει πρόκειται για μόλις 2,25 προσφορές ανά διαγωνισμό, αριθμός εξαιρετικά μικρός, για τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στον χώρο των δημοσίων έργων, στον οποίο κατά κανόνα κατατίθενται περισσότερες από 30 προσφορές σε κάθε διαγωνισμό.

Οι εργολάβοι επισημαίνουν μάλιστα ότι ένα πρόσθετο στοιχείο που καθιστά αναξιόπιστη την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.eprocurement.gov.gr, είναι η ανακοίνωση σε κεντρική θέση στην αρχική ιστοσελίδα της ότι «…δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων των Αναθετουσών Αρχών»! “Παράλληλα ουδείς μεριμνά για τον έλεγχο της ορθότητας των κειμένων που καταχωρούνται π.χ. στο «Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών” του ΕΣΗΔΗΣ, και της συμβατότητάς τους με τα ισχύοντα πρότυπα, κανονισμούς, σημάνσεις κλπ”. Όπως αναφέρουν το σύστημα, όπως είναι διαμορφωμένο και λειτουργεί ως τώρα, αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις, και ειδικά τις μικρομεσαίες, να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να μειώνει σε επικίνδυνο βαθμό τον ανταγωνισμό, όντας εξαιρετικά δύσχρηστο, ευνοώντας συνθήκες αδιαφάνειας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress