Navigation
29
Σεπ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
2 Μαρ 2015

Γιατί παραμένει χαμηλά η αγορά ακινήτων

ΕΝΦΙΑ Οικονομία

Η φορολογία κρατάει σε επιφυλακή και το 2015 το σκηνικό στην κτηματαγορά, με τα στελέχη του κλάδου ωστόσο να εκτιμούν ότι τα ακίνητα μπορεί να αποτελούν ευκαιρία για μια ελκυστική επένδυση από το 2016, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ένα χρονικό ορίζοντα μεταξύ 5 και 10 ετών.

Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ειδική εκδήλωση για την πορεία του κλάδου που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής στη Θεσσαλονίκη.

«Παρά την πτώση κατά σχεδόν 45% των τιμών κατά τη διάρκεια της κρίσης, από το 2009 και μετά οι συνθήκες στην κτηματαγορά παραμένουν και για το 2015 ομιχλώδεις, καθώς από τη μία πλευρά η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις αλλά και συνολικά οι φορολογικές επιβαρύνσεις προκαλούν «πονοκέφαλο» στους πωλητές και καθιστούν πιο περίπλοκες τις αγοραπωλησίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, διπλ. πολιτικός μηχανικός – οικονομολόγος και στέλεχος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. «Παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές για όσους διαθέτουν μετρητά είναι χαμηλότερες από το κόστος κατασκευής, τα δεδομένα δείχνουν ότι η εν λόγω αγορά δύσκολα μπορεί να πάρει την ανιούσα προτού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει πραγματικά. Η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να επιδιώκεται όχι με τη στρέβλωση της εικόνας της αγοράς, γιατί η στρέβλωση οδηγεί σε αποκοπή από την πραγματικότητα και αδιαφάνεια».

Στο ερώτημα αν θα εξακολουθούν να πέφτουν οι τιμές των κατοικιών, όπως επισημάνθηκε, μεγάλο μέρος της προσαρμογής τιμών έχει ήδη συμβεί και οι τιμές μπορεί να εισέλθουν σε μια φάση παρατεταμένης σταθεροποίησης. Στο 2015, οι μέσες τιμές θα εξακολουθήσουν την προσαρμογή προς τα κάτω, ενώ προβλέπεται αυξημένο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες επενδυτές από το 2016 και μετά.
Η ελληνική αγορά ακινήτων οδηγείται σε ύφεση από την οποία δύσκολα θα εξέλθει αν δεν υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ή άλλες κινήσεις που μπορεί να αναζωογονήσουν και να δώσουν νέα ώθηση στην κτηματαγορά.

Από την ανασκόπηση που έγινε σε όλη τη χώρα στις εκδηλώσεις του ΕΛΙΕ, ως προς την αγορά των ακινήτων, παρατηρήθηκαν περιοχές και κατηγορίες ακινήτων που εμφανίζουν αντοχές στη μείωση τιμών η και αντίστροφα.

Σαν τέτοιες περιοχές αναφέρονται ενδεικτικά:

• Στην Κομοτηνή παρατηρούνται οι μικρότερες μειώσεις τιμών διαμερισμάτων και μάλιστα από το 2011 και μετά υπάρχει σταθεροποίηση.
• Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης έχουμε πολύ μεγάλες μειώσεις αξιών.
• Σε περιοχές πόλεων που εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί φοιτητές, τα μικρά διαμερίσματα αντιστέκονται σθεναρά.
Τα στεγαστικά
Σε ότι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις ως προς τις προθέσεις των τραπεζών να επανεκκινήσουν τις χορηγήσεις στα στεγαστικά δάνεια, με αυστηρότερους όρους και σίγουρα όχι με τους ρυθμούς και τα μεγέθη των περασμένων ετώνν. Το παραπάνω γεγονός επηρεάζεται βέβαια και από άλλες παραμέτρους (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς κ.α.). Συνοπτικά, η ακολουθία που πρέπει να βιώσει η στεγαστική αγορά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση είναι:
1) Η σταθεροποίηση το 2015.
2) Ανάκαμψη της ζήτησης και των τιμών το 2016 για τη βελτίωση του οικονομικού κύκλου.
3) Αναβίωση της προώθησης το 2017, μόλις το τρέχον απόθεμα αρχίσει να μειώνεται.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict