Navigation
5
Απρ
location
Αθήνα
15oC
Ασθενής Βροχή
9 Μαρ 2016

Γιατί ξενιτεύονται 3.000 Έλληνες μηχανικοί στην Ασία

Πολιτικοί Μηχανικοί Εργασία

Μετά το brain drain που έχει πλήξει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φεύγουν πλέον και οι δυνητικοί κατασκευαστές του αστικού ιστού του μέλλοντος καθώς τα τελευταία 5 χρόνια διαγράφονται ετησίως περίπου 4.000 μηχανικοί από τα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η ανυπαρξία τεχνικού αντικειμένου οδηγεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στο εξωτερικό αλλά και οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν γονατίσει τον κλάδο. Κι όμως αυτό είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου..

Ο σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) υποστηρίζει ότι περίπου 3.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και ανάμεσα σε αυτούς δεν είναι μόνο οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών που αναζητούν δουλειά και ένα καλύτερο μέλλον αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους λόγω ζημιών, περιορισμένης απασχόλησης και αυξημένων εξόδων συντήρησης γραφείων στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε έχουν αναστείλει δραστηριότητες γιατί είχαν την «πολυτέλεια» να το κάνουν. Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί λόγω του νέου ασφαλιστικού που σύμφωνα με τους επαγγελματίες θα δώσει την χαριστική βολή στον κλάδο.

Όπως επισήμανε την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Βασίλης Μπαρδάκης, το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους νέους να προγραμματίζουν μαζικά την φυγή τους στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για φαινόμενο “brain drain” (διαρροή εγκεφάλων).
Οι κυριότερες χώρες που κατευθύνονται είναι αναπτυγμένες Ευρωπαικές αγορές όπως Γερμανία, Δανία αλλά και η Μέση Ανατολή με κυρίαρχη την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο κ. Μπαρδάκης υποστηρίζει ότι οι Έλληνες μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα κατασκευών, γεγονός που μπορεί να τους εξασφαλίσει ρόλο υπεργολάβου σε πολλά έργα στην διεθνή αγορά. «Οι Ευρωκώδικες είναι διεθνώς αποδεκτοί ως τα πιο προχωρημένα ενιαία πρότυπα σχεδιασμού κατασκευών. Χρησιμοποιούνται στην ΕΕ στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία) στη Μαλαισία, την Σιγκαπούρη και την Σρι Λάνκα», υποστηρίζει και επισημαίνει ότι το τεχνικό υπόβαθρο των μηχανικών τους επιτρέπει να προσαρμοστούν και σε άλλες συστάσεις ή οδηγίες όπως π.χ οι κανονισμοί των ΗΠΑ που βρίσκουν εκτεταμένη εφαρμογή στο σχεδιασμό υδραυλικών, λιμενικών και συγκοινωνιακών έργων.

Για αυτό και σε συνεργασία με την πολιτεία και άλλους φορείς ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών δρομολογεί μία σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να εξάγουν την τεχνογνωσία των Ελλήνων μηχανικών και να συγκρατήσουν το κύμα φυγής προς το εξωτερικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΠΜΕ, το ΤΕΕ και το ελληνικό τμήμα της ASCE (επαγγελματικός φορέας των πολιτικών μηχανικών των ΗΠΑ) διοργανώνουν την επόμενη Τρίτη ημερίδα υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Σκοπός είναι να εξεταστούν οι βέλτιστες πρακτικές και μέσα από επιτυχημένα case stady Ελλήνων μηχανικών να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια εξαγωγής τεχνογνωσίας που θα αποτρέψει την μετανάστευση και θα συμβάλλει στην επιστροφή Ελλήνων μηχανικών από το εξωτερικό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress