Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
3 Αυγ 2015

Γιατί η Γενική Γραμματέας Εσόδων αποτελεί σήμερα «ιερή αγελάδα» για Κυβέρνηση και Τρόικα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

 

Το «νομισματικό πραξικόπημα» που τόσο συστηματικά, προετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ξεκινούσε από την κατάληψη της οδού Καραγιώργη Σερβίας 8, εκεί που είναι η έδρα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το γραφείο της κ. Κατερίνας Σαββαίδου.

Τελικά η κα Σαββαίδου αποδείχθηκε κομβικό σημείο στην επιτυχή άμυνα του Κράτους απέναντι στα παράνομα σχέδια του πρώην Υπουργού Οικονομικών.

Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, έχουν ξεκινήσει με την δύο βασικές προϋποθέσεις:

  1. η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα ενισχυθεί περαιτέρω με νέα θεσμικά εργαλεία,
  2. η παραμονή της κυρίας Σαββαίδου στη θέση της ΓΓΔΕ δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ πια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύεται να κατανοήσει το ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών.

Ανάλογη απαίτηση είχαν οι Θεσμοί και από την Κυβέρνηση Σαμαρά όσον αφορά τον Χάρη Θεοχάρη. Η αποπομπή του Χ. Θεοχάρη ήταν ένα μεγάλο πολιτικό λάθος που πλήρωσε πολύ ακριβά η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Σήμερα, η συνεχής παρουσία της κυρίας Σαββαίδου στο πλευρό του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αποσκοπεί στην πλήρη νομιμοποίηση της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

 

  • Η 40χρονη Γενική Γραμματέας μόλις συμπλήρωσε 13 μήνες στη θέση της. Για την τοποθέτησή της είχε επιμείνει με δυναμισμό τότε, ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της… Γαλλίας, ο κ. Λε Πετίτ, ο οποίος συμμετείχε στην 5μελή επιτροπή επιλογής που «πέρασε από κόσκινο» όλους τους υποψηφίους διαδόχους του κ. Θεοχάρη.

Αν μη τι άλλο, το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιμονή του Γάλλου κρατικού αξιωματούχου.

Η κα Σαββαίδου μέσα σ’ ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της, εκτός από την ολοκλήρωση της σαρωτικής αναδιάρθρωσης όλων των  διευθύνσεων που υπάγονται υπό την ΓΓΔΕ από μηδενική βάση, έχει πλέον το δικαίωμα να δηλώνει ότι  κινείται με άνεση εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Η εμπειρία της στον ιδιωτικό τομέα και την PwC, αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη και έδωσε συγκεκριμένα δείγματα γραφής για το πως η δημόσια διοίκηση μπορεί να διεκπεραιώσει  απαιτητικά πλάνα, εκτός κομματικών κύκλων, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Οι εισπράξεις από τα δύο μεγάλα ελεγκτικά κέντρα δεν είναι ευκαταφρόνητες. Από το ΚΕΦΟΜΕΠ έχουν εισπραχθεί ως τώρα περίπου 50 εκατ. ευρώ και θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσουν πλέον τον ετήσιο στόχο των 77 εκατ. Ευρώ. Το Κέντρο Ελέγχων Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει εισπράξει 253 εκατ. ευρώ, και είναι ήδη πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο των 370 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 2.265 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογουμένους μεγάλου πλούτου ήταν σε εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν πως έως τα τέλη Μαΐου ήταν σε εξέλιξη 862 πλήρεις και 157 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η επιτυχία της Γενικής Γραμματέως διευρύνεται  αν συνεκτιμηθεί και το γεγονός οτι το δυναμικό της διεύθυνσης ήταν άμεσα εμπλεκόμενο στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και η συμβολή του ήταν καθοριστική στο κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.

Αποτελεί κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι η ΓΓΔΕ απολαμβάνει πλέον κύρους και εμπιστοσύνης. Κύκλοι της Κομισιόν αναφέρονται με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για το βαθμό ετοιμότητας της διεύθυνσης καθώς και τον επαγγελματισμό και την συστηματικότητα της κας Σαββαιδου η οποία ήταν παρούσα από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων κερδίζοντας τον θαυμασμό και την εκτίμηση υψηλόβαθμων ευρωπαϊκών παραγόντων και στελεχών.

 

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αποφασίσει να μπλοκάρει το γραφείο της κυρίας Σαββαίδου όταν ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου για την μετατροπή των πραγματικών χρημάτων των ελλήνων φορολογουμένων σε ψηφιακό κρατικό λογιστικό χρήμα που θα χρηματοδοτούσε το σχέδιο των IOU.

Ήταν 4 Μαρτίου 2015 όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Μιχάλη Χατζηθεοδώρου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο ίδιος ο Βαρουφάκης  «φωτογράφισε» τον Χατζηθεοδώρου, ως έμπειρο και έμπιστο τεχνοκράτη «πληροφορικάριο», ο οποίος θα αναλάμβανε τη «βρώμικη» δουλειά της υποκλοπής των ΑΦΜ των ελλήνων πολιτών που θα οδηγούσε σε «στήσιμο» παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Σήμερα ακούγονται ειρωνικά τα λόγια του πρώην Υπουργού Οικονομικών στην παρουσίαση του στενού του συνεργάτη: «Ο Μιχάλης αποτελεί ένα δείγμα γραφής των επιλογών μας να μην επιλέγουμε ανθρώπους του κομματικού σωλήνα, ανθρώπους οι οποίοι περνούν αυτές τις «περιστρεφόμενες πόρτες» που συνήθως χαρακτηρίζουν τους τρόπους των διορισμών.»

Λίγους μήνες αργότερα ο ίδιος ο Βαρουφάκης δήλωνε: «Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα… Όμως, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα. Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μια εβδομάδα, αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα. Μου είπε πως αν ρωτούσε την ΓΓ Δημοσίων Εσόδων θα καταλάβαιναν αμέσως ότι σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών».

Τελικά αποδείχθηκε ότι η κα Κατερίνα Σαββαίδου αντιλήφθηκε εγκαίρως το πραξικόπημα του Γιάνη Βαρουφάκη, βοήθησε στην αποκάλυψή του και τελικά στην πλήρη αντιμετώπισή του…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ