Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αραιή συννεφιά
6 Απρ 2015

ΓΗ και ΥΔΩΡ ζητούν οι  ξένοι θεσμικοί επενδυτές

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Συμβόλαια ιδιοκτησίας, ακινήτων μεγάλης αξίας που σήμερα ανήκουν στο Δημόσιο, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση -ως επιπλέον ενέχυρο ασφαλείας σε περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών– για να συμμετάσχουν στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, οι μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί που επισκέπτονται το οικονομικό επιτελείο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Ενώ η Αθήνα αναζητά απελπισμένα επενδυτές πρόθυμους να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, αξίας 2,4 δις Ευρώ -μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες- και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το ποσό των εντόκων που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, οι ξένοι επενδυτές στους οποίους προσφεύγει η Κυβέρνηση ζητούν κάλυψη κινδύνου “hedging’ από το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ή κάποιου Grexit.
 
  • Οι επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις αφορούν τίτλους ιδιοκτησίας σε μεγάλες δημόσιες εκτάσεις αλλά και σε συγκεκριμένα «λαμπερά» ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο και τα οποία προφανώς δεν θα χάσουν την αξία τους αν η Ελλάδα επιλέξει τη ρήξη με τους δανειστές.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη –διαρκείας μιας ώρας- συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους εκπροσώπους της PIMCO, του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο που διαχειρίζεται κρατικούς τίτλους αξίας μεγαλύτερης του 1,2 τρις δολαρίων, εκτός από οικονομολόγους και επαγγελματίες των αγορών συμμετείχε και ειδική ομάδα δικηγόρων η οποία επεξεργάσθηκε τα Συμβόλαια Ιδιοκτησίας επί συγκεκριμένων ακινήτων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνον εφόσον η Ελλάδα δεν τιμήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές.
 
«Δεν αποτελεί καινοτομία, αντιθέτως είναι κοινή πρακτική αυτού του είδους οι επιπλέον εξασφαλίσεις» εξήγησε στο «Π» μέλος της ομάδας που συμμετείχε στις συνομιλίες των επενδυτών με τα κυβερνητικά στελέχη. «Το 2008 ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffetόταν αποφάσισε να σώσει την Goldman Sachs επενδύοντας μέσα στην κρίση 5 δις δολάρια, ζήτησε και πήρε επιπλέον εξασφαλίσεις και τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν πολλοί δανειζόμενοι για να μειώσουν το κόστος δανεισμού και να εξασφαλίσουν ομαλή χρηματοδότηση».
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «X» αντίστοιχη πρόταση έκαναν και οι Κινέζοι διαχειριστές sovereign funds προς την ελληνική κυβέρνηση. Η αγορά κρατικών τίτλων στις επόμενες δημοπρασίες του ΟΔΔΗ ζητούν να θεωρηθούν ως «χρηματοδότηση – γέφυρα» (bridge financing) ενόψει της μεγάλης συμφωνίας για την απόκτηση επιπλέον προβλητών του ΟΛΠ από την COSCO.
 
Πριν από 10 μέρες, μια ομάδα σημαντικών Αμερικανών διαχειριστών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και η θυγατρική της Royal Bank of Canada, η BlueBay Asset Management LLP, επισκέφθηκε στο γραφείο του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ετέθη με σαφήνεια το θέμα των «επιπλέον εξασφαλίσεων» για να αγοράσουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους.
 
Αντίστοιχες επαφές γίνονται στο εξωτερικό κυρίως στο Λονδίνο με την Morgan Stanley και τη Νέα Υόρκη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη με την Franklin Templeton.
 
  • Tο συντονισμό των επαφών με ξένους θεσμικούς επενδυτές έχει αναλάβει το γραφείο του Αντιπροέδρου Γιάνη Δραγασάκη και ο ειδικός του σύμβουλος Γιάννης Λιάκος ενώ χρήσιμες αποδεικνύονται οι γνωριμίες και επαφές του αναπληρωτή Υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Στην Κυβέρνηση ευελπιστούν ότι οι ρήτρες των επιπλέον εξασφαλίσεων που ζητούν οι ξένοι επαγγελματίες διαχειριστές δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ αφού η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και στο μεταξύ θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης της χώρας.
 
Από την άλλη όμως πλευρά, οι ανάγκες είναι πιεστικές.
  • Την Τετάρτη, 8 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΔΔΗΧ δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με στόχο να αντληθούν 1,4 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν ίσης αξίας 6άμηνης διάρκειας ΕΓΕΔ που λήγουν στις 14 Απριλίου. 
  • Από το ποσό αυτό, περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένους (τα 138 εκατ. από την PIMCO), που τώρα ζητούν επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις.
 Το ποσό αυτό δεν επιτρέπεται να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες και, μέχρι πρόσφατα, τη λύση έδινε το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, τα περιθώρια αγοράς εντόκων από το Κοινό Κεφάλαιο είναι πλέον περιορισμένα.
  •  Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ, πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν στις 17 Απριλίου.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωτά η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010).
 Μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη- Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, είναι δεδομένο ότι το Γενικό Λογιστήριο θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ με τα (τελευταία;) αποθεματικά που έχουν μείνει από τους φορείς του κράτους.
 Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τους πρώτους τέσσερις μήνες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ τη στιγμή που δεν έχει πάρει χρήματα από τον Αύγουστο του 2014. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «σπονδυλωτή χρηματοδότηση» το επόμενο διάστημα .
 
Νέος στόχος της Κυβέρνησης, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» είναι η τμηματική εκταμίευση της δόσης από τους εταίρους με μία συμφωνία σε επιμέρους θέματα η οποία θα συνοδεύεται και από σταδιακή απελευθέρωση κεφαλαίων.
 
Στις 8 Απριλίου συνεδριάζει το Euroworking Group, που είναι οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με θέμα το «Ελληνικό ζήτημα». Στις 9 Απριλίου θα συνεδριάσει η EFC (το αντίστοιχο του EWG για την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28). 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ