Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
24 Ιούν 2019

Γεωτρήσεις με «σημαία ευκαιρίας»

ΠΟΡΘΗΤΗΣ Νέα

Εκτός από την εισβολή της Τουρκίας στη θαλάσσια επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Άγκυρα«τρυπά» δίχως τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί και οι οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων: Με αποψιλωμένο το πλήρωμα του πλωτού γεωτρύπανου«Φατίχ» (πορθητής) από το ξένο επιστημονικό προσωπικό, που δεν συμμετέχει, στις επιχειρούμενες γεωτρήσεις, λόγω των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία (σ.σ.: εκτός και αν δεν συμβαίνει αυτό),χωρίς εξειδικευμένο δικό της προσωπικό και επίσης χωρίς ειδικά πλοία υποστήριξης –πλην των πολεμικών–η γειτονική χώρα απαξιώνει πλήρως και τα διεθνή μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που πρέπει να λαμβάνει όποιο κράτος (ή φορέας) προβαίνει σε υπεράκτιες γεωτρήσεις για την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Από κοντά το Γιαβούζ, στην ίδια ρότα παρανομίας.

Εδώ όμως έχουμε μια καλά μελετημένη κίνηση της Τουρκίας που ξέρει τον τρόπο πώς να ξεγλιστρά,παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο το οποίο,σημειωτέον, δεν αναγνωρίζει:Το πλωτό γεωτρύπανο«Φατίχ» επέχει τη θέση νησίδας βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας,καθότι δεν είναι σταθερή εξέδρα που ακουμπά και στηρίζεται στον πυθμένα της θάλασσας.Είναι μια κίνηση που δυστυχώς «επιτρέπει» στην Τουρκία να συνοδεύει και να υποστηρίζει στρατιωτικά το «Φατίχ» με πολεμικά πλοία και όχι με πολιτικά σκάφη υποστήριξης.Μια παράνομη ενέργεια, που κατά σύμπτωση,ενώ παραβιάζει την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,γίνεται σε σημείο τεμαχίου που δεν δραστηριοποιούνται(!) ξένοι πετρελαϊκοί κολοσσοί.

«Πονηρή» ΑΟΖ

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του Άγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου,σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,με θέμα «Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», καθώς αναδεικνύει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και την αξιοπερίεργη στάση της Βρετανίας για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας: Σε τουρκικό χάρτη όπου εξαφανίζεται η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και η Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει ανάμεσα ένα κενό, μια λωρίδα που δεν διεκδικούν και αφήνουν στην πλευρά της περιοχής Ακρωτήρι του νησιού. Εκεί όπου υπάρχει η μία από τις βρετανικές βάσεις που έτσι αποκτά ΑΟΖ!(σ.σ.: να λοιπόν γιατί φίλοι μας οι Βρετανοί θεωρούν «γκρίζα ζώνη», την Κυπριακή ΑΟΖ υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία εκεί είναι διαμφισβητούμενη!)Ο κ. Συρίγος είπε ακόμα στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ),ότι η Κύπρος–παρά τα προβλήματά της–, δίχως, στην πραγματικότητα, στρατό, αεροπορία και ναυτικό, κατάφερε, καταφεύγοντας στις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, να έχει υποχρεώσει την Τουρκία να σέρνεται πίσω της και για αυτόν τον λόγο επιχειρεί με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο –ιδίως το δεύτερο– να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της.Ο καθηγητής εκτιμά ότι οι Τούρκοι φοβούνται πως θα χάσουν την ηγεμονική θέση τους, εκτός από το ότι ανησυχούν μήπως μείνουν εκτός κάδρου στο ζήτημα του φυσικού αερίου στην περιοχή.Τόνισε με έμφαση πάντως ότι μας συμφέρει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, διότι με τη στάση του μας έφερε το Ισραήλ, μας έφερε τις ΗΠΑ, μας έφερε την Αίγυπτο!

Να πούμε όμως ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα οι τριμερείς και τετραμερείς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προς ώρας απεύχονται(;) ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Είθε στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες να ληφθούν αποφάσεις που θα κάμπτουν την επιθετική προκλητικότητα της Τουρκίας.

Εδώ εμείς, ενώ ακόμα…ψάχνουμε να βρούμε πότε τρύπησε το «Φατίχ» (στα 3.500 χιλιάδες μέτρα λένε οι Τούρκοι– ο Γιάννης Μπασιάς,πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδερογονανθράκων ΑΕ, θεωρεί ότι δεν μπορεί σε τέτοια μεγάλα βάθη),η Τουρκία,μέσω της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤPAO,στην οποία ανήκουν τα πλωτά γεωτρύπανα,«τσαλακώνει»την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.Και με περισσό θράσος λέει στην ΕΕ,που την «χαϊδεύει»,«είστε εκτός πραγματικότητας».

Διχοτόμηση Κύπρου

Η Τουρκία ως κράτος με «σημαία ευκαιρίας» γράφει εκεί που δεν πιάνει…μελάνι τις συμβάσεις και τα πρωτόκολλα και ό,τι νόμιμο, δείχνοντας με κραυγαλέο τρόπο το πρόσωπο ενός πειρατή που «κάθε άλλο παρά κόπτεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», μας είπε στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας εξηγώντας: «Για να κάνεις μια γεώτρηση, πρέπει να έχεις και τις αντίστοιχες υποδομές,όπου θα μεταφέρεις και τις τυχόν ποσότητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου που θα φέρει στην επιφάνεια η εξόρυξη. Αυτό σημαίνει περίπου 10 δισ.ευρώ αμέσως-αμέσως σε επενδύσεις, ποσό που μπορεί να έχει ή να βρει η Τουρκία. Οι υποδομές όμως έπρεπε ήδη να υπάρχουν.Ποσώς όμωςτην ενδιαφέρει… Είναι φανερό ότι η Άγκυρα θέλει να κυριαρχήσει στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και θα επιδιώξει,όχι όπως υποστηρίζουν ορισμένοι για εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης, να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό για τα δικά της συμφέροντα .Το χειρότερο σενάριο»,πρόσθεσε αναφερόμενος και στις γεωπολιτικές επιπτώσεις, «αρχής γενομένης από τη θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η διχοτόμηση της Κύπρου. Και ακόμα χειρότερο να επιβάλει την κυριαρχία της στη μαρτυρική μεγαλόνησο.Με ανησυχεί ότι, εκτός από την Τουρκία, τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας δεν την έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, και αυτό μην το ξεχνάμε».

Μεγάλη αγορά

Η Τουρκία είναι μια αγορά 52 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που δεν μπορεί να αγνοηθεί, αν και με την τακτική που ακολουθεί σε βάρος μας, είναι αδύνατο να συζητούμε για ενεργειακή συνεργασία μαζί της, είπε στη εκδήλωση του ΤΕΕ ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, τέως μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και νυν τεχνικός σύμβουλος της Energean. Λόγω της κυπριακής καταγωγής του, ο λόγος του φορτίστηκε συναισθηματικά όταν αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο:Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Λευκωσία να υποκύψει στις πιέσεις και στις απειλές της Τουρκίας, και πως «δεν σταματάμε τις προσπάθειές μας στην ΑΟΖ, για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε.Η εξάρτηση της Τουρκίας από το φυσικό αέριο και η αδυναμία της να έχει εγχώρια παραγωγή είναι που την κάνουν να έχει εξοργιστεί και να συμπεριφέρεται τόσο επιθετικά απέναντί μας. Θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε διαπραγματεύσεις και συνεκμετάλλευση. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι Τούρκοι έχουν μάθει να παίζουν αυτό το παιχνίδι του εκβιασμού. Ας εκβιάσουν,λοιπόν, αυτούς που εκβιάζονται!».

Πληρώνουμε πανάκριβα τις εισαγωγές καυσίμων

«Η σημασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την Ελλάδα είναι εκ των ων ουκ άνευ, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές και το συνακόλουθο υπέρογκο κόστος που αυτές συνεπάγονται – την τελευταία δεκαετία αντιστοιχεί κατά μέσον όρο στο 5,5% του ΑΕΠ!» τονίστηκε σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Η ενέργεια σε όλες τις μορφές της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, «αποτελεί έναν τομέα που μπορεί να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και πολλές θέσεις εργασίας – ταυτόχρονα αποτελεί έναν ανταγωνιστικό κλάδο με μεγάλες και σύνθετες γεωπολιτικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, που μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών σε ένα τέτοιο σύνθετο περιβάλλον. Δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε με σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων τους επόμενους μήνες, ώστε να αναδειχθούν και να συζητηθούν, ψύχραιμα και αντικειμενικά, τα δεδομένα που δημιουργούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη χώρα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Το ΤΕΕ σημειώνει εξάλλου: «Η Ελλάδα εξακολουθεί σήμερα να παραμένει ως μία από τις λιγότερο εξερευνηθείσες χώρες της Μεσογείου, αλλά και διεθνώς, στον τομέα των υδρογονανθράκων, και με δεδομένο το έλλειμμα ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, με τις αυταπόδεικτες συνέπειες σε οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, οι εκδηλώσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου έρχονται να συμβάλουν στην περαιτέρω κατανόηση της σημασίας της έρευνας και ανακάλυψης υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ