Navigation
12
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
12 Απρ 2016

Γιατί δεν θα πάρει ρύθμιση Χρέους, η κυβέρνηση

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Πολύ σωστά, το πολυπληθές κυβερνητικό επιτελείο που ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον, για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, επιδιώκει μια νέα, γενναία, μακροχρόνια διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Εάν καταφέρει να αποσπάσει αυτή τη συμφωνία, θα φύγει η δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας από το κεφάλι της οικονομίας, θα διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, θα διευρυνθούν οι αναπτυξιακοί ορίζοντες της χώρας, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, αν πραγματικά καταφέρει μια –οποιαδήποτε- συμφωνία για το Χρέος στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός, θα αποκτήσει ένα ισχυρό επιχείρημα συσπείρωσης και πειθούς της κοινοβουλευτικής του ομάδας, για να πάρει θετική ψήφο στο εξαιρετικά δύσκολο, βαρύ και απάνθρωπο πακέτο νέων μέτρων που έχει ήδη αποφασιστεί.

Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης, όσον αφορά το Χρέος, είναι διπλός:

  1. Να «παγώσουν» τα χαμηλά επιτόκια του σήμερα στο διηνεκές
  2. Να επιμηκυνθούν οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής οφειλών, μερικές δεκαετίες

Ο πρώτος στόχος είναι κρίσιμος. Η παγκόσμια οικονομία κάποια στιγμή θα αλλάξει ρυθμούς, τα σημερινά μηδενικά επιτόκια θα αυξηθούν και όταν συμβεί αυτό, η υπερχρεωμένη οικονομία μας θα παγιδευτεί. Είναι λοιπόν κρίσιμο, να «κλειδώσουν» τα σημερινά χαμηλά επιτόκια.

Ο δεύτερος στόχος έχει πολλές παραμετρικές λεπτομέρειες, είναι σίγουρο ότι κάποιου είδους επιμήκυνσης στις αποπληρωμές (reprofiling) είναι εφικτή, πιθανή και ως ένα βαθμό επιθυμητή ακόμη και από τους δανειστές όλων των κατηγοριών.

Δυστυχώς, η ΠΦΑ Κυβέρνηση της χώρας δεν έχει τη δυνατότητα να πετύχει τον βασικό της στόχο. Τα σημερινά, εξαιρετικά χαμηλά, επιτόκια είναι το «κλειδί» του Δημοσίου Χρέους και οι κ.κ. Σόιμπλε και Τόμσεν δεν πρόκειται να παραδώσουν τα «κλειδιά» στον Αλέξη Τσίπρα.

Αν παγιωθεί στο διηνεκές, ένα ακόμη πιο χαμηλό επιτόκιο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, αυτομάτως η Γερμανία, οι ευρωπαίοι εταίροι, ο ESM και το ΔΝΤ, χάνουν τον βασικό μοχλό πίεσης, έναντι όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, για να εργαστούν προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

  • Για να «σβήσει» το Χρέος, πρέπει η ελληνική οικονομία να «τρέχει» με ρυθμό υψηλότερο από τα επιτόκια που επιβαρύνουν το χρέος.
  • Αν τα επιτόκια παγιωθούν σε χαμηλά επίπεδα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν κίνητρο υψηλών –ραγδαίων όπως χρειάζεται- ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, επομένως θα αναβάλλουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των αγορών και επαγγελμάτων, προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Συμπερασματικά, το μόνο που μπορεί να κερδίσει αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση, στο Washington Group που κατά σύμπτωση συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον, είναι μια σταθεροποίηση των επιτοκίων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (6 έως 8 χρόνια) ώστε να διευκολυνθούν οι αποπληρωμές τα πρώτα χρόνια μετά το 2021.

Δυστυχώς, εξαιτίας της αναξιοπιστίας και ανεπάρκειας της ΠΦΑ Κυβέρνησης, οι πολυετείς θυσίες των Ελλήνων θα πάνε χαμένες.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας με 6ετές Μνημόνιο σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών.

Η Ελλάδα χάνει μία ακόμη ευκαιρία. Στην περίοδο των χαμηλών επιτοκίων παγκοσμίως, η Ελλάδα παραμένει φυλακισμένη στον δοκιμαστικό σωλήνα, των εργαστηρίων της πολιτικής της ομηρίας.

Μοναδική διέξοδος, να πείσει τις αγορές να τη δανείσουν φθηνά.

Με αυτή την κυβέρνηση ωστόσο, η πιθανότητα προσφυγής στις αγορές είναι μηδαμινή…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ