Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
23 Σεπ 2015

Γιατί οι ξένοι επενδυτές ξεπουλάνε τις τραπεζικές μετοχές

Τράπεζες Οικονομία | Τράπεζες

Συνεχίζεται η πτώση των τραπεζικών μετοχών καθώς υπάρχουν πωλήσεις από ξένα funds οι οποίες έχουν πυροδοτηθεί από τη φημολογία που είναι διάχυτη στην αγορά ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών θα είναι υψηλό.

Το μπρα ντε φερ που είναι σε εξέλιξη απ’ την πλευρά των ξένων funds, που είναι παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών, με τους θεσμούς για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση δείχνει να γέρνει προς την πλευρά της ΕΚΤ.

Οι γραφειοκράτες της ΕΚΤ, του SSM και του ΔΝΤ φαίνονται αποφασισμένοι να μην υπάρξει άλλη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να θωρακιστούν οι τράπεζες ακόμη και έναντι του ενδεχομένου να διολισθήσει η οικονομία εκ νέου δημιουργώντας νέα κεφαλαιακά κενά.

Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να επιλέγουν αυστηρά σενάρια τα οποία οδηγούν το ύψος των Κεφαλαιακών αναγκών – σύμφωνα με τραπεζικές πηγές – σε επίπεδα άνω των 15 δισ ευρώ. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων είναι βέβαιο ότι θα καλυφθεί από τη δυναμική διαχείριση του ενεργητικού των τραπεζών (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών κτλ) και συνεπώς ο λογαριασμός των Κεφαλαίων που θα χρειαστεί να αντλήσουν από τις αγορές θα είναι μικρότερος.

Ωστόσο εάν ο τελικός λογαριασμός των Κεφαλαίων που θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές είναι τελικά διψήφιο νούμερο το εγχείρημα κρίνεται δύσκολο καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε και σε μία συγκυρία που οι διεθνείς αγορές κινούνται διορθωτικά και συνεπώς οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικότεροι έναντι του ρίσκου.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν την υιοθέτηση ενός μοντέλου ανακεφαλαιοποίησης όπου το άθροισμα των κεφαλαιακών αναγκών που θα δείξει το AQR και το “βασικό σενάριο” να καλυφθεί από ιδιωτικά Κεφάλαια. Η διαφορά που θα προκύπτει εως το “ακραίο σενάριο” γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί με CoCos αν και η ΕΚΤ φαίνεται να διατηρεί ενστάσεις για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ανησυχία δημιουργεί πάντως το γεγονός ότι οι παραδοχές του “ακραίου σεναρίου” δεν έχουν γίνει γνωστές από την ΕΚΤ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά συντηρητικές, όπως φοβάται η αγορά, είναι πολύ πιθανό ο τελικός λογαριασμός να υπερβαίνει και τα 20 δισ ευρώ. Την εικόνα επιβαρύνουν και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην “Καθημερινή” ότι τα αποτελέσματα από την εξέταση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των επιχειρηματικών δανείων αλλά και αυτά των νοικοκυριών είναι δυσμενέστερα απ’ αυτά που περίμεναν οι διοικήσεις των τραπεζών. Και αυτό καθώς η ΕΚΤ τελικά χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση των εγγυήσεων των στεγαστικών δανείων τιμές ακινήτων κατά 30% μειωμένες απ’ αυτές που πρότειναν οι ίδιες οι τράπεζες. Κάτι που σημαίνει πως μόνο από την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων το κεφαλαιακό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 10 δισ ευρώ.

Εν τω μεταξύ σε νέο γύρο εντατικών επαφών με ξένα funds και επενδυτές μπαίνουν οι τράπεζες από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα παρευρεθούν στο ετήσιο τραπεζικό επενδυτικό event της Merrill Lynch στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν τα events της UBS στη Φρανκφούρτη (1/10), της JP Morgan στη Νέα Υόρκη (6/10) και της Deutsche Bank (9/10).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ