Navigation
23
Σεπ
location
Αθήνα
20oC
Λίγα σύννεφα
29 Απρ 2015

Γιατί η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές

ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση Οικονομία

Ώθηση στις διαπραγματεύσεις προς την επίτευξη μίας ενδιάμεσης συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα, που θα ξεκλειδώνει τη ρευστότητα της ΕΚΤ προς την ελληνική οικονομία και θα αποτρέπει οποιοδήποτε «ατύχημα» μέχρι τον Ιούνιο, που αναμένεται η νέα μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους, «βλέπει» και περιμένει η κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες διεργασίες με τους εταίρους και παρά τις «αψιμαχίες» με σκληρούς και προκλητικούς παράγοντες των δανειστών, όπως ο Γερούν Ντάισλμπλουμ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρώτη αυτή συμφωνία ετοιμάζεται με έντονους ρυθμούς και θα πρόκειται για ένα πλαίσιο, για το οποίο δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί η ελληνική κυβέρνηση για σημαντικές υποχωρήσεις.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι κόντρες με ευρωπαίους παράγοντες και οι επιθέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά, ιδίως με πρόσχημα τον Γιάνη Βαρουφάκη, είναι οι τελευταίες αντιδράσεις και πιέσεις των εταίρων, τόσο για επικοινωνιακούς λόγους, όσο και για να επιτύχουν κάποιες υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από την Αθήνα. Το σκηνικό αυτό δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, γιατί η πολιτική βούληση των «κρίσιμων παικτών», για συμφωνία και ομαλή μετάβαση στον Ιούνιο, είναι δεδομένη και ανυποχώρητη, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και στο οποίο θα περιλαμβάνονται βασικά μέτρα από τη λίστα Βαρουφάκη, που είχε σταλεί στους εταίρους στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Την αισιοδοξία του για την πρόοδο και την επιτυχή ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αυτής φάσης, εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης. Οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και πριν την επίτευξη της συμφωνίας, ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του.

Τα κρίσιμα θέματα, που φαίνεται ότι χρειάζονται «διαχείριση» στο εσωτερικό μέτωπο – και τα οποία πάντως «ξεκλειδώνουν» το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στην παρούσα φάση – είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, η μετάθεση γι’ αργότερα σημαντικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, όπως τα εργασιακά, ενώ ενδιαφέρον θα έχει το σημείο ισορροπίας που θα βρεθεί για το ασφαλιστικό. Κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι τα «δύσκολα» θέματα θα μετατεθούν για αργότερα και δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην παρούσα φάση. «Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε τρελά μέτρα με αντάλλαγμα την παροχή ελάχιστης ρευστότητας» σημείωνε γνώστης των συζητήσεων με τους δανειστές.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση απέφυγε χθες να «φουντώσει» τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος, για το οποίο μίλησε ο κ. Τσίπρας στην προχθεσινή του συνέντευξη (στο ΣΤΑΡ). Μάλιστα και οι ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί, καθώς πηγαίνουμε σε συμφωνία. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η προοπτική ενός δημοψηφίσματος προκαλεί δυσφορία στους κόλπους των δανειστών και η απειλή της χρήσης του μπορεί να βοηθήσει ώστε να εξευρεθεί λύση, καθώς ουσιαστικά όλες οι πλευρές θέλουν να το αποφύγουν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict