Navigation
13
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Ασθενής Βροχή
27 Μαΐ 2016

Για μια χούφτα βουλευτικών εδρών

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η δήθεν κοινωνική κατακραυγή για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά (που προβλέπεται στον νόμο 4336/2015 τον οποίο ψήφισαν 220 και πλέον βουλευτές) αναδεικνύει το έλλειμμα πολιτικής και πολιτικών με αίσθηση ευθύνης, σ’ αυτή τη χώρα.

Ο αφόρητος λαϊκισμός, η στρέβλωση των πραγματικών δεδομένων, η εγκληματική προσήλωση στην ψηφοθηρία, ανασύρουν καθημερινά στην επικαιρότητα, συνθήματα και πρόσωπα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες, σε πολιτισμένες και πολιτικά προηγμένες χώρες του πλανήτη, δεν θα επιβίωναν ούτε για τα 15 λεπτά δημοσιότητας.

Είναι από τις σπάνιες φορές που ο «αριστερός» Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ταυτίζεται απόλυτα με τις απόψεις των σκληροπυρηνικών δεξιών του ΔΝΤ και του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

  • «Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο, για να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά ο μειωμένος συντελεστή ΦΠΑ. Για παράδειγμα, την Ρόδο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και με τον μειωμένο ΦΠΑ χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών».

Είναι από τις ελάχιστες φορές που η αριστερή άποψη για την οικονομία συναντιέται με τη λογική, τον ρεαλισμό και την ουσία.

Τα στελέχη αυτής της ΠΦΑ Κυβέρνησης άλλα υποσχέθηκαν στους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο και άλλα εφαρμόζουν σήμερα που διοικούν.

Αυτή όμως δεν είναι η ουσία του θέματος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, απαιτεί στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις.

Για να βοηθήσεις τους φτωχούς και κοινωνικά απομονωμένους πολίτες πρέπει:

  1. να σου περισσεύουν χρήματα και
  2. να μπορείς να τους εντοπίσεις, να τους γνωρίζεις καλά ώστε να τους προσφέρεις ακριβώς τη βοήθεια που έχουν ανάγκη.

Οι γενικές ρυθμίσεις δήθεν κοινωνικής πρόνοιας, επιτρέπουν σε κάθε λογής επιτήδειους να πλουτίζουν σε βάρος αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

  • Το φθηνό εισιτήριο στις άγονες ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές γραμμές το απολαμβάνουν τόσο οι πλούσιοι όσο και οι φτωχοί. Η επιδότηση εισιτηρίου στοχευμένα προς αυτούς που πρέπει θα κόστιζε λιγότερο και θα απέδιδε περισσότερα.
  • Μέχρι πρόσφατα το κοινωνικά δίκαιο επίδομα πολυτέκνων, εισέπρατταν κάθε χρόνο πλούσιοι και διάσημοι εκατομμυριούχοι τηλεαστέρες με 3 παιδιά.
  • Με τα σημερινά επίπεδα αφορολογήτων ορίων, δεν επισκέπτονται την Εφορία περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Η κοινωνική πολιτική απαιτεί βιώσιμο δημοσιονομικό πλεόνασμα και ακριβή σχεδιασμό ώστε η βοήθεια να φτάνει σε πραγματικούς δικαιούχους.

Όλες οι άλλες παρεμβάσεις είναι ημίμετρα, προϊόντα φθηνού λαϊκισμού και άχρηστης ψηφοθηρίας.

Ουδείς θα ασχολούνταν με τον ΦΠΑ στα νησιά αν δεν υπήρχαν οι 8 βουλευτικές έδρες που στηρίζονται αποκλειστικά στους ψηφοφόρους – τηλεθεατές αυτών των συγκεκριμένων περιοχών…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict